Søk i Aktiv i Oslo

Juleølkurs

På juleølkurs med Ølakademiet

Det er veldig viktig at ølen drikkes av rene og riktige glass, som dette.
Foto: Erik Brandsborg, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

– Råtne bananer, eple og furusmak på Beer Palace

De fleste vet hvordan man drikker en øl, men vet du egentlig hvordan ølen skal skjenkes, nytes og behandles? Og hva er forskjellen på vanlig øl og juleøl? Vi ble med da Ølakademiet holdt juleølkurs for tørste ganer på Beer Palace i Oslo.

Vi befinner oss i underetasjen på Beer Palace i Oslo, der det allerede før første slurk er god stemning og drikkeviser på plakaten. På bordet foran oss står fem ulike poløltyper av diverse merker oppstilt, og vi får sjenket litt Hansa i glasset mens prosjektleder Bjarte Lie fra Ølakademiet introduserer sine spente kursdeltagere for en ny og spennende verden for mange; nemlig hemmeligheten bak juleøl.

Ikveld skal det drikkes, smakes, diskuteres og vurderes, og vi skal alle lære hvordan man egentlig smaker og behandler en god juleøl. Og hva en juleøl består av. Stemningen er høy, i likhet med forventningen og gleden av det å faktisk kunne praktisere til teorien.

Juleøl i rene glass

Vi har drukket øl i all tid, nærmere bestemt i 6000 år, og før i tiden var det obligatorisk å brygge øl, spesielt til jul. Man skulle også gjerne brygge ølet på lik vekt malt som det mannen og kona på gården veide tilsammen, forteller Lie.

Vi testet fem ulike sorter juleøl Prosjektleder Bjarte Lie fra Ølakademiet

Han gjør oss også oppmerksom på at det finnes noen hovedregler for hvordan man best utnytter smaksløkene på ølkurs:

– Ikke spise/drikke på 2-3 timer før smaking.

– Nøytralisér. Drikk vann eller spis loff og kapteinkjeks mellom smakingen.

– Drikk av glass. Dette bevarer aromaen, og det er viktig at man behandler glassene bra og at de er helt rene.

Lie demonstrerer deretter hva som er forskjellen på et rent og et skittent glass. Han gnir seg i ansiktet og kliner fingrene nedi glasset for å vise hva fett gjør med et ølglass. Når han så heller ølet i dette glasset kontra et rent, ser vi alle stor forskjell på skummet og boblene i glasset. Han har også et mer emosjonelt tips for hvordan man helst burde nyte alkohol generelt;

– Gå til glasset med din glede, og ikke med din sorg!

Ingrediensene i øl; Malt og Humle

Viktige ingredienser

– Gjær er den viktigste ingrediensen i øl, vil jeg påstå,

sier Bjarte Lie og alle kursdeltagerne nikker anerkjennende. Men øl inneholder også andre ingredienser. Malt er spiret og tørket korn, oftest av bygg. I Europa er faktisk alt øl brygget på bygg. Humle gir ølet holdbarhet, og det finnes ca. 14 typer humle som benyttes.

Det blir sendt rundt glass med malt og humle, som vi får smake og lukte på mens Lie forteller. Malten lukter og smaker relativt greit, noe alá kaffebønner, mens humla er det heller delte meninger om hva lukter.

– Dyrefôr! mener noen.

Sjokolade og råtten banan

Så er det tid for testing. Ølsmaking skiller seg på mange måter ut fra vinsmaking, og den største forskjellen er kanskje at mens man spytter ut vinen, svelger man ølet. Dette fordi bittert (øl) smakes bakerst på tungen, så det er mest hensiktsmessig å svelge for å utnytte smaksløkene best. Søtt (vin) smakes foran på tungen, mens syrlig smakes på sidene.

Vi fyller våre rene og riktige glass med øl, og lukter, smaker og vurderer ølen, én etter én. Deretter sammenligner Lie kursdeltagernes terningkast med de poengene ølet har fått på Ølakademiets juleøltest noen uker før. I enkelte tilfeller er vi ganske enige, mens i andre tilfeller spriker poenggivingen mer.

Ivrige deltagere tester, smaker og lukter på øl. Humle luktet ikke så veldig godt.

– Sjokolade! Råtten banan! Snussmak! Eple! Furu og ingefær, er bare et utvalg av karakteristikkene som blir fremmet under smakingen.

Noen er til og med så dristige at de på et tidspunkt refererer til Fernet Branca etter en smak på ølet Brew Dog. Noen øltyper smaker lite, mens andre smaker bittert og fyldig.

Det er viktig med riktige og rene glass

Vi tester til sammen fem ulike poløltyper, i tillegg til at vi får smake på Stellinger Divum Juleøl, som var den eneste sorten med terningkast 6 i ekspertenes juleøltest. Flere av kursdeltagerne synes denne ølen blir i bitreste laget, mens andre fint kan se for seg Stellinger til årets julemiddag. Det bør vel også nevnes at etterhvert som tiden går og ølinntaket øker, blir nok kriteriene lavere og smaksløkene mer samarbeidsvillige på hva som er en god øl.

– Når ølet går inn, går vettet ut, konstanterer Lie og får nok på den måten oppsummert mye av kveldens kjernepunkter.

– Men den som fortsetter å drikke sitt øl får vettet tilbake!

Vi smakte på følgende juleøl:

– Rignes Julebokk (beste terningkast)

– Ægir Julebrygg

– Aas Juleøl

– Santa Paws Brew Dog

– Fredrikstad Juleøl (dårligste terningkast)

Ikke bare rai rai

To av de som deltar på kveldens juleølkurs er Kai Roer og Tor Magne Howlid. De er her i privat sammenheng, for å lære seg å kjenne sitt juleøl bedre.

I midten Tor Magne Howlid (f.v) og Kai Roer. Tor Magne Howlid

– Vi kjenner hverandre fra en konferanse og skulle egentlig ut å ta et glass vin, nei trene, nei så ble det ølkurs, forteller Tor Magne lattermildt.

– Grunnen til at vi er her her ikveld er at jeg nå er hjemme i Norge og Tor Magne inviterte oss med, supplerer Kai.

Begge synes de at vinkurs er så “ordentlig”, så ideen om et ølkurs fristet mer. Mer spennende og morsomt, som de sier.

Det enkle er det beste

På spørsmål om hva som var kveldens beste øl, og om de har lært noe nytt ikveld, er gutta enige:

– Aas er best, og jeg synes ekspertenes testvinnner smakte vondt, utbryter Tor Magne. – Det enkle er jo det beste!

– Jeg er fra Drammen, så jeg er nødt til å si Aas, medgir Kai.

– Det skal jo helst være bayerøl, fortsetter Tor Magne og legger til: Det er jo litt tungt, mørkt øl som er juleøl.

Jeg må minne dem på spørsmålet om hva de har lært i kveld og får følgende svar fra Tor Magne:

– Jeg har lært meg å sette litt mer pris på øl, det er ikke bare rai rai! Man kan gjøre mer med øl enn bare det liksom.

Han forteller videre at han skulle kjøpe seg en ny vaskemaskin på Elkjøp sist uke, og at ekspeditøren sa at den fint kunne brukes til ølglass.

Så du har lært deg viktigheten av å behandle glassene bra?

– Ja!

Sjokolade og einer

Bjarte Lie og daglig leder Jørn Tore Persen i Ølakademiet forteller at de holder ølkurs på ulike steder rundt i byen, men at de også er fleksible og kan reise hjem til folk.

Prosjektleder Bjarte Lie og daglig leder Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

– Vi startet et samarbeid med Akersberget for å ha et sted å holde ølkursene våre, forteller Bjarte. – Lokalene er fine, og det er på historisk grunn. Akersberget var i utganspunktet vår hovedsamarbeidspartner, men idag har vi mange andre samarbeidssteder rundt om i hele byen, og vi kommer gjerne hjem til folk med arrangementer også. Alt fra ølkurs til utdrikningslag kan vi hjelpe med.

Med slike ølkjennere foran oss blir vi jo bare nødt til å spørre, drikker dere aldri billigøl?

– Joda, vi drikker billigøl også, forteller Jørn Tore. – Men min absolutte favoritt er et godt hveteøl.

– Blir vi servert det, så tar vi imot det sier Bjarte. I hyggelig selskap og på grillparty er det greit med varme ute og en kald billigøl i handa. Men vi kjøper det ikke selv på butikken, nei.

Hva slags øl drikker du da, Bjarte? Og hva er greia med sjokolade og juleøl?

– Jeg drikker gjerne øl som er litt søtt. Og man kan gjerne ha noe søtt ved siden av juleølen, som sjokolade. Jeg liker derimot ikke fruktig øl så godt.

Carnegie porter og sjokolade er en persoling favoritt for Bjarte Lie. Eventuelt en julebokkøl til sjokolade eller kake. Men det som står aller høyest på lista, spesielt i julen, er hans egen fars juleøl; upasteurisert og med smak av einer.

– Det er en god tradisjon og en viktig del av min oppvekst, avslutter Bjarte.

Ølakademiet holder mange ulike ølkurs hele året, og de fleste kurs, turer og aktiviteter er datosatte, der individuelle ølinteresserte kan melde seg på. De tilbyr ulike arrangementer som kan gjennomføres hos en av deres samarbeidspartnere, i bedriftens lokaler, private hjem eller andre steder hvor det er mulighet.

Les mer om Ølakademiet her >>

Se flere bilder fra juleølkurset på Beer Palace >>

Les om den store juleøltesten på Akersberget >>