Søk i Aktiv i Oslo

Hvordan velge padel racket?

Den viktigste å tenke på når du skal kjøpe en padel racket er ditt spillnivå. En tommelfingerregel er at en lett padel racket er lettest å håndtere. En tung racket er tyngre å flytte, men gir langt mer kraft i slaget. Kraft avgjøres også av balansepunktet. Lettere racketer er mildere mot albue og håndledd, dog vil en tung racket kreve mindre armkraft.

Enten du er en avansert spiller eller en nykommer i padel tennis, er det en viktig avgjørelse å velge riktig padel racket. Det finnes et bredt utvalg av racketer ute på markedet, så hvilken er den rette for deg?

Hvordan velge padel racket? Mann holder padel racket på bildet

Hva er en padel racket?

En padel racket er racketen du bruker når du spiller padel, eller padel tennis. Padelracketen er uten strenger, er tykkere enn i tennis og squash, men mindre i størrelse og deles normalt sett inn i tre ulike typer; rund, dråpeformet eller diamantformet. Den er lettere å håndtere og gir bedre kontroll enn i tennis.

Her får du 5 tips til å velge riktig padel racket

Før vi begynner; det ikke er noe som heter “den perfekte padel racket”, dog er det absolutt en perfekt padel racket som passer perfekt for deg. 

Sett bort i fra hensyn som pris og estetikk, er det noen få egenskaper som bestemmer hvordan en padel racket fungerer i akkurat din hånd; disse bør være hovedprinsippene når du velger din padel racket. Ønsker du å lese mer om hvordan du kan velge riktig padelsko? >> Trykk her.

1. Racketen din bør matche nivået ditt

Den viktigste faktoren når du skal kjøpe en racket bør være ditt nivå og egenskapene racketen kan tilby det nivået. 

Generelt deles det inn i 3 nivåer:

  • Nybegynner eller initiering
  • Spiller regelmessig
  • Avansert eller profesjonell

Hvert nivå representerer en hastighet og vekt på padelballen under spillet. Dette betyr at når du er nybegynner kommer ballen saktere (forutsatt at du spiller med noen på ditt nivå eller med en trener). Ballen kommer raskere og vi bruker flere effekter når vi spiller oftere og forbedrer nivået i spillet og nivået til motstanderne.

Generelt klassifiserer padel-forhandlere og produsenter sine racketer i disse nivåene. Så lenge du er i stand til å plassere deg selv i et av tre bør det være enkelt å finne en racket som er den rette for deg

2. Levetid, beskyttelse og kvalitet på padel racket

En padel racket bør være et produkt av god kvalitet. På grunn av sin iboende hensikt med å treffe en ball, må den kombinere funksjoner med lav vekt, en viss elastisitet og fasthet. Dette betyr at sammensetningen innebærer en kombinasjon av forskjellige materialer med ulik motstand og holdbarhet.

Fra utsiden kan virke som om en padel racket er et enkelt stykke, men det er faktisk er tre deler med forskjellige sammensetninger smeltet sammen til en enkel form:

  • Rammen/profilen: utsiden rundt hovedstøtområdet som gir racketen sin fasthet og styrke
  • Slagoverflaten: den viktigste delen av racketen. Dette er området ballen treffer og, avhengig av sammensetningen, vil denne delen bidra til ulik ytelse når vi spiller.
  • Skaftet: dette er grepet som du håndterer racketen med

I dag er mange racketer laget med karbonfiber-rammer for å gi den beste kombinasjonen av fasthet, holdbarhet og lav vekt. Rammen er også den delen av racketen som er mest utsatt for slag når vi prøver å slå ballen nær bakken og veggene. For å beskytte rammen kommer mange modeller av racketer med en plastbeskyttelse skrudd på eller limt på toppen av racketen.

Selv om det er en fornuftig funksjon for nybegynnere å ha en beskytter, er dette også en del som med tiden ofte løsner eller falle av rammen. Racketer for avanserte spillere, hvor det er mindre sannsynlig at spilleren slår racketen mot veggene og gulvet, har en tendens til å komme uten plastbskyttelse. Unødvendig er det derfor kanskje å si også at racketer beregnet på nybegynnere har en tendens til å komme med plastbeskyttelse. 

Generelt er en padel racket skjørere enn tennisracketer. Tennisracketer bruker solide rammer med strenger som enkelt kan byttes ut når de er ødelagte. Padel racketer er laget av myke komponenter som til slutt vil gå i stykker ved intens bruk eller mange slag med bakken og veggene. Når den først er ødelagt, er en padel racket vanskelig å reparere. Velg derfor en av god kvalitet.

Padel racket komponenter. Hel racket, rammen, plastbeskyttelse, kjernen og slagoverflaten

Bilde lånt av: https://www.tenniswarehouse-europe.com/

3. Hardhet

Som forklart ovenfor har padel racketer en solid slagoverflate, fylt med hull for å lettere kunne sving racketen gjennom luften. Denne overflaten kan være hard eller myk og vil i stor grad bestemme ytelsen til racketen. En mykere racket vil ha mer elastisitet for å returnere ballen og gi mer kraft til skuddene.

Slagoverflaten er vanligvis en kjerne laget av EVA-gummi eller FOAM dekket med forskjellige materialer, de vanligste er glassfiber og karbonfiber.

EVA-gummi er hard, mindre smidig og gir mindre kraft til ballen. Dette er den mest brukte kjernen og gordelen ligger i lenger holdbarheten og mer kontroll. FOAM derimot er mykt. Det gir litt mindre kontroll, men mye mer elastisitet, mer kraft og mer fart til ballen. Dette betyr selvsagt at FOAM har kortere levetid. I det siste har noen produsenter utviklet en tredje del av kjernen som kombinerer både EVA-gummi og FOAM. Denne hybriden er en myk gummi med lengre holdbarhet laget av en kjerne FOAM omgitt av utvendig EVA-gummi.

Harde racketer: gir mer kontroll og kraft. De er mer krevende å håndtere enn de myke ettersom returkraft må komme fra armen din. Du burde derfor ha god teknikk for å optimere slagene dine.

Myke racketer: gir kraft til skuddene dine ettersom deres høyere elastisitet vil gi ekstra energi til ballen. På den andre siden reduseres kontrollen din. Disse rackettene vil hjelpe deg med å forsvare deg selv fra bakenden av padelbanen (da det vil hjelpe ballen med å nå den andre siden) og vil gi kraft til en volley. Åpenbart har myke racketer en tendens til å vare kortere enn harde racketer ettersom mykere materialer er lettere å skade.

4. Vekt. Tung padel racket kan være bra

Racketer kan deles inn i lettere (mindre enn 375 gram) og tyngre (over 375 gram). Hver av disse vil gi svingen ulik ytelse. Du bør derfor velge vekt avhengig av hva du er ute etter. Det er egentlig ingen idealvekt for en racket, kun en ideell racketvekt for hver spiller. Start derfor med å vurdere spillenivået ditt og hva slags ytelse du trenger fra racketen din.

Selv om du vil være i stand til å flytte en lett padel racket med letthet og hastighet, kan du imidlertid miste kraft i skuddene dine, spesielt når du blir sliten. En tung racket vil være tyngre å flytte, men den gir deg mer kraft ved et støt. Nøkkelen til hvordan du håndterer vekten av racketen din kommer an på hvordan vekten er fordelt i selve, som vi vil se i neste punkt: balansen.

Tips:
Prøv å spill med en tung padel racket som du synes er komfortabel å håndtere. Dette kan virke som en selvmotsigelse, men jo høyere vekt, jo mer kraft overføres til ballen for hvert treff – med mindre kraft fra armen din. En tung racket varer også lenger enn en lett.

5. Balanse

I en padel racket ligger balansepunktet der mest vekt av racketen konsentreres langs den vertikale aksen. Balansepunktene deles mellom:

  • Høyt balansepunkt: disse racketene har vekten nærmere hodet på racketen. Til tross for at racketen muligens er lett i vekt, vil det å plassere balansepunktet lengre unna hånden gi en følelse av at racketen veier mer. Denne typen padel racket vil gi deg mye kraft, men kan overbelaste håndleddet ettersom vekten er lenger ut. Disse høybalanserte racketene er vanligvis en diamantformet padel racket.
  • Midtpunkt: her ligger vekten litt nærmere håndtaket. Det bidrar til bedre håndtering av racketen, dermed mer kontroll, og mindre belastning på håndleddet. Disse racketene er vanligvis en dråpeformet padel racket, men noen modeller kan også være runde.
  • Lavt balansepunkt: her ligger vekten langt ned mot håndtaket. Dette gir utmerket kontroll, men du mister mye kraft på volley og forsvarsskudd. Det er et balansepunkt som brukes av erfarne spillere, og selv om den virker motstridende, anbefales det også for nybegynnere på grunn av det faktum at det gir mest kontroll. Disse racketene er vanligvis en rund padel racket. 
Hvordan velge padel racket? Balanse i padel racketen

Bilder av padel racketer lånt av: https://www.racketspesialisten.no/

Oppsummert:

Ingen padel racketer passer for alle. I stedet vil hver og en av oss passe en modell som passer hans eller hennes fysiske tilstand og eget nivå. Etter hvert som ferdighetene utvikler seg, vil ytelsen i racketen også utvikle seg, men kriteriene forklart ovenfor vil fortsatt være nyttige når du velger din neste racket.

Hvis du nå er klar for å teste ut padel – verdens raskest vokende idrett – ta en titt her for å finne alle oversikt over stedene du kan spille padel i Oslo.

Men før du setter i gang er det greit å vite alt du trenger å vite om de grunnleggende reglene i padel. Du finner full forklaring her, også med bilder.

Nysgjerrig på regler for padel racket i offisielle spill? 

Spillet spilles med en racket produsert i henhold til følgende regler:

Håndtak: maks lengde: 20 cm, maks bredde på halsen: 50 mm, maks tykkelse: 50 mm.

Hode: Den totale lengden, hodet pluss lengden på håndtaket, må ikke overstige 45,5 cm, maksimal bredde: 26 cm, maksimal tykkelse: 38 mm.

Racketens trefflate er perforert av et ubegrenset antall sylindriske hull som hver måler mellom 9 og 13 mm i senterområdet. Begge sider av racketen må være flate, men kan være glatte eller ru.

Raketten må være fri for gjenstander eller enheter som ikke er spesifikt brukt for å begrense eller forhindre forringelse, vibrasjoner og for å fordele vekten. Som sådan må de være rimelige i størrelse og plassering. Racketen kan ikke representere en slags forvirring eller forstyrre alle de andre spillerne, og kan da ikke ha en reflekterende overflate eller lydelementer som på noen måte kan endre den normale utviklingen av spillet.

Racketen skal ha en ikke-elastisk snor med maksimal lengde på 35 cm festet i håndtaket. Denne skal plasseres rundt håndleddet som beskyttelse mot ulykker. Bruk er obligatorisk!

Racketen kan ikke har noen synlig eller hørbar enhet som kan kommunisere, advare eller gi instruksjoner til spilleren i løpet av et spill.

Regler ved ødelagt padel racket

Tilfelle 1: I løpet av spillet sprekker en spiller racketen sin ved et uhell. Kan spillet fortsette under disse omstendighetene?

Ja, med mindre sikkerhetssnoren til håndleddet er ødelagt eller padelracketen har

blitt farlig å bruke.

Tilfelle 2: Har spilleren lov til å bruke mer enn én racket i løpet av et spill?
Ja, men ikke under et og samme poeng.

Tilfelle 3: Kan et batteri som påvirker spilleegenskapene integreres i racketen?
Nei. Et batteri er forbudt. Det samme gjelder solcelle eller annet lignende tilbehør som regnes som en strømkilde.