Søk i Aktiv i Oslo

Julebordtradisjoner i hjertet av Oslo

 Mona Lisa Huset

Julebord sesongen er i gang

I november og desember måned, er tiden inne for julebord. Julebord en populær tradisjon og ett viktig sosialt møtepunkt for venner, familie, kollega og bekjente samles i tiden før jul hvor man kan senke skuldrene og nyte norsk julemat og drikke. Adventstiden i Norges hovedstad er spekket med ett stort utvalg av restauranter som tilbyr tradisjonell Norsk julemat. Flere tonn pinnekjøtt og de deiligste juleretter serveres i hjertet av Oslo sentrum.

Delikate juleretter hos Mona Lisa

Jeg fikk mulighet til å teste julematen hos en av restaurantene i Oslo, Mona Lisa. Norsk tradisjonsmat i julen varierer geografisk og slektsmessig etter tradisjon. I Trøndelag og på Østlandet er svineribben en sterk tradisjon, mens på Vestlandet er det vanlig skikk med pinnekjøtt. Hos Mona Lisa tilbyr de det meste av delikate retter som hører julen til. Jeg ble møtt i døren av hovmester som har jobbet hos Mona Lisa i flere år. Han ønsket velkommen forklarer at julebordsesongen er i gang hos Mona Lisa alerede 1. November. Forretten var en frisk og velsmakende laksesalat, med røkt laks, krepsehaler med dill. Perfekt og lett start på julemåltidet. Sant mesterskap viser seg i enkelhet, men det er også lett å trå feil. Blir det for enkelt, risikerer man at retten faller fra hverandre. Men her er kjøkkenets pinekjøtt perfekt tilberedt med sin karakteristiske sprø konsistens, servert med kålrabistappe, sprøstekt bacon, nypoteter og søte tyttebær. En fin kombinasjon med rike og dype smaker. Lutefisk ble servert tilbehøret som hører tradisjonen til: Brunost, bacon, krydder og ertestuing.

Saken fortsetter under bildet.

 Mona Lisa

Etablert spisested i hjertet av Oslo sentrum

Hovmester forteller at Mona Lisa Huset i Oslo har eksistert helt siden 1987 og er ett etablert spisested i hjertet av Oslo sentrum. Huset består av fire etasjer som byr på helt spesielle matopplevelser. Mona Lisa sin restaurant er husets Italienske alibi og deres hovedrestaurant. Lokalet er stilfult med en folkelig atmosfære omringet fasjonable lysekroner og gamle ornamenter. Her har fotografen Per Heimy i samarbeid med designeren Edmond Yang utsmykket spisestedet med sin tolkning av Leonardo DaVincis “Nattverden” som gir huset ett unikt visuelt preg. Restauranten har mange stamgjester som kommer tilbake år etter år. Hovmesteren forteller også at Mona Lisa legger tilrette for at enhver gjest skal sitte igjen med fin opplevelse. De arrangerer også private selskaper og business middager.

Tradisjonen står sterkere enn noen sinne

Julemarsipanen var som vanlig på plass i butikkhyllene alerede tidlig i oktober. I dag inviterer de fleste norske arbeidsgivere sine ansatte til julebord, som er en tradisjon som står sterkere nå enn noen sinne. Opprinnelig var julebord noe som hørte selve julen til, perioden fra første juledag og utover, men nå har det blitt en forlenget tradisjon som ofte starter alerede i november. Julebord har sin opprinnelse helt tilbake i middelalderen og da var det vanlig å la julematen stå fremme hele jula slik at de fattige og omreisende kunne forsyne seg. Sånn er det nok ikke lenger. Julen nærmer seg med stormskritt og tiden er inne for å samles til julebord. I tiden før jul er restaurantene ofte fullbooket så det lønner seg å være tidlig ute. 

Se Mona Lisa Huset sin presentasjonsside >>

Se deres hjemmeside >>