Søk i Aktiv i Oslo

Hva er reglene i padel tennis?

Fullstendig guide med padel regler

På denne siden finner du ALT du trenger å vite om de grunnleggende padel regler! Det viktigste du må huske og lære deg når du skal spille padel er regelen om “minimum advantage of 2”. Les igjennom reglene under her så forstår du hva det betyr.

En mann og en dame som spiller på lag i padel

Den komplette og offisielle reguleringen av padel regler fra “Den internasjonale padelfederasjonen” finner du her om du vil lære enda mer om reglene i padel for profesjonelt nivå. (ps: linken fører til en engelsk side).

Hva er padel tennis, enkelt forklart?

“Padel tennis er en racket sport hvor spillerene kan slå ballen på forskjellige måter; før den spretter, etter ballen treffer bakken, eller til og med etter at ballen spretter fra veggene rundt, både fra egen glassvegg eller motstanderens glassvegg.”

Regler som dette kan kanskje få deg til å tro at padeltennis er en komplisert sport, men sannheten er at så du lenge du kjenner til de mest grunnleggende reglene i padel er det en veldig morsom sport, for ikke å glemme avhengighetsskapende. Padel gjør spillere hekta – det er tross alt 13 millioner spillere i verden og det er en av verdens raskest voksende idretter. Lurer du på hvor du kan spille padel i Oslo finner du komplett liste over padelsentre i Oslo her

De grunnleggende reglene i padel

Selv om padel tennis deler samme poengsystem som tennis, samme type ball og litt annet, er både padel regler, bakkeslag, teknikk, banen og til og med utstyret annerledes. Les mer om utstyr i padel her: “Hvordan velge riktig padel racket?” og “Hvordan velge riktig padelsko?” 

Poengsystem i padel tennis

Padel følger samme poengsystem som tennis: 15 / 30 / 40 / Game. Med andre ord: 1e poeng gir 15, 2e poeng gir 30, 3e poeng gir 40 og 4e poeng gir Game. Får du 4 poeng og derfor Game, har du vunnet et Game. Du må vinne 6 Games for å vinne et sett. Spilleren som vinner 2 av 3 sett vinner hele kampen (match).

Du må vinne:

 • 4 poeng for å vinne et Game
 • 6 Games for å vinne et sett
 • 2 av 3 sett for å vinne en match

Slik vinner du Game i padel

1e poeng gir 15
2e poeng gir 30
3e poeng gir 40
4e poeng gir game – får du 4e poeng vinner du Game 

Hvis hvert par har vunnet tre poeng hver (40 – 40), blir det “deuce”. Her kommer “minimum advantage of 2” inn. Ved “deuce” vil vinneren av første poeng etter “deuce” få “advantage” (Adv. – 40). Hvis paret med “advantage” vinner et poeng til vinner de Game med “minimun advantage of 2”, altså 2 poeng over motstander og dermed Game-vinner. Hvis paret med “advantage” taper påfølgende poeng, vil poengsummen gå tilbake til “deuce”. Slik fortsetter det til et par med “advantage” også vinner det siste poenget og har vunnet med 2 poeng (“minimum advantage of 2”). Du må vinne med 2 poeng for å vinne et Game. 

Hva er reglene i padel? Oversiktsbilde over hvordan et Game i padel avgjøres.

 

Slik vinner du et sett i padel tennis

Første paret som vinner 6 Games, vinner et sett, men vinnerlaget må alltid vinne med 2 Games for å vinne et sett. F.eks. 6-4 Games. Ved uavgjort hvor begge par har vunnet 5 Games, må spillerne minimum spille 2 Games til slik at vinnerlaget ender på 7-5 Games. Her kommer “minimum advantage of 2” inn igjen. Omtrent hele veien gjennom reglene i padel må det vinnes med 2, med få unntak.

Hvis det er uavgjort ved 6 Games, 6-6 Games, vil en “tie-break” eller “sudden death” bli brukt.  

“Sudden death” eller “tie-break” i padel

Under tie-break-game kalles poengene “null”, “1”, “2”, “3”, “4”, “5”, “6”, “7” osv…

Tie-break vinnes av det første paret som vinner 7 poeng. Det må også i tie-break være med en seier på 2 poeng mer, 7-5. Om nødvendig fortsetter tie-break inntil 2 ledende poeng er oppnådd. F.eks. 7-5, 8-6, 9-7, 15-13, 25-22 osv.

Når et Game vinnes i tie-break vinnes settet med 7-6 Games.

Neste sett startes med en serve fra paret som ikke fikk første serve i tie-break.

Hva er reglene i padel? Oversiktsbilde over hvordan et sett i padel vinnes.

Padel spilles frem til et par vinner 2 av 3 sett.

Hvis det er uavgjort (2-2 sett) i siste sett og begge par har 6-6 Games, blir det tie-break i sluttspill. Siste Game spilles da videre til et lag vinner med 7-5 poeng og vinner tie-break-game, eller et par har 2 poeng over motstander i tie-break. 8-6, 9-7, 10-8 etc… = MATCH WINNER! 

Her ser du poengsystemet og forløpet til poengregler i padel.

Oversikt over poengsystem i Padel Tennis

“Sudden death” eller “tie-break” i padel

Under tie-break kalles poengene “null”, “1”, “2”, “3”, “4”, “5”, “6”, “7” osv…

Tie-break vil vinnes av det første paret som vinner 7 poeng. Det må også i tie-break være med en seier på 2 poeng mer, 7-5. Om nødvendig fortsetter tie-break inntil 2 ledende poeng er oppnådd. F.eks. 7-5, 8-6, 9-7, 15-13, 25-22 osv.

Når et Game vinnes i tie-break vinnes settet med 7-6 Games. I tie-break må altså ikke stillingen

Neste sett startes med en serve fra paret som ikke fikk første serve i tie-break.

Padel serve

Som i tennis har du til hvert poeng i et Game, to forsøk til å sette ballen i spill. Første serve og andre serve (om første serve ikke ble godkjent). Blir det dobbeltfeil får ikke laget som server et poeng. 

Serven sendes ved å slippe ballen til siden av kroppen, og racketen må treffe ballen i eller under hoftehøyde i trefføyeblikket.

Serven er ikke godkjent hvis ballen treffer nettingsgjerdet etter første sprett på motlagets side av banen. Dog kan ballen treffe (men den må ikke) veggen.

Hvis ballen treffer nettet i midten er ikke serven godkjent. 

Under spillet anses returen riktig:

 • Hvis ballen spretter i motsatte serverrute én gang i motstanders bakkefelt før den treffer motstanderens glassvegg eller gjerde. (NB: ballen må alltid først sprette i bakken, uten unntak)
 • Dersom ballen spretter en gang i motstanders bakkefelt og deretter spretter ut av banen.
 • Hvis en spiller slår ballen i veggen eller nettingen på ditt felt og den går over til motstanders bakkefelt igjen.
 • Dersom ballen treffer toppbåndet på nettet i midten og faller ned i motstanders felt.

Under spillet får du ikke poeng hvis:

 • Ballen treffer en spiller hvor som helst på kroppen
 • Du kommer borti nettet i midten med padel racketen, med klærne eller med kroppen
 • Ballen blir slått og treffer en metallisk del eller kant på eget felt av padelbanen
 • Begge spillerne på samme lag slår ballen
 • En spiller ved uhell eller med vilje berører ballen mer enn én gang med racketen

Jeløy Folkehøyskole forklarer det kort og godt på deres YouTube-video som du også ser under her.

Mini-sett i padel tennis

Et mini-sett  betyr at et sett vinnes med 4 Games, men vinnerlaget må alltid vinne med 2 Games for å vinne et sett. Tie-break regel i mini-sett er de samme som i vanlige sett.

Tie-break vil vinnes av det første paret som vinner 7 poeng, med det må være med en seier på 2 poeng da med 7-5. Om nødvendig fortsetter tie-break inntil 2 ledende poeng er oppnådd. F.eks. 7-5, 8-6, 9-7, 15-13, 25-22 osv.

Den som vinner tie-break vinner settet med 4-3 Games.

(Alle avsnitt videre på denne siden gjelder for offisielle konkurranser.).

Padelball

Dette gjelder padelballer som brukes i offisielle konkurranser. De skal være godkjent av I.P.F.

Ballen skal være en gummiball med en jevn ytre overflate i enten hvit eller gul farge. Ballens diameter skal måle mellom 6,35 og 6,77 centimeter, og vekten mellom 56,0 og 59,4 gram. Vertikal sprett i ballen skal ligge mellom 135 og 145 centimeter når den faller ned fra en hard overflate fra en høyde på 2,54 centimeter. 

Ballen skal ha et innvendig trykk mellom 4,6 og 5,2 kg pr 2,54 kvadratcentimeter.

Dersom spillet er i en høyde på mer enn 500 meter over havet, kan en annen type ball brukes. Disse skal være identiske med det ovennevnte, bortsett fra i vertikal sprett som skal være mer enn 121,92 cm og mindre enn 135 cm. 

Padel racket regler

Spillet spilles med en racket produsert i henhold til følgende regler:

Håndtak: maks lengde: 20 cm, maks bredde på halsen: 50 mm, maks tykkelse: 50 mm.

Hode: Den totale lengden, hodet pluss lengden på håndtaket, må ikke overstige 45,5 cm, maksimal bredde: 26 cm, maksimal tykkelse: 38 mm.

Racketens trefflate er perforert av et ubegrenset antall sylindriske hull som hver måler mellom 9 og 13 mm i senterområdet. Begge sider av racketen må være flate, men kan være glatte eller ru.

Raketten må være fri for gjenstander eller enheter som ikke er spesifikt brukt for å begrense eller forhindre forringelse, vibrasjoner og for å fordele vekten. Som sådan må de være rimelige i størrelse og plassering. Racketen kan ikke representere en slags forvirring eller forstyrre alle de andre spillerne, og kan da ikke ha en reflekterende overflate eller lydelementer som på noen måte kan endre den normale utviklingen av spillet.

Racketen skal ha en ikke-elastisk snor med maksimal lengde på 35 cm festet i håndtaket. Denne skal plasseres rundt håndleddet som beskyttelse mot ulykker. Bruk er obligatorisk!

Racketen kan ikke har noen synlig eller hørbar enhet som kan kommunisere, advare eller gi instruksjoner til spilleren i løpet av et spill.

Hvordan velge riktig padel racket? Les her.

Regler ved ødelagt padel racket

Tilfelle 1: I løpet av spillet sprekker en spiller racketen sin ved et uhell. Kan spillet fortsette under disse omstendighetene?

Ja, med mindre sikkerhetssnoren til håndleddet er ødelagt eller padelracketen har

blitt farlig å bruke.

Tilfelle 2: Har spilleren lov til å bruke mer enn én racket i løpet av et spill?
Ja, men ikke under et og samme poeng.

Tilfelle 3: Kan et batteri som påvirker spilleegenskapene integreres i racketen?
Nei. Et batteri er forbudt. Det samme gjelder solcelle eller annet lignende tilbehør som regnes som en strømkilde.

Nå burde du være klar til å spille padel! Finn oversikt over hvor du kan spille padel i Oslo her.

Ha det moro!