Søk i Aktiv i Oslo

Padelsko. Hva er det og hvordan velge riktig? 3 ulike typer forklart her

Når du skal spille padel tennis er valget av riktige og gode padelsko med mye støtte, utvilsomt nøkkelen til en hyggelig opplevelse. Sko har en avgjørende faktor på kvaliteten på spillet og, viktigst av alt, sikkerheten for å forhindre skade. Padel er intet unntak. Feilaktige valg av trender, pris og estetikk fører til at vi kjøper sko som ikke var gode nok. Her finner du 3 ulike typer padelsko, funksjoner og hvilke type som passer for hvem.

Hvordan velge riktig padelsko? Bilde av en mann på en padelbane med padelsko. Ved siden av ligger en padelball og han holder en padelracket.

Et viktig aspekt når vi velger padlesko er komforten og funksjonaliteten, gitt av materialet på skoen og på sålen. En tung type sko i stor grad bestemme mobilitet og skoens tilpasningsevne til underlaget vi spiller på. Dette er spesielt aktuelt i Padel.

Det finnes ulike typer overflater på en Padelbane. Det varierer mellom kunstgress, leire til solid betong, men når du spiller padel i Oslo skal det godt gjøres å komme til en bane som mangler et teppe av kunstgress, lett dekket med fin sand. Dette gjør valget når du skal spille padel i Oslo relativt enkelt, men selv blant skoene som selges for å spille på denne typen baner er det ulike typer såler som gir ulik ytelse. Vil du også vite hvordan du velger riktig padel racket? >> Trykk her.

3 ulike typer padelsko 

  • Omni-såle
  • Fiskebein-såle
  • Blandet type såle (en kombinasjon av de omni og fiskebein)
Padelsko. 3 ulike typer padelsko forklart her. Bilde av padelsko med omni-såle, en med fiksebein-såle og en med blandet såle.

Deler av bildet lånt av: https://www.padelprokit.com/elegir-una-zapatillas-padel/

Padelsko med Omni-såle

Denne typen sko har blitt laget i mange år av kjente merker som Asics eller Bullpadel. Ifølge eksperter og fagfolk må en sko først og fremst gi godt grep på banen. Du trenger trekkraft fra skoen når du begynner å bevege deg. Skoen skal også gi en viss grad av glidning når du strekker deg for å nå lange baller. Du skal også enkelt kunne brå svinger uten å risikere skader på knær og ankler.

Omni-typen gjenkjennes av “prikkene” merket i sålen. Gitt at den vanligste overflaten på en padlebane er en kunstgressmatte med sand, er disse karakteristiske “prikkene” vanligvis dype til at du får trekkraft og ikke sklir når du begynner å løpe etter en ball. Denne type mønsterdybde gjør skotypen til en av de best egnede på markedet.

Padelsko med omni-såle

Sålen gir et godt grep på banen, spesielt spesielt på baner med mindre sand. Imidlertid kan et slikt godt grep på banen gjøre glidning vanskeligere, noe som kan være et problem når du forsøker å nå lange baller. 

Pmni-såle anbefales for nybegynnere eller spillere som har kommet litt i gang med sporten Padel, så vel som for mellomnivå. Denne typen spillere beveger seg ofte mer rundt på banen for å korrigere sin posisjon. Dette fører til mange plutselige bevegelser og da er godt grep på banen er stor fordel. 

Padelsko med fiskebein-såle

En annen type er skoen med fiskebein-såle, en type sko ment til å spille tennis på leire- eller grusbaner utendørs.

Du kan enkelt kjenne igjen en sko med fiskebein-såle, linjene danner et sikksakkmønster. Denne typen kommer fra Tennis. Der brukes den mest på grusbaner, men ettersom flere og flere har begynt å spille Padel, har det ført til en overføring av denne skotypen til å også bli padel-sko.

Padelsko med fiksebeinsåle

Som nevnt tidligere, når du skal velge en god sko er det viktig å ha godt grep. Det har denne sålen, men den lar deg også gli lettere mot å nå lange baller. Det er heller ikke feil å velge en sko med lenger holdbarhet – det vil lommeboken også sette pris på. Fiskebeinsålen er vanligvis laget av flere motstandsdyktige materialer, hvilket gir den lenger levetid og reduserer derfor normal slitasje. 

Det amerikanske merket K-Swiss har utviklet en variant av fiskebeinsålen som de kaller for “fiskebein HB”. Denne varianten har et tettere mønster med et dypere spor, spesielt designet for grusbaner. Bruken av denne typen såle på padelbaner med mye sand har blitt svært populært.

For å ta hensyn til de grunnleggende kriteriene du bør vurdere når du velger en padelsko (godt grep, komfort, kne- og ankelstabilitet, holdbarhet …) er fordelene og funksjonene til fiskebeinsåle lengre levetid, bedre gli for å nå lange baller, stort utvalg av modeller og priser.

Fiskebeinsåle anbefales for moderate og avanserte spillere. Profesjonelle bruker vanligvis denne typen.

Blandet såle

Dette er en padelsko med en blanding av de to andre sålene. Den er designet slik for å gi bedre grep når vi starter en bevegelse og for å lettere gli for å nå de lange ballene.

Som med alle valg du gjør når du kjøper sportsutstyr, bør du alltid starte utvelgelsesprosessen ved å tenke på ditt nåværende spillenivå- Du må også tenke på dine behov og matche det med de ulike funksjonene til sportsutstyret.

Padelsko med blandet såle

Er du helt fersk og nybegynner, ta kontakt med sportsbutikker. Prøv de ulike på, kjenn på komforten blant de ulike sålene og velg en såle basert for nybegynnere.

Hvor kan du kjøpe padelsko?

De aller fleste sportsbutikker selger padelsko, men ta en titt på >>denne linken.

Hvor kan du spille padel i Oslo?

Klikk på denne linken for å se komplett liste over alle eksisterende og kommende padelbaner i Oslo. 

Når skoene derimot er i boks og du er klar for å spille padel kan du lære ALT du trenger å vite om regler i padel her.