Søk i Aktiv i Oslo

Fårikålfest

Fårikålens dag
Fårikål er god høstmat. Her finner du tips til hvordan du kan lage den perfekte fårikålfesten.

Fårikålfest

Slik får du den perfekte fårikålfesten

Høst er fårikåltid. Norges nasjonalrett fårikålen faller i smak hos både liten og stor. Det er noe helt spesielt med å kjenne lukten av langkokt lamme- eller sauekjøtt og kål på kjøkkenet, og når fårikålgryta står på bordet blir det garantert god stemning.

Fårikål er i seg selv så godt og mektig at enhver gjest ville blitt fornøyd om du bare serverte dem fårikål og et glass vann. Likevel kan det være hyggelig å virkelig slå på stortromma når du uansett byr på fårikållag. Her får du tips til forrett, dessert og drikke når du vil lage tidenes beste fårikålfest!

Mat til fårikål

Siden fårikål er en tradisjonell, norsk rett foreslår vi her typiske norske forretter og desserter. Fårikål i seg selv er en kraftig smaksbombe, og derfor passer det med litt lettere forrett og dessert. Gjør deg klar til en aften med det beste av den norske maten!

Forrett til fårikål

Til forrett kan du servere enten lakselefse eller spekemat. Eller begge deler, hvis dere blir mange til bords. Den enkleste, og ofte hyggeligste måten å gjøre dette på er ganske enkelt å sette frem flatbrød, lefse, det du ønsker deg av spekemat og fisk samt rømme, din favorittsennep og oppklippet gressløk på bordet. Gjestene kan forsyne seg som de vil.

Dersom du satser på en mer elegant variant, er det fort gjort å smøre lefser med rømme og litt sennep, legge laks eller spekemat og eventuelt litt ruccolasalat på. Deretter ruller du lefsene sammen, kutter dem i passende biter og stikker i tannpirkere. Det går fort, ser bra ut og smaker godt!

Dessert til fårikål

Til dessert har vi to forslag: Enten lager du tilslørte bondepiker, eller så serverer du enkelt og greit en nydelig kringle sammen med kaffen.

Tilslørte bondepiker (til 8 personer)
8 epler
12 ss sukker
1 dl vann
5 ss smør
15 ss brødrasp eller knust kavring
2 ts kanel
6 dl kremfølte

1. Skrell eplene, del i biter og legg dem i en kjele. Tilsett 8 ss sukker og mos og kok til eplene blir møre og begynner å bli mos.

2. Smelt smør i en stekepanne. Bland sammen brødraspen med resten av sukkeret og kanel og stek det gyllent og sprøtt. La det avkjøles helt.

3. Visp fløten til krem.

4. Anrett eplemos, krem og smuler lagvis i dessertbolle eller porsjonsglass.

Kringle
50 g gjær
2 egg
100 g smør
3 dl melk
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts kardemomme
Smør, sukker og kanel til fyll

1. Visp et egg og sukker til eggedosis.
2. Smuldre gjær i en stor bakebolle
3. Smelt smør og hell i melken.
4. La smør og melk bli lunkent og hell over gjæren. Rør til gjæren er oppløst.
5. Ha i eggedosis, kardemomme og en god del av melet.
6. Kna deigen godt. Spe på gradvis med mer mel til deigen er passe. Den skal slippe bollen og bli glatt og smidig, men for mye mel er ikke bra.
7. La deigen heve under plast på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.
8. Ha deigen på bordet og kjevle ut til et rektangel på ca 20×40 cm
9. Smør smør på deigen og strø på sukker og kanel. Ikke smør helt ut til kantene. Rull deigen sammen fra langsiden.
10. Form pølsen til en sirkel og legg den på et stekebrett med bakepapir.
11. Klipp ca 1 cm tykke biter nesten helt gjennom pølsa. Brett disse til hver sin side så de danner et slags “blomstermønster”.
12. Hev kringlen under plast i 20 minutter. Forvarm samtidig ovnen til 200 grader.
13. Visp sammen det siste egget og pensle kringlen. Stek i ca 15 minutter.
14. La kringlen avkjøles på rist. Pynt eventuelt med melis.

Kringlen kan også fylles med vaniljekrem, makronfyll eller syltetøy, hvis du foretrekker det.

Drikke til fårikål

Av alkoholholdige drikker kan du i grunnen velge hva du vil. Både øl, vin og cider passer til fårikål, det gjelder bare å få den riktig smaken.

Hvis du vil ha øl passer det med søtt, mørkt øl. Dette passer godt til den kraftige fårikålsmaken og harmonerer med sødmen i kålen. Prøv for eksempel med bayer eller bokkøl. Sammen med øl passer det godt med akevitt til fårikålen. En tommelfingerregel for akevitten er at jo kraftigere smak du har på fårikålen, jo kraftigere smak kan du ha på akevitten.

Mange tenker at rødvin er godt til fårikål, og det er det også, men du burde passe deg for en rødvin med mye garvesyre. Med hvitvin slipper du det problemet. Dersom du skal ha hvitvin bør du passe på å velge en med litt fylde. En tørr, litt syrlig cider som ikke er altfor søt kan også være et spennende valg.

Som alkoholfrie alternativer kan du sette frem alkoholfritt øl, eplemost eller ganske enkelt isvann.

Nå er det bare å invitere til fårikålfest! Oppskriften på selve fårikålen finner du her >>