Søk i Aktiv i Oslo

Onsums epler

I forestillingen Onsums epler settes vennskap på prøve
I forestillingen Onsums epler settes vennskap på prøve
Dinner.
Foto: Kai Rune Storhagen, Aktivioslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Onsums epler – nytt historisk drama

Arbeideropprør, kjærlighet, vennskap og svik

Til helgen kan du oppleve teater med historisk sus i Fyrhuset på Kværnerbyen. Fredag 28. september er det urpremiere på teaterstykket Onsums epler, som også spilles påfølgende lørdag og søndag. Forestillingen er lagt til Kværner Brug i 1870-årenes Kristiania, og er basert på virkelige hendelser.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

– Vi pleier å spøke med at historiske spel må oppfylle tre krav. De må være utendørs, det må være med minst én hest, og enten en dreng eller en knekt. Vi har med noen drenger, men ellers er det ikke noe typisk spel, sier regissør Anders Borchgrevink.

Men i likhet med mer tradisjonelle spel, tar også Onsums epler utgangspunkt i ekte hendelser. Handlingen tar utgangspunkt i Onsumslaget i 1878, som er et at de mest dramatiske arbeideropprørene i Kristianias historie.

Oluf Onsum var verkseier på Kværner Bruk. Han drev arbeiderne så hardt at det tidvis gikk på helsa løs, og på denne tiden fantes det ingen offentlig sykelønnsordning. De fortvilte arbeiderne bestemte seg for å ta saken i egne hender og opprettet sykekassa.

Arbeidere i smia Samhold og solidaritet mellom arbeiderne

– Stykket er basert på reelle hendelser, og vi har gjort utrolig mye research. Likevel må jeg også si at dette er et eventyr. Det viktigste er at det er en sterk og god historie, sier Borchgrevink.

– I stykket møter du tre arbeiderkamerater som har hatt et sterkt vennskap gjennom mange år. Nå settes dette vennskapet på prøve. Og så er det selvfølgelig med litt kjærlighet også. Men du ser også en dramatisering av det som var begynnelsen på en mer demokratisk tankegang i Kristiania. Vi kan kanskje kalle det sosialismens spede start. Arbeiderne begynner å organisere seg, og utviser solidaritet og samhold.

På scenen får du blant annet se Mads Jørgensen, Line Brå Johansen, Håkon Moe og Yngve Berven. Alle fire gleder seg til fredagens premiere.

– Vi har jobbet med dette her i fem uker, mens Anders har holdt på mye lenger. Det er veldig flott å kunne jobbe så intenst med noe som vi gjør nå. Det er et skikkelig kick, nesten som ekstremsport, forteller de. – Nå håper vi på det beste for premieren. Med Onsums epler er vi med på å sette Kværnerbyen på det kulturelle kartet i Oslo.

Spilleplan:
Urpremiere fredag 28.september kl 19.00.
Lørdag 29. sept kl 15.00 og 19.00
Søndagøn. 30. september kl 19.00

Spillested:
Fyrhuset i Kværnerbyen. Adresse Turbinveien 28. Ta buss 32 til Kværnerbyen.

Les mer og bestill billetter her >>

Se flere bilder fra prøvene på Onsums epler her >>

Onsums epler spilles i Fyrhuset på Kværnerbyen