Søk i Aktiv i Oslo

Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre

 

_DSC9881

Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre 

Samovarteateret er for tiden på turné med forestillingen ”Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre”. 10. og 11. mars spilles forestillingen på Riksteateret her i Oslo.

Samovarteateret er et profesjonelt teater som Bente S. Andersen etablerte i Kirkenes i 1990. Teateret produserer to til tre helaftens forestillinger hvert år, og forestillingene blir vist både lokalt og nasjonalt, så vel som internasjonalt. Samovarteateret turnerer med Vodka, vann og glasnost i Norge, Sverige og Russland.

Vil berøre der ord ikke strekker til
– Vi har i over 20 år utviklet nyskrevet dramatikk. Vårt mål er å skape unike forestillinger som berører og engasjerer, forteller Theresa Haabeth Holand i Samovar. – Vi har utviklet en egen Samovarmetodikk – en særegen måte å jobbe fram forestillinger på, signert Bente S. Andersen og Samovarteateret.

Holand forteller også at Samovarteateret syns det er viktig å uttrykke det vi har i hjertet, og at de tror teater kan kommunisere og berøre der politikk og ord ikke strekker til.

– Vi vil skape forestillinger som setter fokus på, eller stiller spørsmål ved, samtiden. Vi henter ideer, inspirasjon og historier fra samfunnet rundt oss, fra nasjonal og internasjonal politikk og mennesker vi møter. Det grunnleggende for Samovarteateret er derfor et sterkt samfunnsengasjement.

Internasjonalt samarbeid
Siden teateret startet i 1990 har de satt opp mer enn 45 profesjonelle teaterproduksjoner med scenekunstnere fra 16 forskjellige land. Forestillingen som Samovarteateret nå er aktuelle med er et samarbeid mellom kunstnere fra Norge, Sverige, Russland og Litauen.

– Hvordan løser dere det språklige når dere er ute på turné i andre land?
– Dette har vært en del av Samovarteaterets arbeidsmetode siden starten i 1990, og har på mange måter blitt vår spesialitet, svarer Holand. – Vi undersøker klangen og lyden i de ulike språkene – som i denne forestillingen er på norsk og russisk – og setter dem sammen slik at de overlapper og passer til hverandre, fortsetter Holand, og legger til: – Noen snakker norsk, andre snakker russisk, om hverandre. Det skaper en fin dynamikk i forestillingen. I tillegg er noen tekstpartier kun på norsk, og noen er kun på russisk.

Samovarteateret har åtte fast ansatte, og hvert år engasjerer de mellom 15 og 35 kunstnere til produksjonene sine. Teateret har samarbeidspartnere i land som Norge, Sverige, Finland, Russland, Armenia, Georgia, Azerbaijan, Polen, Spania, Tyrkia og Litauen.

Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre
I forestillingen “Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre” skildres livene til tre mennesker, tre skjebner, tre parallelle historier: Gunnar, Vera og Viktor. Disse tre har opplevd tiden før, under og etter andre verdenskrig.

– I år er det 70 år siden befolkningen i Kirkenes ble befridd av russerne etter andre verdenskrig. I 2015 er det 70 år siden resten av Norge ble befridd. I “Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre” setter Samovarteateret fokus på en del av Norges, for mange, nesten ukjente historie, skriver Samovarteateret i sitt presseskriv.

Medvirkende i forestillingen er:
Regi og dramaturgi: Bente S. Andersen (Norge)
Tekst: Ingeborg Arvola (Norge)
Komposisjon og musikk: JurgitaMiezelyte (Litauen)
Koreograf: Patrik Häggström (Sverige)
Skuespillere: Turid Skoglund og Jan Egil Engnes (Norge)
Danser/skuespiller: Nikolay Shchetnev (Russland)
Musiker: Sergey Gromov (Russland)
Scenografi: Marie Steen Løwendahl (Norge)
Kostymer: Jenny Hilmo Teig (Norge)
Lysdesign: Jan Harald Jensen (Norge)
Tekniker: Roman Khoroshilov (Russland)
Produsent: Audhild Andersen (Norge)
Markedsføring: Theresa Haabeth Holand og Sofie Våga Mortensen (Norge)
Film: Sergey Zhigaltsov (Russland)
Pressefoto: Yngve Grønvik (Norge)
Plakat: Anna Grønvik Randal (Norge)
Produksjon: Samovarteateret

Her kan du finne mer info om Samovarteateret >>