Søk i Aktiv i Oslo

Plukker egne bær

Bærsesongen har så vidt begynt og det er mulig å plukke bringebær Vestre Frogner gård.
Vestre Frogner gård er nå åpen for selvplukking og nye bær blir modne hver dag. Foto: Ksenia Novikova, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Bærfest på Vestre Frogner gård

Bærsesongen er så vidt i gang, men Aktiv i Oslos utsendte var én av flere bærentusiaster som besøkte bringebærbuskene på Vestre Frogner gård før den offisielle åpningen.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]
– Telefonen ringer stadig. Folk lurer på om de kan komme og plukke bær, forteller Hans Kristian Frogner. Bærsesongen varer fra midten av juli til midten av august. På grunn av mange modne bringebær har bærplukkere imidlertid fått komme til gården før den offisielt har åpnet for selvplukking. 

Sommerdagen er varm og Vestre Frogner gård bader i sollys. Solhatter stikker opp mellom bringebærradene. På en dag som denne er det vanskelig å forestille seg et bedre sted å være enn mellom de 6-7 kilometer med bringebærbusker som er på gården.

En selvplukker blant bringebærbuskene på Vestre Frogner gård. Bærene man plukker veies når man drar fra Vestre Frogner gård og man betaler per kilo.
På Vestre Frogner gård kan man plukke bringebær i idylliske omgivelser.

Familiekos på familiegård

Elisabeth Frogner har nylig flyttet tilbake til familiehjemmet. Vestre Frogner gård har vært i familien siden 1875, og er en familiebedrift. Tidligere var det full drift på gården, men nå konsentrerer de seg om frukt og bær. Hver sesong plukkes det mellom 5-10 tonn med bringebær.

– Jeg er nok litt bortskjemt. Jeg er veldig glad i hjemmelaget syltetøy, bringebærsmoothier og bær generelt. Det har det alltid vært nok av her, sier Elisabeth Frogner.

Elisabeth Frogner har hjulpet faren, Hans Kristian Frogner, med bringebærene så lenge hun kan huske.
Elisabeth Frogner har hjulpet faren, Hans Kristian Frogner, med bringebærene så lenge hun kan huske. Foto: Ksenia Novikova, Aktiv i Oslo.no

Hver sommer strømmer folk til gården for å nyte bærene og naturen. Bærplukking er en populær familieaktivitet og barnestemmer høres stadig blant bringebærbuskene. I en av radene finner vi Mille og Hermine som har kommet til gården med mamma og pappa for å plukke bringebær for første gang.

– Dette er vårt eget bringebærsted, erklærer Mille høytidelig.

Mille og lillesøsteren plukker ivrig fra de nederste grenene, men få bær finner veien til kurven. Når man først smaker på de solmodne bærene rett fra busken, er det vanskelig å stoppe.

– Spørs om vi ikke må veie barna før vi drar. Bringebær er det beste Mille vet, forteller mamma Sara. Familien har en uke med ferie i byen i år, og tenkte bærplukking ville være en fin aktivitet. 

Mamma Sara forklarer til Hermine hvordan man plukker bringebær. Mille plukker bringebær på Vesre Frogner gård sammen med pappa, Per-Espen.
Mille (f.v.), Sara, Hermine og Per-Espen koser seg på Vestre Frogner gård.

Slik foregår selvplukking

Plukkere blir utstyrt med en kasse, kurver og en slags beltetaske med beholdere til kurvene. Deretter blir de ført til en rad hvor de kan plukke bringebær. Når de er ferdig betaler de, enten med kort eller kontanter, for hver kilo med bær de har plukket.

Bringebær er hovedprioriteten til Vestre Frogner gård. Senere på sommeren blir det mulig å plukke kirsebær, solbær og rips, men i dag er det bringebærsorten Glen Ampel som gjelder. Glen Ampel er en nyere sort på gården, og den skal være veldig populær og velsmakende.

Undertegnede får anledning til å finne ut nøyaktig hvor god Glen Ampel er på sitt ”eget” bærområde, rad 61, hvor buskene bugner av bær. Alt er grønt, bortsett fra de modne bringebærene. Atmosfæren er landlig og fredelig. Radene gjør at man ikke ser noe særlig til andre plukkere, men man kan høre dem på andre siden av bringebærhekken.

– Her har jeg funnet masse bringebær, roper en guttestemme fra naboraden.

Reporter på bærtokt. Vestre Frogner gård 2012 Det tar ikke lang tid å fylle opp en kurv med bringebær på Frogner gård.
Kurven fylles fort opp med bringebær. Bærene man har plukket veies ved utgangen.

Se flere bilder fra Vestre Frogner gård på Flickr.

Veibeskrivelse og priser for selvplukk på Vestre Frogner gård finnes på gårdens hjemmesider.

Selvplukk av bær og frukt i Oslo og Akershus >>