Søk i Aktiv i Oslo

Jul - Juleguide med alt du trenger å vite om julen

Jul i Oslo og Akershus

På denne siden finner du både julekonserter, juleforestillinger og julemarkeder for julen i Oslo 2022, samt morsomme fakta om julen. Få inspirasjon til aktiviteter til jul, oppskrifter, arrangementer og mye mer.

Her på Aktiv i Oslo.no sin juleguide har vi samlet masse informasjon om julen. Enten det er mat, drikke, gaver, pynt eller merkedager i julen skal vi kunne hjelpe deg med det du ønsker å vite eller trenger hjelp til i julen. Folk flest har ikke utallige dager og uker til jul og juleforberedelser lenger, forhåpentligvis gjør denne guiden det litt lettere for deg!

Julemat, bakst og drikke

Tradisjonell julemat

Jul er mathøytid. De fleste har sterke mattradisjoner knyttet til julen og julefeiringen. Noen vil ha juleribbe, andre pinnekjøtt, kanskje lutefisk eller andre tradisjoner. For mange av oss er det utenkelig å spise noe annet enn det vi er vant til på julaften, og ofte er det bestemors oppskrift på surkål som gjelder. Imidlertid har julen mange dager og mange fester. Så det kan være greit å variere litt når det gjelder maten, også til jul.

Julebakst og julekaker

Har du bakt 7 slag til jul? Mange setter fortsatt sin ære i julebakst mens andre tar litt lettere på alle de syv slagene. Det er heller ikke enighet om hvilke julekaker som høre med til “de syv slag”. I følge Morten Hals hos Baker Hansen er det: berlinerkrans, sirupsnipper, kromkaker, goro, sandkaker, fattigmann, serinakaker og pepperkaker. Uansett hvor mange slag du baker til jul så trenger du oppskrifter, enten fra familiens egne oppskriftsbok eller på internett.

Juleøl og hjemmebrygging

Juleøl er en viktig tradisjon for mange, og det å brygge og å drikke øl til jul var faktisk lovpålagt i Norge i sin tid. For mange er juleølet prikken over i’en under julemiddagen. I 2010 hadde Aktiv i Oslo en juleølsmaking med kyndige mennesker. Noen av ølene kan selvsagt være utgått siden da, men de aller fleste ølene er uendret.

Julehøytiden og merkedager

Ingen høytider har så mange merkedager og tradsjoner knyttet til seg som julen. Julens merkedager har mange spennende tradisjoner knyttet til seg. Noen av merkedagene under er gamle og holdes ikke i hevd lenger andre lever i beste velgående.

Julaften

Julaften er kvelden som på sett og vis avslutter en hektisk førjulstid og advent og leder inn i romjustiden. Julaften er den store kvelden både for barn og voksne. Vi har vært på Folkemuseet for å lære mer om hvordan man feiret julaften i gamle dager.

Praktisk i julen

I tiden før jul, og i romjulen er det masse som skal ordnes og fikses. Det kan være alt fra post til juletre og julegaveinnkjøp. Aktiv i Oslo har samlet en del praktisk informasjon rundt julestria.

Kanefart og hesteskyss

Mange liker en tur med hest og slede før jul. Rundt Oslo er det mange muligheter til å oppleve kanefart og komme i skikkelig julestemning. Du farer innover snødekte veier pakket inn i varme skinnfeller, men dombjellene klinger og fakkellyset flakker over de mørke granene. Kanskje stopper dere for å ta en gløggpause ved et bål i skogen, kanskje er dere på vei til juleball og fryser i litt i finstasen. Uansett kanfart byr gir deg røde kinn og klare øyne i tillegg til super stemning.

Julepost og julekort

Juleposten i Norge skal som en hovedregel sendes innen 16. desember. Dette betyr at du bør gå i gang med å lage julekort i god tid.

Juletreet

Juletreet er kanskje det aller største symbolet vi har på moderne julefeiring, og et must for mange husstander i Norge. Nedover på denne siden finner du tips til deg som skal kjøpe juletre, både om å velge riktig tre og å stelle det. Du finner til og med informasjon om hvor du kan hugge ditt eget juletre før jul.

Juleverksted

På tross av mye førjuls-stress er det også mange koselige ting man kan gjøre. På et juleverksted kan man være kreativ og ha det gøy sammen. En fin aktivitet å gjøre sammen med hele familien og som barna elsker!

Juleferien

I Juleguiden på Aktiv i Oslo skal du finne all informasjonen du trenger for å få en vellykket jul på ett sted og for å spre juleglede og god stemning. Jul er på mange måter den koseligste tiden i året. Vasking og pynting blir en sosial aktivitet, og både i førjulstiden og selve julen ser man mer til familie og venner enn vanlig. Ved hjelp av våre sider håper vi at du skal få mer kunnskap om julen, finne svar på det du måtte lure på når det kommer til matlaging, baking, hvor du kan kjøpe gaver og ikke minst at du skal glede deg skikkelig til julen.

Julebord