Jul - Juleguide med alt du trenger å vite om julen

Jul i Oslo og Akershus

Nå er det jul igjen. Aktiv I Oslo.no gir deg oversikten over det meste som har med jul og juleferingen å gjøre, både hvis du vil feire jul i Oslo, jul i Norge, jul ute eller jul inne.

Her på Aktiv i Oslo.no sin juleguide har vi samlet masse informasjon om julen. Enten det er mat, drikke, gaver, pynt eller merkedager i julen skal vi kunne hjelpe deg med det du ønsker å vite eller trenger hjelp til i julen. Folk flest har ikke utallige dager og uker til jul og juleforberedelser lenger, forhåpentligvis gjør denne guiden det litt lettere for deg!

Julemat, bakst og drikke

Tradisjonell julemat

Jul er mathøytid. De fleste har sterkemattradisjoner knyttet til julen og julefeiringen. Noen vil ha juleribbe, andre pinnekjøtt, atter andre lutefisk og så videre. For mange av oss er det utenkelig å spise noe annet enn det vi er vant til på julaften, og ofte er det bestemors oppskrift på surkål som gjelder. Imidlertid har julen mange dager og mange fester. Så det kan være greit å variere litt når det gjelder maten også til jul.

Julebakst og julekaker

Har du bakt 7 slag til jul? Mange setter fortsatt sin ære i julebakst mens andre tar litt lettere på alle de syv slagene. Det er heller ikke enighet om hvilke julekaker som høre med til “de syv slag”. I følge Morten Hals hos Baker Hansen er det: berlinerkrans, sirupsnipper, kromkaker, goro, sandkaker, fattigmann, serinakaker og pepperkaker. Uansett hvor mange slag du baker til jul så trenger du oppskrifter.

Juleøl og hjemmebrygging

Juleøl er en viktig tradisjon for mange og det å brygge og å drikke øl til jul var faktisk lovpålagt i Norge i sin tid. For mange er juleølet prikken over ien på julemiddagen. I 2010 hadde Aktiv i Oslo en juleølsmaking med kyndige mennesker. Noen av ølene kan selvsagt være utgått siden da, men de aller fleste ølene er uendret.

 Julehøytiden og merkedager

Ingen høytider har så mange merkedager og tradsjoner knyttet til seg som julen. Julens merkedager har mange spennende tradisjoner knyttet til seg. Noen av merkedagene under er gamle og holdes ikke i hevd lenger andre lever i beste velgående.

Julaften

Julaften er kvelden som på sett og vis avslutter en hektisk førjulstid og advent og leder inn i romjustiden. Julaften er den store kvelden både for barn og voksne. Vi har vært på Folkemuseet for å lære mer om hvordan man feiret julaften i gamle dager.

Praktisk i julen

I tiden før jul, og i romjulen er det masse som skal ordnes og fikses. Det kan være alt fra post til juletre og julegaveinnkjøp. Aktiv i Oslo har samlet en del praktisk informasjon rundt julestria.

Kanefart og hesteskyss

Mange liker en tur med hest og slede før jul. Rundt Oslo er det mange muligheter til å oppleve kanefart og komme i skikkelig julestemning. Du farer innover snødekte veier pakket inn i varme skinnfeller, men dombjellene klinger og fakkellyset flakker over de mørke granene. Kanskje stopper dere for å ta en gløggpause ved et bål i skogen, kanskje er dere på vei til juleball og fryser i litt i finstasen. Uansett kanfart byr gir deg røde kinn og klare øyne i tillegg til super stemning.

Julepost og julekort

Juleposten i Norge skal som en hovedregel sendes innen 16. desember. Dette betyr at du bør gå igang med å lage julekort i god tid.

Juletreet

Juletreet er kanskje det aller største sybolet vi har på moderne julefeiring, og et must for mange husstander i Norge. Her er tips til deg som skal kjøpe juletre, både om å velge riktig tre og om å stelle det. Du finner til og med informasjon om hvor du kan hugge ditt eget juletre før jul.

Juleverksted

På tross av mye førjuls-stress er det også mange koselige ting man kan gjøre. På et juleverksted kan man være kreativ, og ha det gøy sammen. En fin aktivitet å gjøre sammen med hele familien, som barna elsker!

Juleferien

I Juleguiden på Aktiv I Oslo.no skal du finne all informasjonen du trenger for å få en vellykket jul på ett sted og for å spre juleglede og god stemning. Jul er på mange måter den koseligste tiden på året. Vasking og pynting blir en sosial aktivitet, og både i førjulstiden og selve julen ser man mer til familie og venner enn vanlig. Ved hjelp av våre sider håper vi i Aktiv I Oslo.no at du skal få mer kunnskap om julen, finne svar på det du måtte lure på når det kommer til matlaging, baking og hvor du kan kjøpe gaver, og ikke minst, at du skal glede deg skikkelig til julen. Noen velger å reise bort i julen, og her kommer noen tips om nettop det.

 

 • Julekonserter i Oslo 2020

  Jule- og kirkekonserter er en familietradisjon for mange. Gjennom førjulstiden kan du velge mellom mange flotte julekonserter i Oslo.

  Les mer
 • Juleforestillinger 2019

  Det er juleforestillinger over alt i Oslo og Akershus og du kan velge mellom både store og små oppsettinger, Her finner du finner alt alt fra lokale skoleforestillinger til større og tradisjonelle forestillinger i teatre

  Les mer
 • Julebord i Oslo

  Er dere i gang med planleggingen av årets julebord? Her finner du en stor oversikt over leverandører som jobber med julebord. Både lokaler, underholdning, mat og drikke, totalpakker og mer.

  Les mer
 • Julebord - underholdning

  Gjør noe helt unikt, morsomt eller få underholdning som setter julebordets stemning i været. Se alle mulighetene her!

  Les mer
 • Julegrantenning på Universitetsplassen

  02. desember tennes julegrana på Universitetsplassen. En varm og kjær juletradisjon som siden 1919 har samlet Oslos innbyggere, byens ordfører og Frelsesarmeen til folkefest.

  Les mer
 • Familiejulebord på Lysebu

  Kom til et julepyntet Lysebu, nyt deilig julemat. Julenissen har også satt av tid for å komme med overraskelser til barna.

  Les mer
 • Julebordets historie med Ølakademiet

  Vet du den egentlig grunnen til at vi feirer med julebord? Ølakademiet har svarene!

  Les mer
 • Julemarked i Oslo og omegn 2018

  Ingenting setter deg i julestemning som et julemarked. Julemarkeder og julebasarer, både små og store er hyggelige førjulstradisjoner. I hele Oslo og Akershus finner du både store og små markeder der du kan finne julepynt, julegaver, vinterlige aktiviteter og garantert god julestemning!

  Les mer
 • Gavekort Oslo

  Er du på jakt etter gavekort Oslo? Her finner du mange gode forslag på gavekort. Både tradisjonelle gavekort og originale, morsomme og annerledes gavekort.

  Les mer
 • Julenisse til leie Oslo

  Det er få ting som skaper mer julestemning enn en julenisse. Her finner du oversikt over julenisser, fjøsnisser, nissebarn og nisseorkestre som du kan leie inn til juleunderholdningen.

  Les mer
 • Jul på Aker Brygge

  Opplev magi på Aker Brygge i julen med blant annet julekuleverksted for barn og voksne, kunstinnstallasjon av Elin Melberg og konsert med sølvguttene.

  Les mer
 • Romjul

  Romjula starter når andre juledag er over. Mange mener at romjula er tiden mellom jul og nyttår, men det er ikke riktig. Romjulen begynner når helligdagene er over. Både i gamle dager og i våre dager er det mange tradisjoner knyttet til romjulen.

  Les mer
 • Julemat

  Oppskrifter på julemat. Alt fra ribbe, pinnekjøtt til julegrøt og karamellpudding finner du her.

  Les mer
 • Juletrær

  Juletreets historie, tips til vedlikehold og når det er på tide at du tar juletreet ut av stua.

  Les mer
 • Juletre Oslo

  Selvhogg eller vil du kjøpe det klart til å sette inn i stua? Her får du kjøpt juletrær i Oslo.

  Les mer
 • Advent

  Hva er advent og adventstiden? Les mo om hva advent er.

  Les mer
 • Kanefart og hesteskyss

  Kanefart og hesteskyss i Oslo og Akershus - Når du vil på tur med hest og vogn eller hest og slede - Oversikt over kanefart finner du her.

  Les mer
 • Julesanger

  Her finner du tekster til noen av de mest kjente julesangene våre.

  Les mer
 • Julekort

  Julekort er en hyggelig tradisjon – både å sende og å motta. Hvorfor ikke gjøre det ekstra hyggelig? I stedet for å kjøpe julekort i butikken kan du lage dem selv.

  Les mer
 • Julepost

  Send juleposten i tide, her finner du alle fristene for julekort, julepakker og julebrev.

  Les mer
 • Julekurver

  Hjemmelagde julekurver i alle mulige farger og størrelser pynter opp på juletreet. Det er slett ikke vanskelig, bare du vet hvordan det skal gjøres! Her finner du en steg-for-steg-oppskrift på å lage julekurver.

  Les mer
 • Juleevangeliet

  Her finner du juleevangeliet slik det står i Bibelen.

  Les mer