Jul - Juleguide med alt du trenger å vite om julen

Jul i Oslo og Akershus

Nå er det jul igjen. Aktiv I Oslo.no gir deg oversikten over det meste som har med jul og juleferingen å gjøre, både hvis du vil feire jul i Oslo, jul i Norge, jul ute eller jul inne.

Her på Aktiv i Oslo.no sin juleguide har vi samlet masse informasjon om julen. Enten det er mat, drikke, gaver, pynt eller merkedager i julen skal vi kunne hjelpe deg med det du ønsker å vite eller trenger hjelp til i julen. Folk flest har ikke utallige dager og uker til jul og juleforberedelser lenger, forhåpentligvis gjør denne guiden det litt lettere for deg!

Julemat, bakst og drikke

Tradisjonell julemat

Jul er mathøytid. De fleste har sterkemattradisjoner knyttet til julen og julefeiringen. Noen vil ha juleribbe, andre pinnekjøtt, atter andre lutefisk og så videre. For mange av oss er det utenkelig å spise noe annet enn det vi er vant til på julaften, og ofte er det bestemors oppskrift på surkål som gjelder. Imidlertid har julen mange dager og mange fester. Så det kan være greit å variere litt når det gjelder maten også til jul.

Her er en side med oppskrifter på mange tradisjonelle juleretter >>

Julebakst og julekaker

Har du bakt 7 slag til jul? Mange setter fortsatt sin ære i julebakst mens andre tar litt lettere på alle de syv slagene. Det er heller ikke enighet om hvilke julekaker som høre med til “de syv slag”. I følge Morten Hals hos Baker Hansen er det: berlinerkrans, sirupsnipper, kromkaker, goro, sandkaker, fattigmann, serinakaker og pepperkaker. Uansett hvor mange slag du baker til jul så trenger du oppskrifter.

Oppskrifter på alle slags julekaker – enten du satser på en eller syv slag bakst til jul >>

Juleøl og hjemmebrygging

Juleøl er en viktig tradisjon for mange og det å brygge og å drikke øl til jul var faktisk lovpålagt i Norge i sin tid. For mange er juleølet prikken over ien på julemiddagen. I 2010 hadde Aktiv i Oslo en juleølsmaking med kyndige mennesker. Noen av ølene kan selvsagt være utgått siden da, men de aller fleste ølene er uendret.

På ølakademiets presentasjonsside kan du lese mer om øl, brygging og ølets historie >>

 

 Julehøytiden og merkedager

Ingen høytider har så mange merkedager og tradsjoner knyttet til seg som julen. Julens merkedager har mange spennende tradisjoner knyttet til seg. Noen av merkedagene under er gamle og holdes ikke i hevd lenger andre lever i beste velgående.

Se en oversikt over kjente og ukjente merkedager i julen >>

Les om romjulen her >>

Julaften

Julaften er kvelden som på sett og vis avslutter en hektisk førjulstid og advent og leder inn i romjustiden. Julaften er den store kvelden både for barn og voksne. Vi har vært på Folkemuseet for å lære mer om hvordan man feiret julaften i gamle dager.

Les om julaften og tradisjonene rundt den store kvelden >>

Se vår side om julesanger >>

Praktisk i julen

I tiden før jul, og i romjulen er det masse som skal ordnes og fikses. Det kan være alt fra post til juletre og julegaveinnkjøp. Aktiv i Oslo har samlet en del praktisk informasjon rundt julestria.

Se vår side om julegaver og julegavetips >>

Kanefart og hesteskyss

Mange liker en tur med hest og slede før jul. Rundt Oslo er det mange muligheter til å oppleve kanefart og komme i skikkelig julestemning. Du farer innover snødekte veier pakket inn i varme skinnfeller, men dombjellene klinger og fakkellyset flakker over de mørke granene. Kanskje stopper dere for å ta en gløggpause ved et bål i skogen, kanskje er dere på vei til juleball og fryser i litt i finstasen. Uansett kanfart byr gir deg røde kinn og klare øyne i tillegg til super stemning.

Se vår side om kanefart for mer informasjon >>

Julepost og julekort

Juleposten i Norge skal som en hovedregel sendes innen 16. desember. Dette betyr at du bør gå igang med å lage julekort i god tid.
Her kan du lese om fristene til når juleposten bør sendes >> 

Slik lager du fine julekort >>

Juletreet

Juletreet er kanskje det aller største sybolet vi har på moderne julefeiring, og et must for mange husstander i Norge. Her er tips til deg som skal kjøpe juletre, både om å velge riktig tre og om å stelle det. Du finner til og med informasjon om hvor du kan hugge ditt eget juletre før jul.

Se vår side om juletrær for mer informasjon >> 

Juleverksted

På tross av mye førjuls-stress er det også mange koselige ting man kan gjøre. På et juleverksted kan man være kreativ, og ha det gøy sammen. En fin aktivitet å gjøre sammen med hele familien, som barna elsker!

Hvordan lage julepynt? >>

Hvordan lage flotte julekurver?

Få skikkelig julestemning på juleverksted >>

Juleferien

I Juleguiden på Aktiv I Oslo.no skal du finne all informasjonen du trenger for å få en vellykket jul på ett sted og for å spre juleglede og god stemning. Jul er på mange måter den koseligste tiden på året. Vasking og pynting blir en sosial aktivitet, og både i førjulstiden og selve julen ser man mer til familie og venner enn vanlig. Ved hjelp av våre sider håper vi i Aktiv I Oslo.no at du skal få mer kunnskap om julen, finne svar på det du måtte lure på når det kommer til matlaging, baking og hvor du kan kjøpe gaver, og ikke minst, at du skal glede deg skikkelig til julen. Noen velger å reise bort i julen, og her kommer noen tips om nettop det.

Her finner du en god oversikt over populære reisemål og aktiviteter i juleferien >>

Hva skjer i Oslo julen 2017?

Her kan du se en arrangementskalender over det som skjer i Oslo og Akershus julen 2017 >>

God jul!