Søk i Aktiv i Oslo

Tusenfryd

Aktiv i Oslo tok turen til Tusenfryd for å teste karusellene der. Her ser du klassikeren Dragen, som er morsom både for liten og stor.

Aktiv i Oslo tok turen til Tusenfryd for å teste karusellene der. Her ser du klassikeren Dragen, som er morsom både for liten og stor.
Foto: Erik Brandsborg, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Test av karusellene på Tusenfryd

Fire glade Aktiv I Oslo-arbeidere troppet opp på Tusenfryd en helg i slutten av april for å prøve de ulike karusellene. Gamle som vi er, hele gjengen, ble det litt problematisk å prøve en del av de minste karusellene, da de har max-høydegrense, men vi har nevnt noen av dem likevel. Her finner du terningkast og hva vi synes om attraksjonene på Tusenfryd.

 

Terningkast 6

SpeedMonster
Her får man så absolutt valuta for pengene – eller i hverfall garanti for hva navnet lover. Farten er nemlig det som gjør denne karusellen så spesiell – fra 0 til 90 km/t på 2 sekunder er nemlig farten på dette monsteret. Attraksjonen regnes i tillegg som en av Skandinavias råeste, noe som antageligvis gjør den verdt et besøk eller fler. Du er nemlig vektløs 7 ganger og henger opp/ned 3 ganger i løpet av denne ellevlille ferden. Dragsuget i magen er nesten helt ubeskrivelig idét vognen tar første sats – og for min del var det første delen av turen som var den verste. Etterhvert blir det bare moro, og man klarer nesten å nyte denne turen før den er over. Hyling og skriking er obligatorisk under et besøk i SpeedMonster, og de tøffeste putter henda opp i været. For deg som setter pris på et ordentlig sug i magen og en fart høyere enn Formel 1-bilene anbefales denne attraksjonen på sitt beste.

Høyde: 140 cm eller mer
Passer for: Fartsglade og eventyrlystne med is i magen
Karakter: 6

SpeedMonster er en av Tusenfryds tøffeste berg- og dalbaner

Den aller minste
Okei, denne fikk vi ikke kjørt, for vi var altfor store! Den aller minste er en berg- og dalbane i miniatyr for de minste (pluss foreldre). Men det ser ut som om alle storkoser seg. Dette er en fin introduksjon til berg- og dalbanenes verden, før man etter noen år går over til å kjøre Dragen, og kanskje til og med Loopen.

Høyde: Under 95 cm må ha følge med en voksen
Passer for: De aller minste.
Karakter: Vi har ikke prøvd den, men basert på hvor glade barna er, 6!

Den aller minste er en berg- og dalbane for de yngste barna

SkyCoaster
– Herregud, Tommy, vi kommer til å dø, sa jeg (Linnéa) da jeg innså at vi faktisk kom til å bli hest 33 meter opp i luften for så å bli sluppet ned i et nærmest fritt svev. Hvorfor hadde jeg så lyst til å gjøre dette for noen minutter siden? Men da vi først kom i gang, var SkyCoaster helt fantastisk! Jeg vet ikke helt hvordan man kan beskrive det, men det var vel på en måte som å ligge på magen på en gigantisk huske. Veldig behagelig, men med litt sommerfugler i magen. Og fantastisk utsikt, da. Det helt klart morsomste på Tusenfryd, eneste ulempen er at SkyCoaster koster ekstra penger.

Høyde: 140 cm eller over
Passer for: Alle som ikke er redde for høyder
Karakter: 6

Tommy og Linnéa gjør seg klare for SkyCoaster I svevet - dette var fantastisk!

SpinSpider
SpinSpider er ikke for pyser. Med en maksfart på 115 km/t, 120 graders pendel og 4,5 G-krefter, er dette sammen med SpeedMonster Tusenfryds heftigste attraksjon. Du sitter i et hjul som roterer, samtidig som det pendler frem og tilbake – stadig høyere. Hvis du tør å se, er utsikten enten helt fantastisk, eller fryktelig skummel, litt avhengig av hvilken vei du sitter. Uttrykket “sug i magen” får en helt ny betydning etter at du har kjørt SpinSpider. Og gjett hva: I skrivende stund er SpinSpider den eneste av sitt slag i Europa! Det finnes noen lignende, men mindre modeller, men den eneste karusellen som kan sammenlignes med SpinSpider befinner seg i Dinosaur Park i Changzou i Kina. NB! Vær litt forsiktig med sukkerspinninntaket ditt før du kjører denne.

Høyde: 140 cm og over
Passer for: De aller tøffeste
Karakter: 6

SpinSpider er Tusenfryds tøffeste attraksjon Det finnes ikke maken til SpinSpider i hele Europa

Terningkast 5

Sverrehusken
Den gode, gamle husken er en trofast attraksjon på Tusenfryd, og selvsagt alltid et “must”. Det er alltid greit å starte festlighetene noe beskjedent, og liksom komme ordentlig i gang før man begir seg ut i de villeste, råeste loopene. Huskene er derfor et perfekt sted å begynne, for å få den riktige karusell-følelsen og for å komme seg litt over bakken før den villeste moroa starter. Samtidig er det alltid en herlig følelse å sveve meter over bakken og kikke ned på alle menneskene under deg. Litt kjedelig at man ikke får lov til å svinge seg eller holde hender, men forståelig nok. Både gammel og ung kan nok lett trekke på smilebåndet under en runde med huskene. Huskene gir deg en gladfølelse og frihetsføllese som du forhåpentligvis beholder resten av dagen også! God gammeldags huskemoro.

Høyde: 110 cm eller mer
Passer for: Gammel og ung, store og små
Karakter: 5

Erik storkoser seg i huskene

Loopen
Den gamle, knirkende gule loopen er fortsatt inntakt på Tusenfryd. Dette var en av de første berg-og-dalbanene på stedet, og attraksjonen inviterer til en fin kø den dag i dag. En kortere og litt “roligere” looptur enn de nyeste karusellene, men absolutt en morsom og underholdende opplevelse. Saaaaaakte opp, fort ned og trill rundt! Kile-i-magen-faktoren kan mest sannsynlig kjennes for mange her, og et bra alternativ om du synes de nyeste og villeste karusellene virker litt skumle. Også en god oppvarming før du begir deg ut på de virkelig grusomme opplevelsene.

Høyde: 110 cm eller over
Passer for: Deg som ikke har noe imot at ting går litt på hodet.
Karakter: 5

Loopen er en klassiker på Tusenfryd Loopen passer for deg som liker å være opp ned

Dragen
Dragen er en berg- og dalbane for de litt mindre. Den suser av gårde i stor fart, og det knallrøde dragehodet gjør sitt til at den ser ordentlig tøff ut. Og sett slikt, det finnes voksne som også synes denne her er festlig. Eller kanskje vi i Aktiv i Oslo bare er store barn? Dragen er morsom for de minste, og vekker gode minner for de største. Jeg husker i hvert fall godt hvor spennende det var å kjøre denne her for 16-17 år siden.

Høyde: Undr 120 cm må ha følge med en voksen
Passer for: Tøffe, små barn, mellomstore barn, pysete voksne og nostalgiske voksne.
Karakter: 5

Det er ikke bare barn som har det gøy når de kjører Dragen

MC-hopp
Vi var dessverre for store for denne karusellen, for den ser festlig ut. Her kan alle under 140 cm kjøre rundt på motorsykkel. Motorsykkelen har vært en attraksjon på Tusenfryd i en årerekke, jeg husker selv at jeg elsket den for 15-16 år siden. Du føler deg rett og slett skikkelig tøff når du suser av gårde! En trygg, morsom karusell for barna.

Høyde: Under 140 cm
Passer for: De minste
Karakter: 5

De minste koser seg på MC-hopp

ThunderCoaster
Med en toppfart på nesten 100 km/t, et dropp som er brattere enn unnarennet i Holmenkollen og vektløs tilstand ikke mindre enn 12 ganger i løpet av en tur, sier det seg selv at ThunderCoaster ikke er for pyser. Denne berg- og dalbanen er bygget i tre, og gir en herlig, ristende følelse. I enkelte av droppene ser det ut som du skal kjøre inn i en haug av pinner – men det gjør du jo heldigvis ikke. ThunderCoaster er på hele 950 meter, noe som gjør at det faktisk tar litt tid før turen er over. Dette er kanskje det aller beste med denne berg- og dalbanen. Personlig savner jeg en loop, men dersom du liker fart og spenning, men helst ikke vil være opp ned, er denne perfekt for deg.

Høyde: 120 cm og over
Passer for: Alle som liker fart og spenning
Karakter: 5

ThunderCoaster er perfekt for deg som liker fart og spenning, men helst ikke  vil være opp ned

Terningkast 4

Tømmerstupet
Tømmerstupet, eller Tømmerenna, er også en gammel traver blant karusellene på Tusenfryd. En kombinasjon av både det tørre og det våte element slår sjelden feil, og idét det kiler i magen under selve tømmerstupet er opplevelsen nærmest komplett for mange. Likevel, enten om det er på grunn av alderen, eller på grunn av de nye, heftige karusellene som har kommet i senere tid; Tømmerenna var ikke like morsom denne gangen som jeg husket den. Når “konkurrentene” har navn som SpeedMonster og Supersplash, blir nok kanskje Tømmerrenna noe beskjeden for den eventyrlystne. I Superspash er nemlig stupet enda brattere og vannspruten enda sterkere. Men en koselig rundtur i trebåt, og litt naturomgivelser oppi all moroa kan Tømmerenna likevel by på. Her vet man i det minste hva man får når man setter seg oppi båten. Husk å smile til kamera!

Høyde: De under 120 cm må ha følge med en voksen.
Passer for: Alle
Karakter: 4

Radiobilene (store)
Vi blir aldri lei radiobilene, og ekstra morsomt er det å kjøre med flere man kjenner, slik at man kan “bumpe” inn i hverandre og jage hverandre. Bilmoroa blir kanskje litt kjedelig i lengden, men minner samtidig om gammel barnemoro, så nostalgien i seg selv er verdt en ok karakter her. Litt liten bane og litt ensforming underholdning i lengden, gjør at dette likevel ikke er den mest spennende karusellen for voksne på Tusenfryd. Èn fordel er at her trengs ikke lappen for å kunne kjøre bil!

Høyde: 140 cm, eller 120–140 cm i følge med en voksen
Passer for: Deg som synes biler er gøy eller er i det nostalgiske hjørnet
Karakter: 4

Radiobilene vekker barndomsminner

Fryds lekeplass
Her kan de minstre boltre seg mens mamma og pappa sitter og ser på. Fryds lekeplass er liten og trygg, og passer for de minste barna. Kan være et fint avbrekk etter karuseller og køer, og er en fin måte for “gamlingne” å få seg en liten pause. Er du stor og prøver å leke her, kan du nok slå deg litt, den er tydeligvis ikke laget for at folk over 6-7 år skal bruke den, fant jeg ut etter at pannebrasken min fikk et noe smertefullt møte med taket på sklien.

Høyde: Alle!
Passer for: De yngste barna
Karakter: 4

Fryds lekeplass passer vel egentlig bedre for de som er litt yngre

SuperSplash
Her får du berg- og dalbane og vannsklie i ett! SuperSplash er en relativt liten og søt berg- og dalbane, men den lander med et kjempesplash i vannet. Så dette er ikke tingen for deg som er frossen av deg eller har på deg hvit bomullst-skjorte… SuperSplash er fin på varme dager der du trenger avkjøling, men er det litt kaldt, anbefaler vi å spare denne til slutten av besøket ditt. Et fint alternativ for deg som vil ha litt mer fart og spenning enn Dragen, men ikke er helt klar for Thundercoaster eller lignende.

Høyde: 120 cm eller over
Passer for: Alle som trenger å kjøle sesg ned litt
Karakter: 4

SuperSplash er en fuktig fornøyelse Her ser du hvorfor SuperSplash ble kalt nettopp SuperSplash

SpaceShot
Bli skutt 65 meter opp i været med 5000 hestekrefter, og nyt utsikten et lite øyeblikk før du faller ned igjen – jeg kan love deg det suger i magen. Farten er utrolig, og det er forsåvidt utsikten også, men sammenlignet med en del av de andre monsterkarusellene som er på Tusenfryd nå blekner denne litt i forhold. Det hele er dessverre altfor fort over, og for deg som er interessert i fart og høyde er det betraktelig mer spennende med for eksempel SpinSpider. På den annen side, dersom du liker fart og høyder, men ikke liker å være opp ned, er denne et fint alternativ.

Høyde: 140 cm og over
Passer for: Alle som ikke er redde or høyder
Karakter: 4

Kanofarten
Kanofarten er en slags SpinSpider light. Her sitter du i en gigantisk kano som svinger frem og tilbake. Denne er liten nok til at den yngre garde (og pysete voksne) kan kjøre den, men stor nok til at den ikke blir kjedelig. NB: Pass på å ikke spise altfor mye sukkerspinn eller popcorn før du kjører Kanofarten, den kan faktisk gjøre deg litt kvalm

Høyde: 110 cm eller over i følge med voksen, eller over 120 cm
Passer for: Deg som vil få sommerfugler i magen, men ikke altfor mange av dem
Karakter: 4

Terningkast 3

Bestefars Bil
Liten rundtur i “skogen” med bestefars bil. Her kan du vri på rattet og late som du kjører bil på ordentlig. Denne passer best for barn under seks år eller voksne med ekstrem karusellskrekk, for dette er ikke mye spennende. På den annen side er det ingen kø på denne attraksjonen, og det er egentlig helt okei å sette seg ned i bestefars bil og hvile beina litt etter å ha trasket rundt i timesvis. En koselig, men ikke særlig spennende attraksjon som er fin for barn og foreldre.

Høyde: Under 120 cm må ha følge med en voksen
Passer for: De minste barna
Karakter: 3

Bestefars bil

Tusenfryd er en stor park, og vi rakk på ingen måte å teste alt som var der, men dette er en liten smakebit på hva du kan vente deg. Vi hadde, i ekte Tusenfrydånd, en frydefull dag!

Se flere bilder fra Tusenfryd her >>