Semlor – Svenske fastelavnsboller
Semlor er den svenske utgaven av fastelavnsboller, og de smaker utrolig godt.
Foto: Vincent Hasselgård / Aktiv i Oslo
Svenske fastelavnsboller
Lag semlor til fastelavn
Bollene
- 75g smør
- 2,5dl melk
- 25g gjær
- 1,5krm salt
- 0,5dl sukker
- 7,5dl hvetemel
- 1 tsk malt kardemomme
- 1dl egg
Fyll
- 300g marsipanmasse
- 1dl melk
- 3dl fløte
- Vaniljesukker
- Melis
Slik går du frem
- Smelt smøret i en kjele, hell i 2,5dl melk og varm opp til det er fingervarmt (37 grader).
- Ha gjær i en bolle og rør det ut i halvparten av den varme melken.
- Tilsett resten av den varme melken, salt, sukker, kardemomme og det meste av melet (spar litt til utbakingen). Jobb deigen sammen til den er smidig og blank og slipper fra kantene. La deigen heve under et håndkle i ca. 40 min.
- Legg deigen på bakebordet og bak ut 16 boller.
- Legg bollene på en stekeplate med bakepapir under, og la de heve i nye 30 min.
- Sett oven på 225 grader
- Pensle bollene med egg og stek dem i ca. 10 min. La dem avkjøles under et håndkle.
- Skjær av et lokk på hver bolle. Ta ut en del av innmaten og legg det i en bolle. Del opp maskipanen og bland det med innmaten, spe med 1 dl melk til du får en løs deig.
- Fordel fyllet i bollene. Visp fløten til krem, med litt vaniljesukker, og fordel dette på bollene. Sett på lokket og strø litt melis på toppen.