Søk i Aktiv i Oslo

Reisen til julestjernen

Reisen til julestjernen
Kjersti Botn Sandal som Sonja (t.h) og Kathinka Kreutzer som fattigjente.
(i midten). Foto: Andrea Brygard

Barn, nisser og stjernetittere tilbake på Nationaltheatret

Nå kan du endelig oppleve den tradisjonelle juleforestillingen Reisen til julestjernen på scenen igjen. Etter noen års pause settes stykket igjen opp på Nationaltheatret, noe både skuespillere og regissør er glade for.

Nissefar (Kim Haugen) og nissebarnaReisen til julestjernen er den klassiske historien om Sonja som drar ut på leting etter stjernen. Historien er den samme, og i år er den tilbake etter noen opphold, på hovedscenen på Nationaltheatret. Dette er den 23. gangen stykket settes opp siden urpremieren i 1924, og den fine historien om drømmer, håp og magi er fortsatt en kjær juletradisjon for mange. Hvem husker vel ikke den nydelige Sonjas sang, også fremført av Hanne Krogh i spillefilmen fra 1976.

Årets ensemble på scenen er også imponerende; Lasse Lindtner, Pia Tjelta, Kjersti Botn Sandal, Anne Marie Ottesen og Kim Haugen er bare noen kjente navn på den lange rollelisten.

Som mors kjøttkaker

Greven på scenenRegissør Kjetil Bang-Hansen hadde følgende å melde foran pressevinsningen av forestillingen:

– Det er bra at noe i verden blir som det har vært, at det ikke endrer seg. Reisen til julestjernen er nemlig som mors kjøttkaker, den er en god, gammel tradisjon. Forestillingen vi setter opp i dag, har beholdt kjernen i den opprinnelige forestillingen fra 1924.

Men hva er det som gjør at akkurat denne forestillingen har holdt så lenge?

– Reisen til julestjernen er et totalteater. Her er det tale, sang, musikk og skjønnhet. Den har betydd mer for Nationaltheatret enn Ibsens Peer Gynt, forteller han.

 

Har øvd masse

To andre som også er begeistret for at forestillingen nå settes opp på nytt, er skuespillerne og danserne Ole Ulfsby (7,5) og Kathinka Kreutzer (9). De er engasjert til ulike roller gjennom Jorunn Kirkenærs Ballettskole som har koreografi på stykket.

Ole Ulfsby (7,5) og Kathinka Kreutzer (9)

 

Hva spiller dere i forestillingen da?

– Jeg spiller Nissebarn, Stjernetitter og Smellbongbong! forteller Ole.

– Jeg er nisse, soldat, fattigjente og fulgl, sier Kathinka.

Nissebarna forteller at de synes det er kjempegøy å stå på scenen, og at de har det veldig gøy når de spiller. Men at det er mye øvelse som må til, det må de ærlig innrømme.

Barn fra Kirkenær Ballettskole De to Sonjaene Pia Tjelta og Kjersti Botn Sandal med barna

Er det vanskelig?

– Nei, vi har jo øvd masse, forteller Ole. – Det var litt vanskelig før, men nå kan vi det fordi vi har øvd i nesten et halv år.

Ole forteller også at han synes det er litt spennende å stå foran mange mennesker på scenen, og at han kanskje er litt nervøs.

Kjenner alle

Når vi lurer på hvordan det er å stå på samme scene som så mange kjente, norske skuespillere, er både Ole og Kathinka kjappe til å svare.

– Det er veldig gøy, og spennende, forteller Kathinka.

– Ja det er gøy, for jeg kjenner jo alle, erklærer en selvsikker Ole.

Skal dere bli skuespillere når dere blir store da?

– Ja, jeg skal bli det, sier Ole.

– Jeg vet ikke helt enda, innrømmer Kathinka.

Reisen til julestjernen spilles på hovedscnen på Nationaltheatret fra 30. oktober til 18. januar. Pia Tjelta og Kjersti Botn Sandal deler rollen som Sonja, mens Lasse Lindtner og Kai Remlov deler rollen som kongen.