Søk i Aktiv i Oslo

Tør du besøke Oslos skumleste steder?

Det spøker i Oslo - skumle steder i Oslo
Oslo har mange gamle og skumle steder. Ryktene sier at det spøker på gamle Gaustad sykehus. Foto: Ole Haug, Aktiv i Oslo.no. (CC-lisens | Flere størrelser)

Det spøker i Oslo!

Oslos mest hjemsøkte steder

Hvilke er Oslos skumleste steder? Hva er historiene bak? Aktiv I Oslo.no har besøkt noen av de mest hjemsøkte plassene byen har å by på, så skal du ut på spøkelsesjakt til finner du flere gode tips her.

Akershus Festning

Den middelalderske kongeborgen har vært en del av byen siden slutten av 1200-tallet, og har derfor mange gamle historier lagret i murene. Her er det mye å ta av, blant annet ble en levende person en gang murt inn i mørkegangen. Dette skulle bringe lykke, men nå sies det at personen går igjen. I tillegg kan mange fortelle om lyden av raslende lenker ved midnatt, kanoner som blir avfyrt og vakter på post – som forsvinner i løse luften. I tillegg til alt dette er stedet der Vidkun Quisling ble henrettet nå offentliggjort. Så er du tøff nok begir du deg ut på tokt på Akershus Festning ved midnatt neste fullmåne.

Akerhusfestning er et av Oslo hjemsøkte steder.Akerhusfestning sies å være er et av Oslos hjemsøkte steder

Stortorvet gjestgiveri

Ryktene sier at det spøker på Stortorvet gjestgiveri i OsloBygningen hadde sin opprinnelse på 1600-tallet, og har siden da vært alt fra vinmonopol til strippeklubb. I dag huser bygningen den populære restauranten Stortorvet gjestgiveri. Daglig leder Igor Kalcic kan fortelle at han selv har opplevd å dekke ferdige langbord før han dro fra jobb som sistemann, for så å komme som førstemann på stedet dagen etter bare for å finne borddekkingen i uorden. I tillegg forteller han om stoler og verktøy som flytter på seg.

Noen ansatte har fortalt om en spøkelsesaktig gutt i 15-årsalderen som dukker opp etter stengetid, andre om å måtte gå tilbake etter å ha stengt for kvelden, fordi lyset har skrudd seg på igjen. For kort tid siden deltok restauranten i serien Åndenes makt, og de ansatte forteller at ting har bedret etter dette. De uforklarlige hendelsene har blitt færre, men ikke helt borte… Derfor er dette et spennende sted å spise, kanskje ser du noen kunder som ingen andre ser?

Sjømannskolen

På Sjømannskolen sies det at Anne Brandfjell, en kvinne som levde på Brannfjell på 1800-tallet og tok seg av menneskers lidelser, går igjen i gangene. Hun er heldigvis ikke det noen kaller en ond ånd, så man trenger ikke å være redd hvis man skulle møte på henne. Men i puben på Sjømannskolen er det ikke fullt så gode ånder som fortelles om. Her skal de ansatte ha følt sterke, ubehagelige følelser og kjent lukten av røyk. Noen forteller også at de har hørt musikk der nede, som ingen andre har hørt.

Kirkegårder

Vestre Gravlund - det finnes flere skumle kirkegårder i Oslo

Det er allment kjent at kirkegårder er hjemsøkte steder. Oslos største er Vestre Gravlund, med to store minnelunder. Mange kjente personligheter ligger gravlagt her. Mange mener det bare er en myte at det skjer uforklarlige hendelser på kirkegårder nattestid, tør du finne det ut?

Gaustad

Gaustad sykehus Gaustad mentalsykehus var det førstestatlige sykehuset i Norge, og ble åpnet på midten av 1800-tallet. Den umenneskelige måten psykisk syke ble behandlet på gjør at det verserer mange historier om mennesker som ikke har fått fred, og derfor går igjen. Det er blitt observert alt fra høye skrik til rasling i sykesenger og mennesker som subber rundt gangene om natten.

Lykke til på spøkelsesjakt!

Få flere tips til Halloween i vår store Halloweenguide >>