Søk i Aktiv i Oslo

Halloween - Guide til Halloween og Halloweenfeiring

Halloween er blitt populært i Norge

Her kan du lese alt om halloween og halloweenfeiringer, og se hva som skjer i Oslo på halloween.

Halloween, på norsk allehelgensaften, er en feiring som finner sted på kvelden 31. oktober.

Hvorfor heter det halloween?

1. november er den kristne helligdagen All Hallows’ Day, kjent på norsk som allehelgensdag. Kvelden før, 31. oktober, er altså All Hallows Evening som er blitt forkortet til halloween, på norsk allehelgensaften.

«Knask eller knep»

Barnas «knask eller knep» foregår den 31. oktober. Denne kvelden kler barn seg ut i kostymer og går rundt i sitt nabolag. De ringer på dører der utelampa er tent og sier «knask eller knep?» til dem som åpner. Da får de litt godteri i sine kurver.

Skikker og tradisjoner fra mange land

Halloween er en feiring med røtter både i kristendommen og før-kristne tradisjoner, men det er en moderne fest.

Halloweenfeiringen er svært populær i USA, hvor det hersker den rene karnevalsstemning på denne tiden av året. Voksne som barn kler seg ut, og hus og hager dekoreres med skumle rekvisitter.

I løpet av de siste årene har halloween kommet som en farsott til Norge. Noen mennesker liker ikke at halloween er blitt så stort i Norge også, men de fleste synes det er gøy, og mange velger å gå «all in» med både kostymer og skummel dekor av hus og hage. En ting er  i hvert fall sikkert: Halloween har nok kommet for å bli her hjemme på berget.

Nederst i denne guiden får du vite alt du trenger om halloween, om historien, tradisjoner, matoppskrifter og om hvordan du skal pynte til den store festen.

Halloween-arrangementer i Oslo 2023