Søk i Aktiv i Oslo

Halloween i USA - den amerikanske halloweentradisjonen

Halloween i USA

Halloween slik vi har begynt å feire det Norge, har kommet til Norge fra USA. Vi har plukket skikken opp fra filmer og fjernsynsserier og på reiser. Amerikanere som er bosatte i Norge har også arbeidet for at vi skal begynne å feire Halloween her.

Våre dagers feiring

I dagens USA feires Halloween over to dager og er som et slags karneval med grøssende og okkulte undertoner. Både barn og voksne kler seg ut i skumle kostymer, vanlige skikkelser er spøkelser, monstre, vampyrer, hekser og banditter. Hagene pyntes med lysende gresskar-lamper og på dørene henger skumle dekorasjoner.

Historiske røtter

Halloweenfeiringen i USA har en sammensatt og spennende historie. I USA fantes det mange forskjellig befolkningsgrupper og disse hadde mange forskjellige høstfester og noen av dem inneholdt ting som er beslektet med dagens amerikanske halloweenfeiring. Særlig skikkene til de irske immigrantene har vært viktige. Irene hadde sterke allehelgensdagsskikker.

På 1889-90 tallet ble det skrevet mye om høstfestene i blader og aviser. Disse beskrev de ulike elementene ved de forskjellige festene og gav befolkningen tips om hvordan de skulle kle seg ut til maskefester i viktoriansk stil. To forløpere til Halloween som stadig nevnes er den engelske Guy Fawkes day og altså den irske tradisjonen med allehelgensdag.

Trick or Treat

Utkledde barn som går rundt i nabolaget ringer på dører og roper ” Trick or treat” når naboene åpner dørene er gjerne det vi mest av alt forbindes med Halloween. De fleste folk har godteposene klare.

Dagens måte å feire Halloween på i USA er ikke så veldig gammel. Den moderne feiringen slik vi kjenner den begynte I mellomkrigstiden. Da begynte mange å mene at ungdommens opptøyer denne dagen gikk over alle grenser. Frem til da var strekene blitt tolerert. På 30-tallet ble de imidlertid debatt om hvordan samfunnet skulle bli kvitt problemet. Kanskje opptøyene og strekene hadde blitt verre med årene? I hvert fall var samfunnet blitt mer uoversiktlig, flere bodde I byer og folk flyttet mer.
Amerikanske husmødre å prøve å ta kontroll over strekene. De begynte å invitere ungdommen inn I huset og gav dem godterier og prøvde å gjette hvem som var bak maskene. Dette var svært vellykket og etter noen år ble “trick or treat” den tingen alle unge drev med på Halloween.

Lois Hudson, skriver om 1950-tallets barn: “They sold their rights to rebellion for some sugar in expensive wrapping”.

Skummel moderne vandrerhistorie

På 1970-tallet førte en populær vandrerhistorie til at det å gå rundt å be om “treat” ble virkelig skummelt. Det ble fortalt at onde mennesker hadde lagt barberblader inni halloweengodterier til barna. Det var kun en vandrerhistorie som ikke hadde rot i virkeligheten, men den førte til desto mer skrekkblandet fryd blant de unge.

Halloweenbål

Tidligere var det ikke uvanlig med halloweenbål og det hendte at unge menn hoppet over bålet. Også i Norge har det vært vanlig med bål i forbindelse med allehelgensdag, til den engelske festen på Guy Fawkes day hører også bålfesten med.

Halloween-varsler

Mange tror at man kan får varsler på Halloween. For eksempel kan du ta litt smeltet bly og helle det fra en skje og ned i kaldt vann. Den formen blyet får vil kunne gi deg varsler om hva som skal skje deg i fremtiden.

Les også om nordiske værvasler i forbindelse med allehelgensdag.

Spådomskaker

En annen ting du kan gjøre er å bake inn ting i små kaker. Du baker inn fire ting, en mynt, en liten fille, en ring og et fingerbøl. Den som skulle bli rik fikk mynten, den som skulle bli gift fikk ringen, den skulle bli fattig fikk fillebiten og den som fikk fingerbølet skulle få arbeide for føden.

Les også om hvordan jenter i følge norske tradisjoner kan finne ut hvem de skal bli gift med på allehelgensdag.

Noen amerikanere mente også at den som ble født på Halloween hadde spesielle evner når det gjaldt det overnaturlige. Halloweenbarn kunne for eksempel ofte bli synske.

Lurer du på hva som skjer på Halloween i år?
Sjekk ut vår hva-skjer kalender!