Søk i Aktiv i Oslo

Halloween i USA - den amerikanske halloweentradisjonen

Halloween i USA

Halloween slik vi har begynt å feire det Norge, har kommet til Norge fra USA. Vi har plukket skikken opp fra filmer, fjernsynsserier og på reiser.

I dagens USA feires Halloween over to dager og er som et slags karneval med grøssende og okkulte undertoner. Både barn og voksne kler seg ut i skumle kostymer. Vanlige skikkelser er spøkelser, monstre, vampyrer, hekser og banditter. Hus, hager og inngangspartier pyntes med lysende gresskar-lamper og skumle dekorasjoner.

Historiske røtter

Halloweenfeiringen i USA har en sammensatt og spennende historie. I USA er det mange forskjellig befolkningsgrupper og disse hadde mange forskjellige høstfester. Noen av dem inneholdt ting som er beslektet med dagens amerikanske halloweenfeiring, særlig skikkene til de irske immigrantene har vært viktige. Irene hadde sterke allehelgensdagsskikker.

På 1889-90 tallet ble det skrevet mye om høstfestene i blader og aviser. Disse beskrev de ulike elementene ved de forskjellige festene, og gav befolkningen tips om hvordan de kunne kle seg ut til maskefester i viktoriansk stil. To forløpere til Halloween som stadig nevnes, er den engelske Guy Fawkes day og altså den irske tradisjonen med allehelgensdag.

Trick or Treat

Utkledde barn som går rundt i nabolaget, ringer på dører og roper «Trick or treat» når naboene åpner dørene, er gjerne det vi mest av alt forbinder med Halloween. De fleste folk har godteposene klare.

Dagens måte å feire Halloween på i USA er ikke så gammel. Den moderne feiringen slik vi kjenner den, begynte i mellomkrigstiden. Frem til da var ungdommens streker denne dagen blitt tolerert, men flere begynte å mene at opptøyene gikk over alle grenser. På 30-tallet ble det derfor debatt om hvordan samfunnet skulle bli kvitt problemet.

Amerikanske husmødre prøvde å ta kontroll over strekene ved å invitere ungdommen inn i huset, gi dem godterier og prøve å gjette hvem som var bak maskene. Dette var svært vellykket, og etter noen år ble «trick or treat» tilsvarende som vi kjenner den i dag, det alle unge drev med på Halloween.

Lois Hudson, skriver om 1950-tallets barn: «They sold their rights to rebellion for some sugar in expensive wrapping».

Skummel moderne vandrerhistorie

På 1970-tallet førte en populær vandrehistorie til at det å gå rundt å be om «treat» ble virkelig skummelt. Det ble fortalt at onde mennesker hadde lagt barberblader inni halloweengodteriet til barna. Det var kun en vandrehistorie som ikke hadde rot i virkeligheten, men den førte til desto mer skrekkblandet fryd blant de unge.

Halloweenbål

Tidligere var det ikke uvanlig med halloweenbål, og det hendte at unge menn hoppet over bålet. Også i Norge har det vært vanlig med bål i forbindelse med allehelgensdag. Til den engelske festen på Guy Fawkes day hører også bålfesten med.

Halloween-varsler

Mange tror at man kan få varsler om fremtiden på Halloween. For eksempel kan du ta litt smeltet bly og helle det fra en skje og ned i kaldt vann. Den formen blyet får, vil kunne gi deg varsler om hva som skal skje deg i fremtiden.

Les også om nordiske værvarsler i forbindelse med allehelgensdag.

Spådomskaker

En annen ting du kan gjøre, er å bake inn ting i små kaker. Du baker inn fire ting, en mynt, en liten fille, en ring og et fingerbøl. Den som skulle bli rik, fikk mynten, den som skulle bli gift, fikk ringen, den skulle bli fattig, fikk fillebiten og den som fikk fingerbølet, skulle få arbeide for føden.

Les også om hvordan jenter i følge norske tradisjoner kan finne ut hvem de skal bli gift med på allehelgensdag.

Noen amerikanere mente også at den som ble født på Halloween hadde spesielle evner når det gjaldt det overnaturlige. Halloweenbarn kunne for eksempel ofte bli synske.

Lurer du på hva som skjer på Halloween i år?
Sjekk ut vår hva-skjer kalender!