Guy Fawkes Day - Halloween med engelske røtter

Guy Fawkes Day En engelsk forløper til Halloween og mer…

Guy Fawkes Day feires 5. november i England. Ikke for å hedre Guy Fawkes, men for å feire at han ble ble brent på bålet sammen med andre opprørere som ville sprenge det engelske parlamentet. Feiringen er knyttet til kampen mellom protestantisme og katolisisme i England, men er samtidig knyttet til gamle keltiske og katolske tradisjoner. Mange av elementene i feiringen av Guy Fawkes Day kan du også finne igjen i dagens moderne feiring av Halloween. I den senere tid har dessuten Guy Fawkes fått en helt nye betydning, Guy Fawkesmasker blir brukt av mennesker som protesterer mot forskjellige makthavere av mange slag.

«Remember, remember the fifth of November.
Gunpowder, Treason and Plot.
I see no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.»

Dette er kjente verselinjer for engelske barn og sikkert også for fans av filmen V for Vendetta fra 2006.

Som kjent er England et protestantisk land, mens Irland er katolsk. Da England gikk over til protestantismen ble allehelgensdag avskaffet som helligdag. Innad i England var det imidlertid også etter overgangen til protestantismen sterke motsetninger mellom katolikker og protestanter.

Katolske Guy Fawkes ville sprenge House of Lords

5 . november 1605 prøvde katolikken Guy Fawkes å sprenge det engelske overhuset i luften. Hans planer ble imidlertid avslørt og ugjerningen ble avverget. Gay Fawkes og flere av hans medsammensvorne ble henrettet.

Katolsk ungdom gikk fra hus til hus og fikk sjelekaker

I protestantiske England begynte folk etter dette å feire Guy Fawks Day i stedet for den nå forbudte katolske allehelgensdagen. En del av tradisjonene fra katolsk tid ble imidlertid beholdt. I katolsk tid hadde blant annet ungdommen gått fra hus til hus og bedt om «sjelekaker». I bytte mot kakene ba ungdommen for sjelene til husets døde.

Protestantisk ungdom gikk fra hus til hus og fikk kullstykker

Etter at England ble protestantisk begynte ungdommen i stedet å gå forkledd fra dør til dør og be om kullstykker til å brenne Guy Fawks på bålet med.

Det er også en tradisjon at barna i ukene før datoen lager sin egen «Guy Fawkes-dukke», som så blir brent på bålet. Barna satte seg på gaten med dukken og ba om «a penny for the Guy». Disse pengene skulle opprinnelig brukes til å kjøpe klær og utstyr til dukken.

Disse skikkene regnes som forløperene til dagens tradisjoner med «trick or treat»

To av skikkene som har blitt med til Amerika og inngår i Halloween er skikker fra Guy Fawkes Day som har røtter I førkristen tid. Dagen ble markert med en stor bålfest og den kvelden kunne barn og unge gjøre rampestreker.

Engelske immigranter tok med seg markeringen av Guy Fawkes Day til Amerika og der ble dagen en av flere forløpere til dagens amerikanske Halloween

Gay Fawkes Day eller Bonefire night i dag

I våre dager feires fortsatt Guy Fawkes Night som også kalles Bonefire Night, med fyrverkeri og bålbrenning. Feiringen har blitt mye mer organisert, men fremdeles brennes det dukker som skal forestille Guy Fawkes og hans allierte på bålet. I midlertid er det svært uvanlig at barn sitter på gaten med en dukke og ber om en «a penny for the Guy». Protestantismen står ikke like sterkt i England i dag som den gjorde og Guy Fawkes Day har etter hvert mistet mye av sin betydning historisk og politisk. England er i våre dager et multikulturelt samfunn med mange religioner, noen mener at feiringen av Guy Fawkes Day er i ferd med å dø ut. Halloeeenfeiringen derimot er på full fart inn.

At tradisjoner er i stadig forandring, endres over tid og smelter sammen med andre, bytter mening og dør ut og gjennoppstår er ikke nytt for vår tid. Slik har det alltid vært.

Ny mening til Guy Fawkes og Guy Fawkes Day

Gay Fawkes har i de siste årene fått en helt annen mening, det det samme har Gay Fawkes Day, 5 november. Dette er på grunn av filmen og tegneserieroman V for Vendetta.

V er en karismatisk person med en mystisk fortid og litt uklare motiver som vil hevne seg på et umenneskelig samfunn og planen skal iverksettes nettopp 5. november på Guy Fawks Day. V er maskert som Guy Fawkes.

I filmen V for Vendetta fra 2006 bruker hovedpersonen V en svært stilisert Gay Fawks maske.

V for Vendetta var opprinnelig en en rekke tegneseriebøker om en dystopisk fremtid i Strobritannia som ble skrevet av Alan Moore og for det meste ble illustrert av David Lloyd. Masken dukket første gang opp i tegneserien og den ble verdenskjent gjennom filmen. Guy Fawksmasken fra filmen har bart og et spisst sjegg. Masken blir brukt av grupper som protesterer mot autoriteter av forskjellige slag. Masken både skjuler identiteten til den som bruker den og forener brukerne med hverandre og saken de kjemper for.

Guy Fawkes masken er et symbol for Anonymous

Masken ble først tatt i bruk i forskjellige sammenhenger på internett. Den beryktede, beundrede og fryktede gruppen av anonyme hackere Anonymous tok Gay Fawks masken i bruk i 2008 og ble brukt av medlemmer under Project Chanology som er en protestbevegelse mot Scientologi kirken.

Masken i bruk av Julian Assange og Occupy Wall Street

For tiden brukes masken i aksjonen Occupy Wall Street og i lignende aksjoner mot finansinstitusjoner mange steder i verden i protest mot den økonomiske krisen. WikiLeaks gründer Julian Assange dukket opp i oktober under Occupy London med en Guy Fawksmaske fra V for Vendetta.  Han ble fjernet masken på forespørsel fra politiet.

For tiden er dette den masken som selger mest av alle type masker på Amaazon.com som selger flere hundretusen masker i året.

Standhaftige tradisjoner og ritualer

At Guy Fawkes har blitt så populær i dag kan virke overraskende, men er kanskje ikke så rar likevel. Opprinnelsen er politisk fra en tid full av konflikter og opprør og symbolikken er sterk. Å ta på seg en maske med ansiktet til Guy Fawkes er et sterkt å tydelig signal om å sloss mot dem som har makten.

Det er og har alltid vært vanlige mennesker som bærer tradisjoner og fester. Slike feiringer, markeringer og symboler er dypt forankret i menneskene og lat seg vanskelig utrydde. Det blir ofte forsøkt av makthavere som vil kontrollere samfunnet, men det synes som om symbolene ofte er svært sterke.  At mange nå ser op Guy Fawkes med positive øyne og støtter hans opprør mot makthaverne er heller ikke noe nytt. Gamle guder blir til djevler og omvendt.  Min Gud er din djevel og omvendt, slike ting kommer an på øyene som ser.

Lurer du på hva som skjer på Halloween i år?
Sjekk ut vår hva-skjer kalender!