Søk i Aktiv i Oslo

Julegodterier

julegodterier

Oppskrifter på julegodter

MARSIPAN

250 gr mandler
250 gr melis
1 eggehvite
1 knivsodd tragant (fås på apoteket)

Skåld og tørk mandlene godt. Mal mandlene nesten ferdig med kniven i food processoren. Tilsett melis og mal mandlene helt fint. Tilsett eggehvite og tragant og mal videre til deigen henger godt sammen.

Til utforming og pynt:
Konditorifarge
Diverse kakepynt
Nøtter
Krokan
Kokos
Kokesjokolade, lys og mørk
Hvit sjokolade
Gelèpynt
Nougat

KNEKK

2 dl fløte
2,5 dl sukker
2 dl sirup
0,5 dl hakkede mandler

Bland fløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Kok massen i ca. 45 minutter og rør om av og til, men ikke for ofte. Da kan massen sukre seg. Hell noen dråper av massen i kladt vann. Når massen er ferdig kokt, skal den kunne formes til en kule. Skåld og hakk mandlene. Hell massen i knekkformer med to teskjeer eller en sauseskje. Pynt med hakkede mandler. La knekken stivne.

RISTOPPER

150 gr kokosfett
1 egg
150 gr melis
1 plate kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
1 ts vaniljesukker
Ca. 7-8 dl japansk ris
Du får ca 36 stk ristopper av denne oppskriften.

Smelt fettet og avkjøl det litt. Egg og melis piskes porøst og luftig. Sjokoladen smeltes i kaffen. Bland sjokolade og vaniljesukker i eggedosisen. Tilsett fett under omrøring. Ha i ris til passe konsistens. Form raskt til små topper, som settes på bakepapir og settes til avkjøling.

MARENGSFUDGE

5 dl sukker
1 klype salt
1 ts eddik
1 dl lys sirup
1 dl vann
3 eggehviter
150 g hakkede hasselnøtter

Bland sukker, salt, eddik, sirup og vann i en kjele. Kok massen ca 15 minutter. Pisk eggehvitene stive. Når sukkerlaken er kokt ferdig, helles den i eggehviten under omrøring. Pisk kraftig ca 5 minutter til massen er tykk og litt seig. Rør i nøttene, men gjem noen til pynt. Fordel massen i knekkformer og legg på pynt. La dem stivne på et kjølig sted og oppbevar i tett boks.

GLØGG

2 dl vann
1 stykke hel kanel
2-3 hele nellik
1/2 ts kardemommefrø
1 fl rødvin eller god saft
1 dl rosiner
1 dl mandler, skoldet
sukker

Kok opp vann og krydder, la det trekke i 10 minutter.
Sil krydderne fra.
Bland alt, varm forsiktig opp til kokepunktet.
Smak til med sukker.

BRENTE MANDLER

250 g mandler
250 g sukker
2 1/2 dl vann
75 g smør

Ha mandler, sukker og vann i en kjele og la det småkoke 1 1/2 time til mandlene er tørre. Tilsett smøret og la det og sukkeret smelte sammen i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Rør hele tiden. Hell ut på smurt bakeplate. Avkjøl – og brekk mandlene fra hverandre. Oppbevar mandlene i tett boks eller glass.

FLØTEKARAMELLER

3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden. Gjør en prøve ved og helle en ts. av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger. Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtempratur. Del den deretter opp i passende firkanter. oppbevares kjøligt.

STEKTE EPLER

Det du trenger er:

epler
rosiner
marsipanmasse
ovnen settes på 200C

Fjern kjernehuset fra eplene. Bland marsipanmassen og rosinene, og fyll det i hullene på eplene. Sett eplene på et ildfast fat og stek dem i 30 minutter.

Om du liker søtt, kan du strø litt sukker på før du spiser.

PEPPERMYNTEKULER

250 g melis
1 eggehvite
1 knivsodd tragant (fås på apoteket)
2-3 dråper peppermynteolje

Sikt melis og tragant. Tilsett pisket eggehvite. Trill kuler og pynt med sjokoladepastiller.