Søk i Aktiv i Oslo

Jul i Skomakergata

Jul i Skomakergata i Oslo Konserthus

Marius Kolstad som skomaker Andersen og Karoline Lea som danserinnen Stine
Foto: Ane Charlotte Spilde, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Skomaker Andersen – moro for alle

Den lille salen på Oslo Konserthus er fylt opp av forventningsfulle barn og deres minst like ivrige foreldre. Snart dukker Skomaker Andersen og hans venner i Skomakergata opp, og allerede i første akt er julestemningen på topp.

Er du på jakt etter julestemning, er det i hvert fall et sted du er sikra den. Det er i den lille salen på Oslo Konserthus, hvor den 18. og 20. desember Skomaker Andersen blir spilt for alles store glede. To grupper reiser rundt i vårt langstrakte land og spiller ca. 60 forestillinger til sammen. Forestillingen er en bearbeidelse av den svært populære tv-serien, og er et samarbeid mellom Oslo Barneteater og Bjørn Rønningen.

Kjente og ukjente

I løpet av stykket blir vi kjent med kjente og kjære karakterer fra Skomakergata, som Skomaker Andersen og Tøflus, samt nye karakterer som Frøken Anti-Jul, ønskekvist og bakermester Snipp. Når jeg sier at vi blir kjent med karakterene mener jeg det i aller største grad. Skuespillerne drar publikum med i forestillingen, og barna spiller ivrig med. For ikke å nevne de mange foreldrene som også levde seg inn i stykket.

Tyver i Skomakergata

Vi følger skomaker Andersen og hans venner i skomakergata i førjulstia. Skomakergata er pynta og klar for jul, men en dag begynner julepynten å forsvinne. Først går julekransen på døra til skomakeren, deretter følger trompeten til blomsterhandleren, noe som er et stort problem når Skomakergatas Disharmoniske Blåsekvartett skal spille på åpningen av julegata. Etter en liten stund har all pynten i hele gata forsvunnet. Det er tyver på ferde i Skomakergata. Frøken Anti-Jul og hennes medhjelper Ønskekvist plyndrer gaten som hevn for noe som skjedde med frøken Anti-Jul for lenge, lenge siden. Det ender jo godt med kyss og klem til slutt, i riktig juleånd. Hele stykket er spekket med artige karakterer og musikk. Bakermester Snipp er en klar favoritt med sine artige danser og sin litt klumsete framtreden.

Barna inkludert

Gjennom hele stykket blir barna i publikum inkludert. Skuespillerne konverserer og drar virkelig barna inn i handlingen, noe som blir møtt med en enormt positiv respons. I løp av skuespillet høres utbrudd fra barna. Helt fra begynnelsen hvor Andersen står på scenen alene, blir barna satt i konversasjon med skuespillerne, og de svarer ivrig på alt Andersen sier. I løp av stykket får barna også møte tyvene, og her er det selvfølgelig mange morsomme kommentarer. Frøken Anti-Jul synger en sang om hennes avsky mot julen, og blir svart av barna, ”Jeg elsker jul,” høres fra salen, etterfulgt av en forbløffet stemme som spør om hun ikke like gaver. I neste scene, hvor Andersen og Stine har hentet Politimester Klinke for å løse saken om det forsvunne julepynten, skriker barna ut om tyvene som tok julepynten, ”NOEN TOK JULEPYNTEN!”.

Mot slutten av stykket blir Frøken Anti-Jul ,eller Tilla Jul, omgjort, og liker julen allikevel. Men ikke alle barna er helt overbevist om at hun har blitt snill; ”Hun er en tyv!” Høres fra skeptiske stemmer.

”Det er alltid morsomst å spille den slemme.”

Ler Julie Winge, som spiller frøken Anti-Jul. Hun er ansvarlig for oppsetningen av stykket, og skal ha regien av stykket. Tidligere har hun jobbet med å sette opp mange stykker for barn. I Oslo har de til sammen 10 forestillinger, og disse kan sees på Oslo Konserthus den 18. og 20. desember. (Begge forestillingene er nå utsolgt).

Se flere morsomme bilder fra “Jul i Skomakergata” på vår Flickr-side >>