Søk i Aktiv i Oslo

Jul i Blåfjell

Jul i Blåfjell - Margrethe Røed og Jannecke Øinæs
Margrethe Røed (Turte) og Jannecke Øinæs (Rødnissejenta) etter vel endt premiereforestilling.
Foto: Lene Haug

Julestemning og nissefest på Folketeateret

“Kom Blåne, kom jente, kom gutt” synger Turte (Margrethe Røed) for en fullsatt sal. Det er første desember, og blånissene har våknet fra den lange høstsøvnen sin. Nå er de klare til å spre julestemning og juleglede til alle menneskene.

Fra første tone har Turte og de andre nissene publikummets fulle oppmerksomhet. Blåfjell ligger der, midt på scenen, blått og mystisk, og er utgangspunkt for alt som skjer både inni og utenfor fjellet. Energien fra skuespillerensemblet er til å ta og føle på, og både store og små lar seg trollbinde av magien i Blåfjell.

Det danses runddanser, hoppes og akes på scenen, men sprekest av alle er Tvilling (Trond André Hansen). Med saltoer og andre akrobatiske kunster gir han forestillingen et ekstra lite løft.

Mamsen og LilleguttMamsen og Lillegutt får oss til å le

Blåfjell er en historie om viktige ting. Om å tørre å møte skumle rødnisser, at alle farger er like fine, og at hjertesorg kan være fryktelig vondt. Men det er også mye humor i Blåfjell, særlig i form av de to bygdetullingene Mamsen og Lillegutt. De reiser opp på fjellet for å kaste fra seg søppel, men blir ganske så skremte når de skjønner at de ikke er alene der oppe. . .

Det er Siw Anita Andersen og Johannes Joner som spiller de to småslemme menneskene, og samspillet deres er Kristin Sunde Boyeupåklagelig. Når de krangler om smultringer, sloss med klappstoler og tripper rundt på fjellet i høyhælte støvletter (dette er det bare Mamsen/Siw Anita Andersen som gjør, altså) brøler de 1400 menneskene i salen av latter.

De yngste elsker Blåfjell

Hildegunn EvaldDet kryr av barn på Folketeateret denne kvelden, og mange av dem er kledd ut som nisser – både røde og blå.

– Det er en kjempefin forestilling, sier Kristin Sunde Boye (9). – Jeg har sett forestillingen mange ganger og liker den veldig godt. Blåfjell er veldig spennende.

– Det er første gang jeg ser den på teater, men jeg har sett julekalenderen på TV før, forteller Hildegunn Evald (Matea Rue10), som for anledningen er kledd i blå strikkegenser i ekte Blåfjell-stil.

– Jeg synes Lillegutt er den morsomste, sier Matea Rue (4 1/2).

Godt fornøyde med premieren

Hans Marius Hoff Mittet– Det var veldig gøy å endelig gjøre forestillingen for barn. Når barn er stille og følger med vet man at man gjør noe riktig, for hvis ikke de tror på det vi gjør blir de urolige, sier Hans Marius Hoff Mittet etter endt forestilling.

Margrethe Røed er også fornøyd med kveldens forestilling.

– Å spille for full sal for første gang var utrolig gøy, men spesielt. Man står der og ser at det er folk overalt. Publikum var veldig med på alt vi gjorde, så det var morsomt.

Jannecke Øinæs, som spiller Rødnissejenta, har en litt annerledes start på stykket enn de andre skuespillerene.

– Jeg sitter jo inne i kvistskapet og venter i 50 minutter før jeg skal ut på scenen. De andre er liksom “på”, mens jeg sitter der og tankene kverner. Men jeg må konsentrere meg likevel, for jeg lager litt lyder og sånt mens jeg er der inne. Jeg er utrolig fornøyd med premieren. På generalprøven var jeg litt. . . ikke helt “der”. Men i dag satt alt.

Passe stressa

Det er Svein Sturla Hungnes og Atle Halstensen som eier SceneKvelder AS, selskapet som produserer Jul i Blåfjell i år. Karianne Jæger i SceneKvelder har hatt mye å gjøre den siste tiden.

– Dette er første gang vi setter opp Jul i Blåfjell. Før gikk det jo på Oslo Nye, men de ville ikke ha forestillingen i år, så da tok vi over. Svein Sturla Hungnes, som har vært regissør på Oslo Nye, ble med og var regissør for oss nå også. Vi måtte gjøre mange forandringer for å få stykket til å passe inn på Folketeateret. Det er jo en mye større scene, og vi måtte tilpasse scenografien til dette og bestille nye kulisser. I tillegg har vi hatt kort prøvetid. Men det har jo gått veldig bra! Og det har vært utrolig gøy med en fantastisk stab og godt samarbeid.

Jobben hennes har vært veldig variert.

– Vi er bare to stykker i administrasjonen, og da blir oppgavene mange og varierte. Vi skal ordne med markedsføring, ha ansvaret for skuespillerne og mye mer. Jeg har blant annet sunget mye av det som spilles av fra tape, forteller hun.

– SceneKvelder er et selskap der det er fint å kunne mange ting.

– Hva skal du gjøre etter forestillingene?

– Ta meg et glass vin! Og så er vi i full gang med å arrangere gratis julekonsert i Oslo Domkirke med blant annet Odd Nordstoga. Så det er ikke pause helt ennå.