Søk i Aktiv i Oslo

Thanksgiving

Kalkun
Kalkun er obligatorisk på thanksgiving. Foto: Tommy Bjerke

Venner, familie og matorgie – Thanksgiving

Thanksgiving er en av de viktigste høytidene for amerikanerne. Den gode maten alene, er et godt nok påskudd til å adaptere denne amerikanske feiringen til Norge. Vi trenger jo uansett å feste mellom halloween og julebordsesongen.

På Frogner sørget novembermørket og fraværet av mennesker for en pause fra storbymaset. Det var lunt i luften til å være så sent på året. Alt var som vanlig på Oslos beste vestkant. Men i en klassisk frognerleilighet med rosetter i taket, var en festlig gjeng i ferd med å gjennomføre et av årets høydepunkter. Bak den solide inngangsdøra av tre, åpenbarte John og hans kone Jean seg.

Thanksgiving Frognerstyle

De hadde invitert oss inn for å se hvordan amerikanerne feirer Thanksgiving i Oslo. Innenfor gangen, i peisestuen var en forsamling av briter, amerikanerne og nordmenn i gang med aperitifene ved barddisken. Sammen med drikkevarene som

Man trenger friske grønnsaker til en god rett Man trenger friske grønnsaker til en god rett

ble fortært, i en stadig mer forventningsfull passiar, var det også diverse fingermat med tilhørende dipper. I tillegg til en klassisk kremet spinat dip med diverse dyppegrønnsaker, var det også satt frem en fremragende ostedipp man dyppet eple i.

Her lages gravy. Candied potatoes, søtt og godt.

Like populært som halloween?

-Halloween har bredt om seg i Norge som ild i tørt gress. Tror dere Thanksgiving vil nå den samme populæriteten?
-Det er høyst usikkert. Halloween er en kommersiell høytid, mens Thanksgiving har langt viktigere historiske røtter, sier Jean.
-På en måte så tror jeg at mange nordmenn tar en del skikker og matretter fra USA, men mitt inntrykk av nordmenn er at de ikke trenger et påskudd for å be noen på middag. Så hvis mange her til lands skulle begynne en norsk thanksgivingfeiring ville jeg blitt veldig overrasket, sier John.

Nydelige hjemmelagde rundstykker.Det forjettede land

I forhold til Norge som er et land med et fåtall av innvandrere, er USA et land som ble til ettersom innvandrere strømmet til. Thanksgiving-historien går i hovedsak ut på at engelske pilgrimmer, i skipet Mayflower, stevnet ut fra England på begynnelsen av 1600-tallet, på jakt etter det forjettede land. Når de endelig nådde frem til Plymouth Rock, lokalisert på USA`s østkyst i staten Massachusetts, hadde reisen tatt mye lengre tid enn planlagt. Den sene ankomsten førte til at de ikke fikk dyrket jorden, som den påfølgende vinteren resulterte i at mange døde av sult. Da våren kom, ble de hjulpet av lokale indianere til å gro jorden og sette opp enkle boliger. Så i slutten av november 1621, feiret de engelske nybyggerne og de amerikanske indianerne at de hadde mat og tak over hodet. De takket gud og sine gode venner, og slik ble feiringen til.

-Grunnen til at Thanksgiving betyr så mye for oss, er at de historiske røttene til denne feiringen er såpass forklarende for hvordan USA fungerer i dag. Jeg tror mange amerikanere i dag, har mye av den samme essensen i seg som pilgrimmene hadde den gang. De ser muligheter der andre ser hindre, de er patriotiske og standhaftige når de blir berørt av vanskeligheter, sier Jean.
-Men en annen og antakeligvis den mest åpenbare grunnen for at amerikanere setter denne høytiden så høyt, er nok at på denne dagen så kommer hele familien sammen. Thanksgiving er en av de dagene i året der veldig mange amerikanere flyr landet rundt for å treffe sin nærmeste familie, legger John til.
-Og jeg som trodde at amerikanerne var så sosiale?
-Vi er veldig sosiale, men i USA så er jo arbeidslivet veldig forskjellig fra i Norge. Vi har lengre arbeidsdager, og familier med barn har ofte mange aktiviteter sammen etter skole og jobb. Så utifra mitt perspektiv, er det ikke så ofte man inviterer gode venner på middag i USA, i forhold til i Norge. Derfor er vi såpass forventningsfulle til Thanksgiving, forteller John.
-Men vi er nok mer sosiale enn nordmenn angående vårt naboforhold. I USA kjenner man ofte naboene rundt seg, det er helt vanlig å låne ingredienser til matlagingen, eller invitere naboene til en grillfest, forklarer Jean.

John skjærer opp kalkunen før servering.Livlige amerikanske dufter

Jean står på kjøkkenet og gjør de siste forberedelsene til middagen, som skal fortæres i spisestuen. De deilige luktene fra kjøkkenet, hadde vært sterke nok til å vekke folk fra koma. Til forrett serveres det en fruktsalat med krem, en slags variant av det nordmenn spiser til dessert i julen. Hovedretten betår av ovnsstekt kalkun (du finner oppskriften på kalkun her), glaserte poteter(jams), potetmos (oppskrift på potetmos), haricot vertes med perleløk og kremet dijonsaus. Til stuffing bruker man brødbiter, hvitløk, sautert løk og selleri. Den amerikanske sausen ”gravy” består av kraft fra kalkunen, ingrediensene til stuffingen og kløver, salt, pepper og vann. Som en søtlig spiss på det hele serveres det tyttebær og cranberry syltetøy.

Ekkel eggelikør

-Men hva synes amerikanere om den tradisjonelle norske maten?
-Brunost og vafler var helt greit. Reinsdyrstek og røkelaks var kjempegodt. Jeg har tenkt å smake på lutefisk snart, ettersom det virker som en viktig del av den norske julematen. Men jeg prøvde noe sånn eggelikør. Det var helt forjævlig, jeg holdt på å spy over det hele, sier John.
En liten bordbønn før man spiser. Og en liten tale.

Who showed the dogs in

-Hva er ditt beste thanksgiving minne?
-Det har aldri vært et Chandler Bing øyeblikk ihvertfall, sier John, som har vanskeligheter med å trekke frem det beste blant de mange gode stundene. Hans bedre halvdel kommer til unnsetning.- I got a very sweet memory for you! I min barndom pleide onkel, tante og mine to fettere alltid å være faste gjester hjemme hos oss på thanksgiving. Fetterne mine hadde to hunder som alltid måtte stå ute fordi min mor ikke likte dem, noe som forarget min lillesøster. Hun var midt i læretiden for å bruke potte når hun skulle på do, og min mor sa til henne at hvis hun lærte seg det skulle hundene få lov til å komme inn. Og fra den dagen av, så har hundene vært velkommen inne, smiler Jean.

A dinner nap

I en myk hvit stol ligger en av de amerikanske vennene til John og hviler etter den tunge middagen.

-Taking a little nap are you?

Jeg får bare et fornøyd, jeg-likte-maten-veldig-godt-grynt tilbake, så det tyder på at Thanksgivingfeiringen som har pågått her i kveld har vært svært vellykket. Ute i stuen går praten livlig over rødvin og Jack`n Coke. Utenfor tilbake i Frogners gater er det fortsatt stille som på kirkegården, men den amerikanske festen kommer til å fortsette lenge.