Steinbit
Steinbit med kaldmarinerte grønnsaker og krepsesaus
Utseendet forteller ikke alt… Ingen fisk er så stygg som steinbiten. Derfor var det ingen som begynte å spise dette uhyret før på 80-tallet. Det hvite, rene kjøttet tilfredsstiller selv hardbarkede vegetarianere.
- 400 gram steinbitfilet
- Ti gram usaltet smør
- Seks artisjokkhjerter på boks
- En fennikel
- Fire sukkererter
- En halv rød paprika
- En hel purre
- Fire sjampinjonger
- En halv rød løk
- To soltørkede tomater
- To fedd hvitløk
- To spiseskjeer extra virgin olivenolje
- To spiseskjeer hvitvin
- To båter lime
- En desiliter med krepsekraft (du kan også bruke buljong Oscar)
- To spiseskjeer cognac
- Seks spiseskjeer kremfløte
- Salt og pepper
Anbefales servert med Sults potetstappe >>
- Pensle en ildfast form med smøret. Legg steinbiten i formen. Salte og pepre filetene. Husk at steinbiten krever litt ekstra salt fordi fiskekjøttet er saftig.
- Ovnen skal ha en temperatur på 180 grader, og fisken skal stekes i seks til sju minutter. Da er den litt rå innvendig. Ønsker du fisken godt stekt, må den ha noen minutter til, men da mister du mye av smaken.
- Kutt opp grønnsakene.
- Press to fedd hvitløk og bland dem i to spiseskjeer olivenolje. Eller kjør blandingen i en kjøkkenmaskin.
- Hell blandingen over de oppskjærte grønnsakene. Tilsett hvitvin og saften av to pressede båter med lime. Smak til med salt og pepper. La blandingen stå på benken i minst 20 minutter.
- Kok opp krepsekraften. Tilsett cognac og kremfløte. Smak til med salt og pepper. La sausen småkoke i fire til fem minutter for at den skal bli fyldig.
- Spre grønnsakene utover to tallerkener. Legg en porsjon potetstappe midt på. La fisken vippe på toppen. Hell sausen over grønnsakene på siden av tallerkenen.
Melding: Det er lov å pynte med noe grønt.
Tørst anbefaler en kraftig, fatlagret hvitvin som meursault, men du kan også drikke en “myk” Dolcetta D’Alba.