Søk i Aktiv i Oslo

Slik smaker du på vin

Toralf Bølgen holder vinkurs
Toralf Bølgen forteller om vin og ost på Bærum Kulturhus.
Foto: Ole Haug, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

– Rødvin ikke ideelt til ost

Men det er ikke helt feil heller. Det sier restaurantmann og vinekspert Toralf Bølgen. Etter lang tid i restaurantbransjen, har han opparbeidet seg mye kunnskaper om hvilke viner som passer best til maten – og ikke minst til ost!

– Den gjengse oppfatning blant nordmenn er at rødvin skal drikkes til ost. Men dette gir en metallisk og rar smak, sier Bølgen. Han oppfordrer derfor til å bruke hvitvin til ost, og da helst hvitviner med en sødme.

– Man pleier å servere ost som en rett mellom middag og dessert, og de fleste fortsetter å drikke rødvinen de hadde fra middagen til osten! Men en tørr hvitvin rett etter en rødvin fungerer ikke, derfor bør man servere en hvitvin med litt sødme til osten. Syrlighet og sukker utligner hverandre – man demper rett og slett syrligheten med sukker, sier vineksperten.

Ikke helt riktig tilbehør

Bølgen forteller også at mange nordmenn tror at flere oster til vinsmakingen utgjør en kvalitet, men dette stemmer ikke.

– Når man smaker på ost, holder det med toppen fire stykker, sier han.

Grunnen til dette, er i følge han selv veldig enkel.

– Vi kan ikke spise oss mette på ost! Jeg vet heller ikke hvor denne tradisjonen med å bruke rå grønnsaker til osten kom fra, men dette ødelegger harmonien med vinen. Bruk heller søte citrusfrukter! sier restaurantmannen, og påpeker blant annet at modne pærer, honning eller fikenpuré er et ypperlig tilbehør til litt sterke oster. Likevel vil han understreke at det ikke finnes noen fasitsvar.

– Poenget mitt er ikke at det smaker vondt med umake kombinasjoner. Jeg vil bare formidle frem at det finnes alternativer – som er bedre, konstanterer foredragsholderen.

 

Toralf Bølgen holder vinsmakingskurs Mange hadde meldt seg på vinkurs

Tre trinn for vinsmaking

Når man skal smake på en vin, er det tre ting man bør tenke på.

– Skal vi vurdere en vin, bør man se på om vinen er klar og studere fargen på den for å få en indikasjon på hvor i livet den befinner seg. Vinen forandrer nemlig farge i løpet av livet, forteller vineksperten.

Det andre man gjør er å lukte på vinen.

– Du kan jo lukte på vinen bare for å nyte, men i første omgang lukter jeg på vinen for å sjekke om det er noen aromaer som ikke skulle vært der, sier Bølgen.

Siste og tredje ting man bør gjøre er å smake på vinen. I hele munnhulen.

– Du fanger opp forskjellige ting i forskjellige steder i munnen din. For å få frem alle elementene i smaken, så er du nødt til å bruke hele munnen!

– Hva med å rullere vinen i glasset, eller spytte ut vinen igjen?

– Det å rulle på glasset gjøres jo for å få fruktige partikler opp av vinen, slik at det er lettere å få et duftinntrykk. Men du trenger ikke spytte ut vinen! Vin er først og fremst en glede. At smaksopplevelsen blir bedre av å spytte ut vinen, er bare en myte, slår Bølgen fast.

Og når det gjelder kvaliteten på selve vinen, finnes det ifølge Bølgen én enkel tommelfingerregel.

– De fine vinene bruker man til mat, og de enkle drikker du for kosens skyld!

Flere viner ble prøvd ut

Se Bærum Kulturhus sine hjemmesider for flere arrangementer >>