Søk i Aktiv i Oslo

Restauranter med rakfisk i Oslo og Akershus

Ser du etter rakfisk-restaurant? Det er mange restauranter som serverer rakfisk i Oslo og Akershus, spesielt i julebordssesongen.

Gå rett til oversikten over restauranter med rakfisk i Oslo og Akershus >>

Rakfisk – lang tilberedelsestid

Rakfisk tar lang tid å tilberede. Den blir saltet og lagt i lukket “butt” på høsten, og får deretter godgjøre seg i flere uker. Rundt adventstider er fisken ferdig modnet, og julen er naturlig nok høytid for rakfisk. (Et julebord uten rakfisk er nærmest som en bursdagfest uten kake!) Rakfisken skal helst være så myk at den er smørbar, og fargen skal være frisk. Skal man “rake” fisk raskt, kalles det graving.

I Norge er det vanligst å bruke ørret og røye til raking. Sik og abbor benyttes også, men sjeldnere. I Sverige raker de sild for å få “surströmming”.

Rakfisk – eldgammel tradisjon

Rakfisk er en gammel mattradisjon kom kan spores tilbake til middelalderen og antakelig enda lenger. Ordet rakfisk har blitt funnet i kilder fra 1300-tallet, og man regner med at metoden har vært i bruk i over 5000 år.

Tidligere ble det laget mye rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge, men i våre dager er Valdres blitt hovedsetet for rakfiskproduksjonen i Norge.

Tilbehør til rakfisk

Tilbehør er gjerne poteter (f.eks. mandel eller ringerike), kålrabistappe, rømme og løk. Rakfisken kan også serveres med flatbrød eller lefse med smør, rømme og løk- eller rødbetsalat. Den også surres inn i påsmurte lefser sammen med rømme og løk.

Til rakfisk passer det nok aller best med en leskende øl, i tillegg til noe ordentlig sterkt og godt, gjerne akevitt.

Under finner du oversikt over restauranter som serverer rakfisk i julebordssesongen, og i enkelte tilfeller hele året.