Søk i Aktiv i Oslo

Meksikanske restauranter i Oslo og Akershus

Ser du etter meksikansk restaurant? Det er mange restauranter med meksikansk mat i Oslo og Akershus.

Det meksikanske kjøkken

Meksikansk mat preges av møtet mellom den spanske og den indianske kulturen for et halvt årtusen siden. Krydringen er sentral, og på meksikanske restauranter kan du regne med at smaksløkene får noe å bryne seg på.

Chili og jalapeño brukes mye, og har gjort meksikansk mat både beryktet og elsket. Jalapeño er grønn, umoden chili som gjerne syltes og brukes som snacks eller tilbehør. Rød chili benyttes ofte som bestanddel i sauser, og tørket, finhakket chili brukes som krydder.

Ris, bønner og mais er viktige bestanddeler i de fleste meksikanske retter. Bønner er en av Mexicos eldste kulturplanter, og det er få folkeslag som bruker bønner så mye som meksikanerne. Mais og maismel brukes til det meste.

Tortilla er en lompe av maismel eller hvete som kommer i mange størrelser og tykkelser. Den kan benyttes som wrap eller spises ved siden av. Noen populære tortillaretter:

  • Tacos – tortilla fylt med kjøtt, chili, avokado, bønner eller ris
  • Quesadillas – tortilla fylt med ost, og stekt eller fritert
  • Enchiladas – tortilla svømmende i saus
  • Burritos – tortilla med kjøtt og løk, eller bønner og ris (egentlig tex-mex, se nedenfor)

Avokado kommer fra avokadotreet som dyrkes over mesteparten av Mexico. Den benyttes først og fremst til guacamole, som i tillegg til moset avokado inneholder løk, grønn chili, grønn tomat, koriander og limesaft.

Tomat kommer fra Mexico, og tomatene blir ofte til tomatsaus. Sterkt krydret, kald tomatsaus er på engelsk og norsk kjent som salsa (selv om ordet på spansk bare betyr “saus”).

Corona og Sol er to lyse, leskende øltyper fra Mexico som står veldig godt til meksikansk mat. Det er vanlig at ølen serveres sammen med en limeskive, som du enten kan putte i ølen eller spise ved siden av.

Tex-mex mat

Tro det eller ei, men tacoskjell, burritos, chili con carne og nachos kommer egentlig ikke fra Mexico! Dette er retter som er oppfunnet i Texas, og er en del av det lokale kjøkkenet som er kjent som tex-mex mat (noe du også kan regne med å finne på meksikanske restauranter). Det hører med til historien at Texas tilhørte Mexico fram til 1836, og at en stor del av texanerne har meksikansk opprinnelse.

Se flere typer restauranter i Oslo her.