Søk i Aktiv i Oslo

Spanske kjøttboller

Her finner du informasjon om spansk mat og spanske restauranter.

For spanjoler er middagen en sosial arena med mange mennesker og høylytte diskusjoner. Det er god stemning rundt

bordet med store mengder mat og god vin, og måltidet inntas gjerne senere på kvelden enn den norske middagen. Spansk m

at er veldig påvirket av arabiske og mauriske skikker, og fersk fisk er en viktig ingrediens. Men hva er egentlig spansk mat? Det er ikke bare tapas, men en rekke forskjellige retter som alle har sitt særpreg. Man kan ikke si at det er ett kjøkken, men heller dele inn i fire forskjellige kategorier: Øst-, midt-, og nordspansk mat i tillegg til mat fra de spanske øyene. Hvert område har sine retter og spesialiteter.

Øst-Spania

Middelhavsmaten fra Øst-Spania har i stor grad blitt påvirket av romerne og maurerne. Hovedingrediensene er oliven, ris, appelsiner, mandler og safran kombinert med varer fra havet og fjellene. Katalonsk mat består ofte av fiskegryter og snegler, med sauser og paprika, mandler og chili som tilbehør. Paella, som av mange betraktes som den spanske nasjonalretten, er fra dette området, og de har også svært gode pølser og skinker herfra.

Midt-Spania

Midt-Spanias mat er en blanding av det de får fra sjøen og vilt som villsvin, fasan og rapphøns. Kanin er også veldig vanlig. Rettene er ofte krydret med karve og hvitløk, og det er også populært å helsteke pattegris og kopplam i store ovner. I Toledos finnes det klostre som baker og selger himmelske marsipankaker. Området er også spesielt berømt for sine mange og velsmakende belgfrukter.

Nord-Spania

Maten i Nord-Spania består i stor grad av sjøretter, og det er mye av den. Overflod er stikkordet her, enten du skal ha fisk og skalldyr eller vilt og forskjellige pølseretter. Spanias fineste oster blir produsert her, og på grunn av regn året rundt finnes det alltid friske grønnsaker. Mange av rettene har bønner i seg, og serranoskinken er en viktig ingrediens, men aller viktigst er sjømaten. De har ikke bare fisk, både fra salt- og ferskvann, men også blekkspruter, skalldyr og blåskjell.

De spanske øyer

Mat fra de spanske øyene varierer fra øy til øy, men felles for dem er en kombinasjon av salt og søtt og mye tørket kjøtt. Det sies at majonesen, som nå brukes over hele verden, stammer fra Menorca, og flere pølsetyper kommer fra Mallorca.

Sydlandsk og stemningsfult

Hvis du har lyst på et sunt og velsmakende måltid som minner om sene sommerkvelder i et Middelhavsland er spansk mat noe for deg.788