Søk i Aktiv i Oslo

Italiensk restaurant i Oslo – Finn din restaurant her

Ser du etter italiensk restaurant? Det er mange restauranter med italiensk mat i Oslo og Akershus.

Italiensk matkultur og kokkekunst har lange tradisjoner, og mange av rettene vi spiser hver dag, for eksempel pizza og pasta, har vi fra Italia. Men en italiensk restaurant i Oslo byr gjerne på mer enn bare de “typiske” italienske rettene.

Meny på italiensk

På en italiensk restaurant er det lett å bli forvirret av menyen, for det er ikke sikkert at de vanlige betegnelsene som forrett, hovedrett og dessert står oppført. Da kan det være greit å vite hvordan italienerne deler opp måltidet:

Antipasto er forretten, en liten apetittvekker som innleder måltidet. Dette kan gjerne være noe kaldt, som frukt og skinke, eller varmt, som gratinerte grønnsaker.

Primo er som navnet tilsier – første rett – rettere sagt første hovedrett. Den består gjerne av lettere varmmat som pasta, risotto eller suppe. Det er sjeldent mye kjøtt i en primorett, det er karbohydratene som står i fokus.

Secondo er den andre hovedretten, eller hoved-hovedretten om du vil. Den består som oftest av kjøtt eller fisk med tilbehør som grønnsaker og salat.

Dolce er desserten. Den kan bestå av iskrem, frukt eller kanskje et stykke tiramisu. Desserten avsluttes med kaffe, som espresso eller en annen espressobasert kaffedrikk. Et glass grappa (druebrennevin) eller amaretto (mandellikør) er heller ikke å forakte.

Tilbehør på italiensk

Brød
Italienerne benytter mange typer småbrød, vanligvis med relativt fint mel. Foccaccia er luftige og lette, ofte firkantformet, med mye olivenolje. Deigen er ofte tilsatt det lille ekstra, som forskjellige kryddere eller oliven. Ciabatta er avlange småbrød som består av fint mel og vann.

Ost
Parmeggiano (mest kjent som parmesan) kommer fra byen Parma, og har en svært sterk og karakteristisk smak. Den benyttes vanligvis i finrevet tilstand, f.eks. som topping på pastaretter.

Mozzarella lages av bøffelmelk i Napoli-området. Den er myk og svært mild, og kan spises både i rå og stekt form. Populær på pizza og i salater.

Gorgonzola er en blåskimmelost fra Lombardia. Den kan spises rå, og er også populær i pastasauser.

Ricotta er er kremaktig og svært mager ost. Den brukes til både søte desserter og som fyll i saltmat.

Grønnsaker og frukt
Det er vanskelig å forestille seg mat på en italiensk restaurant uten tomater eller tomatsaus. Men tomaten kom faktisk ikke til Europa før etter oppdagelsen av Amerika. Av andre vekster som det italienske kjøkken har benyttet lenge kan nevnes hvete, oliven, fiken, epler, druer, auberginer, squash og sitrusfrukter. Krydderurter som oregano og basilikum brukes mye. Og sist, men ikke minst: man kan ikke snakke om italiensk mat uten å nevne olivenoljen!

Vin
Intet italiensk måltid er komplett uten vin. Vin er for italienerne hva øl er for tyskerne. Kampen om å være verdens største vinprodusent står mellom Italia og Frankrike. Noen av de viktigste vindistriktene er Chianti, Barolo, Valpolicella, Veneto, Lazio, Puglia og Sicilia.

Finn en italiensk restaurant i oversikten under. Vil du se en oversikt over alle restauranter i Oslo? Ta en titt her.