Søk i Aktiv i Oslo

Pizzarestauranter i Oslo og Akershus

Ser du etter pizzarestaurant? Det er enormt mange pizzarestauranter og andre restauranter som serverer pizza i Oslo og Akershus.

Hva er egentlig pizza?

Pizza er i utgangspunktet en slags pai, og den kommer opprinnelig fra Italia, nærmere bestemt Napoli. Bunnen lages av hvetedeig, og i Italia skal den være tynn og sprø. I USA har det imidlertid blitt vanligere med såkalt “deep pan pizza” hvor bunnen blir tykk og luftig. Mens osten gjerne legges under resten av fyllet i Italia, legger amerikanerne helst et tykt lag ost over alt sammen.

Som fyll er det vanligste å bruke tomatsaus og ost med diverse tilbehør.

I Norge fikk frossenpizzaen sitt store gjennombrudd i 1980 med lanseringen av Grandiosa, og pizza har nærmest blitt en folkerett siden den gangen. Men Grandiosaen minner lite om det du får servert på pizzarestauranter, de fleste pizzamakere grøsser nok ved tanken på den.

Kjente pizzavarianter

Mulighetene for hva man legger på en pizza er nærmest uendelige, og fleste pizzarestauranter har sine egne spesialiteter. Her en noen av de tradisjonelle og mest vanlige pizzavariantene, selv om ingrediensene på disse også kan variere:

Pizza Margherita er den enkleste og billigste pizzatypen, og består kun av bunn, tomatsaus og mozzarellaost.

Pizza Romana består av tomatsaus, mozzarella, ansjos og oregano.

Pizza Capricciosa har (i tillegg til tomatsaus og ost) sopp, artisjokker, skinke og oliven.

Pizza Quattro Stagioni (De fire årstider) kan ha mange typer ingredienser, men det sentrale er at det er fire hovedingredienser som ligger fordelt på hver sin fjerdedel av pizzaen.

Pizza Quattro Formaggio betyr “pizza med fire oster”. Osteslagene som benyttes er vanligvis mozzarella, stracchino, fontina og gorgonzola. Ricotta-ost brukes også mye.

Calzone er pizza hvor deigen er brettet over fyllet, slik at den blir innbakt.

Hawaii Pizza lages med skinke og ananas.

Taco Pizza (eller Meksikansk pizza) har vanlige tacoingredienser som kjøttdeig, tortillachips og jalapeno.

Thai Pizza har typiske thailandske ingredienser som satay-marinert kylling, ananas, peanøtter og koriander.