Søk i Aktiv i Oslo

Kebab – restauranter og gatekjøkken i Oslo og Akershus

Ser du etter kebab restaurant? Det er mange restauranter og gatekjøkken som serverer kebab i Oslo og Akershus.

Rett til oversikten over kebab restauranter i Oslo og Akershus >>

Kebab – en matrett fra Tyrkia

Kebab er i utgangspunktet en tyrkisk matrett. Tyrkerne dro på mange krigstokter og krigerne levde som nomader. De trengte lettvint og næringsrik mat, og det var vanlig at de tok kjøttstykker som de spiddet på sverdet og stekte over åpen ild. Kebaben var født! Opprinnelig ble det brukt fåre- eller lammekjøtt, men idag er det også vanlig med oksekjøtt.

Kebab – et matikon

Tyrkiske arbeidsinnvandrere tok med seg kebaben til Europa, og her spredte populariteten seg som ild i tørt gress. Mange gatekjøkken og restauranter begynte å servere kun kebab.

Kebab har på mange måter blitt et symbol og ikon for innvandrere og deres kultur. I Norge har vi for eksempel fått uttrykket “kebabnorsk” om muntlig norsk med tydelig utenlandsk aksent og låneord fra sør-asiatiske språk.

Kebab er spesielt populært i helgene, da det stort sett er kebabstedene som holder åpent når folk skal hjem fra byens utesteder.

Kebab – varianter og tilbehør

I Norge er det mest populært med vanlig storfe- eller lammebasert kebabkjøtt som serveres i pitabrød med salat, agurk, løk og mais. Tomat- og rømmedressing hører gjerne også med.

De fleste steder kan du også få kyllingkebab (med kyllingkjøtt i stedet for kebabkjøtt) eller shish kebab (kjøttstykker grillet på spidd). Og i stedet for vanlig pitabrød kan du ofte velge rullekebab i stedet. Kebabkjøttet og tilbehøret rulles inn i en lefse, så den blir avlang og lettere å spise uten gaffel.

Under finner du oversikt over kebab restauranter og gatekjøkken i Oslo og Akershus.