Søk i Aktiv i Oslo

Puber i Oslo og Akershus

Her er en oversikt over forskjellige puber i Oslo og Akershus med drikke, pubmat og god stemning!

Det bugner av hyggelige puber i Oslo og Akershus. Pubene er gjerne kjennetegnet ved en avslappet atmosfære. Som i England og Irland har puben blitt et sted du kan stikke innom på en helt vanlig hverdag. Du trenger ikke pynte deg eller bli der hele natten. Mange har en eller flere stampuber de kan ta turen innom for å treffe kjente. I mange bedrifter er det vanlig å ta en fredagspils etter jobben på den lokale puben.

Hva er en pub?

Pub er et engelsk fenomen hvor øl og enkel mat, gjerne såkalt pubmat, står i sentrum, altså et serveringssted med skjenkebevilling. I Norge ble publignende steder tidligere kalt for kroer eller vertshus. Ordet vertshus ble tradisjonelt brukt om en pub som også tilbød overnatting. I England blir slike steder kalt for Inn. Ordet pub er en forkortelse for public house, altså et offentlig hus. I England og Irland er pubkulturen svært viktig. Pubene er sentrale samlingssteder. Den britiske pubkulturen har spredt seg til mange andre land. Puben har forsatt en sterk stilling etter 2000 år i drift. Mange puber holder fast ved gamle tradisjoner men det finnes også svært moderne puber – i England er økologiske puber og gourmetpuber i vinden. Også i Oslo og Akershus er det mange puber som legger stor vekt på god matservering.

Britisk atmosfære med øl i sentrum

Mye forandrer seg, mange puber har etter hvert fått et stor utvalg når det gjelder vin og i Oslo og Akershus kan det av og til være vanskelig å skille mellom en pub, en bar og en kafé. Ikke at det er så farlig, bare det er et hyggelig sted. Generelt kan du likevel si at dersom et serveringssted skal kunne kalle seg en ekte pub, bør det ha en britisk atmosfære og ølet bør stå i fokus.

Fotballpuber og sportspuber

Det finnes forskjellige varianter av puber. For mange er fotball og pub tett knyttet sammen. I Oslo og Akershus finnes det mange puber som rett og slett kalles fotballpuber eller sportsbarer. Dette er puber hvor det å se sportssendinger på storskjerm står i fokus.
Se vår oversikt over fotballpuber og sportsbarer i Oslo og Akershus>>

Pubquiz og leker

Et populært tilskudd til aktivitetene på pubene rundt om er spørrekokurranser, eller quiz som det selvsagt heter. Det arrangeres pubquiz over hele Oslo på alle ukens dager. I tillegg er det svært populært å drive med spill og leker, for eksempel dart.

Se hvem som tilbyr Pubquiz her

Puber i Storbritannia

Selv om puber er populære i Norge er vi ennå ikke på nivå med Stobritannia og vi har mye å ta igjen. Der borte finnes det bortimot 60.000 forskjellige puber. På mange mindre steder er puben midtpunktet i det sosiale livet i lokalsamfunnet. Britiske puber er ofte svært gamle og mange av dem har egne spøkelser og veggene er fulle av historie. Pubtradisjonen i England sies å være hele 2000 år gamle. Med årene har det kommet en del uskrevne pubregler. Det kan være smart å huske dem hvis du skal en tur til pubenes hjemland.

Forfatterne av «100 gode puber i London» har følgende pubregler å by på:

  • På britiske puber er det ikke bordservering. Du går selv til bardisken og kjøper
  • Selv om det er kø i baren, er det utillatelig å knipse eller rope på bartenderen.
  • Betjeningen skal ikke ha tips. Ønsker du å gi en påskjønnelse for god service, skal du heller spandere en øl på bartenderen.
  • Det er viktig å huske at i engelske puber er det vanlig å kjøpe runder, i stedet for at den enkelte i selskapet kjøper hver for seg. Det skaper trivsel – og er mer praktisk når puben er full. Og ingen sniker seg unna sin runde.
  • Kommer du i prat med «locals», så snakk heller om fotball enn om politikk og religion.

Finn din nye stampub her!