Søk i Aktiv i Oslo

Husmannskost og tradisjonell norsk mat på restauranter i Oslo og Akershus

Her er en oversikt over restauranter som serverer tradisjonell, norsk husmannskost.

Flesk og duppe, spekesild, fårikål og komle. Husmannskost er et vidt begrep som dekker all tradisjonell norsk kost, og det er få ting som smaker så godt som fersk suppe om høsten, eller bestemors hjemmelagde kjøttkaker. Husmannskost gir de fleste barndomsminner eller skogsturer med flesk stekt i panne på bålet – koselige minner om varme, trygghet og familietid.

Sunn og energirik mat

Husmannskosten bærer preg av at vi levde et tøft liv med hardt fysisk arbeid og trengte fet, energirik mat. Første måltid bestod som regel av kaffe og brød av rug, erter eller sikori. Senere på morgenen og ved non, altså midt på dagen, ble det servert grøt. Dette kunne være både byggrynsgrøt, potetgrøt og vassgraut, sistnevnte ble ofte servert med surmelk til. Rotgrønnsaker var en viktig del av kostholdet, og sørget for at man fikk i seg de vitaminene man trengte. Fet fisk var ikke bare en kilde til energi, men også vitamin D og omega 3.

Oppbevaring og konservering

Mat ble som regel konservert gjennom salting og røking. På stabburet hang det røkte skinker, spekesild og salt kjøtt. Man kunne også grave eller lute maten, og lutefisk er kjent og kjær julemat.

Populært den dag i dag

Selv i dag, når vi er omgitt av mat fra alle verdens hjørner, er husmannskosten en viktig del av basiskostholdet vårt. Havregrøt er en populær frokostrett, og de fleste spiser ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk til jul. Potetlefsen spises kanskje ikke til nons lenger, men de fleste tar seg en pølse med lompe av og til. De siste årene har folk blitt flinkere til å spise fisk. Det finnes til og med forskere som har en teori om at husmannskost er sunnere enn middelhavskost for oss nordboere! Så ta deg en tur på en restaurant som serverer husmannskost og la tankene gå tilbake til oldemor som lagde skikkelig norsk, sunn kost fra bunnen av.