Gourmet er et fransk ord som har blitt et internasjonalt begrep. En gourmet er en kjenner av god mat og drikke, og en gourmetrestaurant tilbyr nettopp mat og drikke av ypperste kvalitet – også kjent som haute cuisine.
Uttrykket “haute cuisine” betegner selve matlagingen og serveringen, ikke typen mat. For at matopplevelsen skal kunne omtales som haute cuisine kreves det grundige forberedelser, god og kunnskapsrik service og gode skussmål. Ikke minst handler det om et øye for detaljer. Menyene på gourmetrestauranter består vanligvis av mange små forseggjorte retter, hvor hver rett skal være en stor opplevelse i seg.
Flere restaurantguider har vært sentrale i forhold til å definere moderne haute cuisine og gourmetmat. Ingen har vært viktigere enn den franske Michelinguiden, som blant annet har delt ut stjerner til et lite knippe norske restauranter. Se stjernerestaurantene i Oslo og Akershus >> Under finner du oversikt over gorumetrestauranter.
Kanalen 1, 0252 Oslo • Tjuvholmen • Maks 500 personer
Grefsenkollveien 100, 0490 Oslo • Grefsen • Maks 500 personer
Kristian Augusts gate 11, 0163 Oslo • Sentrum • Maks 50 personer
Dronning Eufemiasgate 28 0191 Oslo • Barcode, Bjørvika • Maks 100 personer
Tjuvholmen allé 5, 0252 Oslo • Tjuvholmen • Maks 500 personer
Maridalsveien 15E, 0175 Oslo • Vulkan • Maks 50 personer
Universitetsgata 11, 0164 Oslo • Sentrum • Maks 100 personer
Stortingsgata 24/26 0161 Oslo • Sentrum • Maks 100 personer