Ser du etter lutefiskrestauranter? Det er mange restauranter som serverer lutefisk i Oslo og Akershus.
Lutefisk er tørrfisk av torsk (kan også lages av lange, brosme eller sei) som først blir bløtlagt i vann i flere dager. Deretter blir den lagt i kaldt vann tilsatt lut (også kjent som kaustisk soda) i et par dager. Dette gjør at fisken sveller samtidig som proteininnholdet reduseres. Etter denne behandlingen er ikke fisken spesielt spisbar, så den må legges i vann igjen i ca 10 dager.
Lutefisk er en gammel nordisk tradisjon, og ble beskrevet i norsk litteratur for første gang på 1500-tallet. Den har også spredd seg til USA med nordiske innvandrere.
Under finner du oversikt over restauranter som serverer lutefisk.
Stranden 3, 0250 Oslo • Aker Brygge • Maks 250 personer
Karl Johans Gate 12 Oslo, Norway • Sentrum
Populært tilbehør til lutefisk er blant annet bacon, ertestuing, poteter, hvit saus, sirup, geitost eller gammelost. Det er også vanlig å spise lutefisken i lefse med smør, salt og pepper.
Akkurat som med rakfisk passer det godt med øl og dram (helst akevitt) til lutefisk.