Søk i Aktiv i Oslo

Om streetdance og streetjazz

Navn på dansestiler er ofte litt forvirrende, for de ulike pedagogene og danseskolene liker å gi ting sine egne navn. Mange utvikler egne stilarter og døper dem også.

Begrepet street innen dans rommer to forskjellige ting: Streetdans som er en samlebetegnelse på mange dansestiler og streetjazz som er en stilart innen dans.

På denne siden finner du både danseskoler som tilbyr kurs i streetjazz og danseskoler med andre former av streetdance.

Streetdance eller gatedans på godt norsk

Streetdance er ikke en dansestil, men et paraplybegrep for flere urbane dansestiler:  B-boying/Breakdance, Popping /Electric Boogaloo, Locking og Hiphop.  Dette er danseformer som er tett knyttet til hiphop-kulturen.

House og Waacking kan også settes under dette paraplybegrepet streetdance, men disse stilene betegnes også som clubdance/ klubbdanser.  De eldre danseformene Steppdans og swingdansen Lindy Hop er også streetdance og kommer forut for dansestilene innen hiphop-kulturen.

Sånn sett kan du si at streetdans er en samlebetegnelse for alt fra tidlig swing og stepp til hiphop-inspirert jazzdans.

Streetjazz er en stilart

Streetjazz er en fusjonsstil som blander jazzdans og hiphop.

Det er ofte en form for streetjazz du får tilbud om dersom det står streetdance på timeplanen til en danseskole. På timeplanene til ulike danseskoler kalles streetdance f.eks. streetjazz, funk eller funkjazz.  Disse versjonene av Hip Hop har ofte ett litt mer jazz-aktig preg en den stilarten HipHop.

Les mer:
Ofte er det uenigheter og diskusjoner innad miljøer om begreper og hva som er opprinnelsen til ulike danseformer. Særlig gjelder dette danser og andre kulturutrykk som oppstår på gaten. Det er mange som vil skrive historien. Her finner du linker til artikler om streetdance og hiphop.