Søk i Aktiv i Oslo

Salsa i Oslo

Det blir mer og mer populært å lære seg å danse Salsa i Oslo.

Salsa er en dans som har mange impulser og det er mange stilarter. Så mange impulser og stilarter faktisk at noen danseteoretikere påstår at det ikke finnes noe som heter Salsa. Det er selvsagt feil. Salsa er det folklige og kommersielle navnet på en latinsk, romatisk og heftige dans stadig flere danser over hele verden.

Oppfunnet på 60-tallet

“Salsa” betyr rett og slett “saus” og er et fellesnavn på mange ulike rytmer og salsamusikk er like mangeartet som jazz. Begrepet salsa ble oppfunnet på slutten 60-tallet av cubanske og puertoricanske innvandrere i El Barrio de New York. Dansen salsa har den samme opprinnelsen som musikken. Både dansen og musikken utviklet seg på 70-tallet og ble utviklet fra mange dansearter og musikkstiler, blant annet boogaloo. Boogaloo var en blanding av latinsk musikk til som utviklet seg fra begynnelsen av 70-årene, og som er oppfølgeren av boogaloo som i 60-årene blandet latinsk musikk og rhytm ‘n’ blues. Etter boikotten av Cuba utviklet nemlig den latinsk inspirerte musikken seg nesten uavhengig av hjemlandet.

Cubanske røtter i eksil

Men innvandrerene tok musikken og dansen som ble til salsa med seg fra Cuba. Der oppstod salsarytmene og var en blanding av elementer hentet fra Afrika, Spania og Frankrike. Du kan si at dansen og musikken oppstod på Cuba og ble videreutviklet i eksil i New York

Dansen salsa

Dansen salsa har utviklet seg fra tradisjonelle danser som rumba og son. En viktig forløper til salsa er mambo. I dag er det ofte vanskelig å skille mellom salsa og mambo for skillelinjene er uklare, og ofte kaller man dansen og musikken mambo for salsa og omvendt.

Fra New York og tilbake og ut i verden

I våre dager har salsa for lengst spredd seg tilbake til Cuba og Puerto Rico i sin New Yorkiske form. I sine opprinnelsesland har salsaen igjen utviklet seg til å bli ny.

Det har utviklet seg forskjellige stiler i forskjellige land. Cuba og Puerto Rico har naturligvis en sentral stilling når det gjelder dagens Salsa. I USA utvikler også salsaen seg videre, ved siden av New York er Miami og Los Angeles de viktigste stedene der. Venezuela og Colombia er andre land hvor salsa står veldig sterkt. Salsa er også blitt utrolig populært i Japan.