Søk i Aktiv i Oslo

Norges nasjonalaktivitet

Vi nordmenn er født med ski på bena. Det å stå på ski er en del av det å være norsk. Langrennski er blitt til mange slags ski, og selv om skituren med termos ikke er den eneste måten vi står på ski på lengre står vi ikke mindre på ski.

En ski eller to ski ?
Det kan jo diskuteres om snowboard er ski, men er det så viktig om det er en eller to planker? Det det dreier seg om er å leke i snøen og det kan vi her i landet. Når vi har snø å leke i. Kunstsnø har gjort sesongen lengre når vinteren svikter, interessen for å stå på ski, en eller to, har derimot ikke sviktet. Nærmiljøanleggene besøkes som aldri før, av de unge, de under 19 år.

Idealer
Ungdommene vet kanskje ikke selv at det er nettopp dem, disse hippe og urbane unge menneskene, som viderefører det gamle norske idealet om lek og morro i snøen til nye generasjoener. Kanskje er det til og med snowboardungdommen som ligger tettest opp til de gamle verdier og ikke de kondomkledde langrennsløperne som haster av sted uten å se hverken til høyre eller venstre. Skisport kan være så mangt og den ene skisporten like bra som den andre.

Skitur i skog, mark og fjell
Mest norsk av alt er vel likevel Skituren. Enten det er skiturer med langrennski i skog og mark eller fjellskiturer i påsken. Vi tenker på appelsiner under grantrær, snødryss i nakken, skåldvarm kakao med snerk, førstemann til Kikut på søndag morgen og lange solskidager i fjellet, sekk på ryggen, fjellstuer og telt. Vi tenker primus og ulende vind, tåke og forblåstevidder, solskinn i hytteveggen og kaffebål i skogen. De fleste av dere kan til en viss grad føle hva vi tenker, føle kakaobrente lepper, kladdeski, våte ullvåtter og lukte appelsinlukten. Selv i godstolen med lukkede øyne kan dere se for dere snøtunge trær som ligner troll, harespor og det oransje appelsinskallet mot den glitrende hvite snøen. Det ligger i genene tror jeg.

Og gener går i arv
Skiskolene i Oslo og Akershus er fulle av barn, ungdom og voksne som vil lære seg å stå på ski eller snowboard og barna gleder seg til vinteren nå som før. Skisport har de i blodet.