Søk i Aktiv i Oslo

Tips og råd om valg og behandling av langrennski

Av Lene HaugSkitur 002

Riktig spenn

Sørg for at du har ski med riktig spenn.. Når du står på begge ski, skal et papirark kunne føres frem og tilbake under et område midt på skien. Når du legger vekten på et ben, skal derimot papirarket låses mot underlaget. Riktig spenn er viktig

5-6 lag voks

De fleste bør bli flinkere til å smøre skiene. Det er beste er å legge opptil 5-6 tynne lag med voks.

Behandling av nye ski

Ta ikke nye ski ut av butikken legg på voks og god på tur!. Skiene må først rubbes i festesonen, deretter pusses med Fibertex , til slutt skal skiene ha et lag gummivoks eller grønn voks i to tynne lag. Først etter dette kan de nye skiene få på dagens smørning.

…Den gammeldagse skituren holder fortsatt stand.

Langrenn, med kakao, appelsiner og blå Swix er fremdeles nasjonalsporten. Hos Sigmund Ruud selger de fortsatt mest langrennsutstyr. Her mener de at trenden går i retning av turski, og mindre mot racingski, blant folk flest.

Utviklingen innen langrennsutstyr har stått litt stille i forhold til andre skityper i de siste årene. De mest populære skiene er “markaski,” som er en mellomting mellom turlangrennsski og racingski.. Dette er lette ski med skumkjerne og stålkanter på deler av skien..

Lite skiskøyting?
Rene skøyteski er det liten etterspørsel etter. Skøyting blir for slitsomt for folk flest over lang tid. Folk skøyter litt i motbakkene, og på flatene går de i klassisk stil.. De vanlige skiløperene vil kose seg i naturen. De kjøper ski for å gå på tur., ikke for å trene. For noen år siden var det mange flere som kjøpte racingski.

Langrennsklær
Swixdressen, er bestselgeren, Norrønas fjellanorakker er også populære. Dessuten er det mange som kjøper østerriksk skinnknickers. De brukes mest til afterski. Gammeldagse, norske knickers til å gå på ski er vanseklig å få tak i i butikkene men mange spør etter det, får vi opplyst i sportsforretningene