Skiseiling er en fartsfylt idrett som kombinerer to grener fra tradisjonell norsk idrett, skisport og seiling, til en helt ny vinteridrett.
Skiseiling er likevel ikke en ny idrett, det er naturlig å prøve å utnytte vinden som trekkraft over endeløse vidder og vann. Det som stadig har utviklet seg de senere årene er skiseilene, som blir bedre og bedre. I det aller siste er det mange som har begynt å bruke spesielle drager til skiseiling. Denne grenen har imidlertid tatt en litt annen retning enn den “tradisjonelle skiseilingen”, mer i retning av stunts og høye hopp, vannvittige fartsrekorder og så videre. Det kalles kiteskiing.
Mindre barn vil ha glede av at du lærer deg skiseiling, og bruker seilet til å trekk deg selv, pulken og barnet over hvite fjellvidder eller over de store snødekte vannene i Nordmarka. Når du driver med skiseiling, kombinerer du to tradisjonelle norske aktiviteter; seiling og ski.
Hvis du spør hva det har mest til felles med, må det pussig nok bli seiling. Hvis du har seilt litt, plukker du fort opp teknikken. Et skiseil er fint å bruke på fjellet over store vidder, over store vann og ikke minst opp bratte skrenter. Seilet kan for så vidt også brukes med skøyter, men det kan gå styggfort og da bør du ha litt trening bak deg først. Mange bruker et skiseil til hjelp med å trekke en pulk og litt større barn kan ha stor moro av å henge bak en voksen i et tau. For å prøve deg på egenhånd bør du være 10-14 år, avhengig av vekt, erfaring og styrke.
Skiseilet drar deg opp bakken
Med et skiseil kan du krysse mot vinden på ski. Seilet er lett å bruke, og du styrer det med en stikke som er festet til et hoftebelte. Børge Ausland har brukt moderne skiseil på sine polarferder men også tidligere har mange polfarer har benyttet ulike seilteknikker for å komme lettere fram på sine lange turer, så skiseiling har lange norske tradisjoner. Tidligere brukte man gjerne en fallskjerm, men da kunne du bare seile i medvind. Dagens skiseil er mye lettere å håndtere, de veier bare fra 1-3 kilo, får plass i et soveposetrekk og kan altså også brukes i motvind.
Børge Ausland med skiseil på polferder
Børge Ausland har distanserekorden med skiseil. Han seilte 226 kilometer på 16 timer i Antarktis. Å seile på ski kan gå veldig fort den uoffisielle fartsrekorden er på 90 kilometer i timen. Besøk Børge Ausland sin hjemmeside.
Liv Arnesen og Ann Bancroft krysset Antarktis med skiseil og ski
Liv Arnesen og Ann Bancroft brukte skiseil da de krysset Antarktis i 2001. Nå er de tøffe damene tilbake i Antarktis med kajakker. Du kan lese mer om polarferdene på Arnesen og Bancrofts hjemmeside.
Regattaer og kurs
Det arrangeres ulike regattaer rundt om i Norge med ski og seil. I regattaene ligner reglene mer på dem gjelder på sjøen enn på dem som normalt gjelder når du går skirenn og flere steder holdes det også kurs. Det avholdes også NM i skiseiling hvert år. Finse er blitt skiseilingens midtpunkt og der arrangeres det kurs flere ganger i året. Det mest tradisjonerike skiseilasen er heter Trans-Hardangervidda Seilasen, denne seilasen går over tre dager med to overnattinger. Meningen er å krysse vidda hvis været og vinden tillater det. Det moderne skiseilermiljøet i Norge Miljøet, har utspring i Upski. Disse skiseilene kunne bare brukes i medvind, men ble likevel populære. Miljøet som oppsto rundt Conrad Thrane og Morten Svatun på slutten av 80-tallet. Utover på 90-tallet dukket det opp nye revolusjonerende seiltyper. De siste årene har drager (kite) kommet sterkt inn på banen. I 1990 ble det første NM i Upski arrangert på Finse.
På ski med både seil og drager.
Du kan også som nevnt seile eller nesten fly på ski eller snowboard ved hjelp av drager, eller for den saks skyld bruke drager til å foreta luftige svev over vannet. Drager er morsomt også hvis du liker best å ha bena på bakken mens bare dragen flyr.
Her kan du lese mer om en polferd med skiseil på Bogstadvannet!
Liste kommer snart.