Søk i Aktiv i Oslo

Kiteskiing på snø

Kiteskiing går ut på samme prinsipp som kitesurfing, nemlig å bli trukket av en stor kite som utnytter vindkreftene. Men i stedet for å bli trukket bortover på vannet, blir du trukket på snø!

Kitesurfere er gjerne brettsport-entusiaster som kanskje har drevet med brettseiling eller wakeboard, og som vil hoppe høyere.

Samtidig har kiteskiing mest til felles med skiseiling. Det er skiseiling, skiseiling med lengre liner og luftige svev. Dette er en slags skiseiling for deg som ikke bare vil seile, men nærmest fly på ski.

Både brettet og dragen opp på land

En kiteboarder (kitesurfer) som bor i Norge kan gjøre som de gamle surferene gjorde med surfebrettet da de ble gjort om til snowboard. Ta med seg både drage og brett ut i snøen, og vips, så blir det kiteskiing.

Alt som kan flytte seg på snø

Du kan bruke nesten alle slags ski, men mange sverger til brett. Norge er et av verdens beste land å bedrive kiteskiing i. Vi har fjell, vi har vidder,islagte vann og snødekte jorder.

Snowboard og drage

Med snowboard og et hopp kan du få en opplevelse som langt overgår en tur i en halfpipe. Du kan være så lenge i lufta som du vil – eller tørr. Du kan også bruke kiten til å fare innover vidda. Du må imidlertid være oppmerksom på at det kan bli langt å gå tilbake eller til nærmeste hytte. Det er ikke komfortabelt å gå i snowboardstøvler, og det går heller ikke fort.

Hopping

Det er hopping, freestylekjøring og triksing, halsbrekkende triks, som er i skuddet når du står på kiteski. Du kan hoppe fra flatt terreng, eller bygge et lite hopp. Har du drevet med kitesurfing, kan du gjøre mange av de samme triksene med snowboard, men husk at snøen er mye hardere enn vannet. I forbindelse med hopping har det vært en god del skader. Dette er absolutt ikke noe for nybegynnere. Uansett bør du gå på kurs før du tar dragen i bruk sammen med ski og brett.

Du kan også prøve å bruke dragen til å trekke deg opp på et fjell og så kan du suse ned igjen, men om det går er jo avhengig av vindretning og vindstyrke.

Hva slags ski?

Det går an å bruke turski og fjellski, men de er ikke stabile nok i sideretningen til å gi den helt store opplevelsen. Telemarkski med høye støvler er et godt alternativ, gjerne med muligheter for å låse hælene i bindingene. Hvis du vil kjøre fort eller skal delta i konkurranserer, er alpinski best.

Super fart

En nybegynner kan komme opp i 50-60 kilometer i timen. En mer erfaren kiteskier kan fint komme opp i 100. I slike hastigheter må du selvsagt bruke hjelm.

En nokså liten idrett enda, men i sterk vekst

Det er omkring 10.000 mennesker på verdensbasis som driver med kiteskiing. Idretten vokser imidlertid raskt. Når det gjelder antall utøvere er skiseiling og kiteskiing til sammen den idretten som prosentvis vokser raskest i Norge. I Norge er det vel ca 1500 som har en eller annen form for kite, og det er stor oppslutning rundt NM kiteskiing og den tradisjonelle Trans-Hardangervidda Seilasen som samler både skiseilere og kiteskiere.