Søk i Aktiv i Oslo

Hørt om padel du også? Er du nysgjerrig på hva padel tennis er? Her får du en innføring i den verdensomspennende og populære racketsporten, samt full oversikt over hvor du skal spille padel i Oslo.

Padel, eller padel tennis, ble etablert i Mexico i 1969. Lenge har det vært en populær sport i Sør-Amerika. I Spania det er det den nest største idretten (overgått kun av fotball).

I verden er det over 13 millioner spillere! De siste årene har padel tatt Europa med storm og er i dag en av verdens raskest voksende idretter. Nå er idretten med full fart på vei inn i Norge også, spesielt hovedstaden – Oslo. Det er tydelig med over 30 000 nordmenn som leter etter mer informasjon på Google – hver måned! Kanskje ikke så rart; det er en folkekjær sport, godt omtalt, det passer for alle og de fleste blir hekta allerede fra første runde.

Det er rett og slett fantastisk morsomt!

En divider for å skille mellom tekst

Hvor kan du spille padel tennis i Oslo? Her er Oslos padelsentre

Her er en komplett liste over alle stedene du kan spille padel i Oslo:

Nordic Padel 10 baner innendørs
Adresse:
Økern – Østre Aker vei 60. Booking gjennom MATCHi-appen. Tilbyr utleie av utstyr. Les mer her.

PDL Center Oslo 6 baner innendørs
Adresse:
Kalbakken Stålfjæra 28. Booking gjennom MATCHi-appen. Tilbyr utleie av utstyr. Les mer her.

Oslo Tennisarena – 4baner innendørs
Adresse: Hasle – Eikenga 4. Booking gjennom Paytomatic. Tilbyr utleie av utstyr. Les mer her.

Padel City – 3 baner innendørs
Adresse: Tjuvholmen –
Bygdøy alle 70. Booking gjennom MATCHi-appen. Tilbyr utleie av utstyr. Les mer her.

Heming Tennis – 1 bane utendørs
Adresse:Gråkammen – Gulleråsveien 5. Booking gjennom Sporty. Les mer her.

Furuset Tennissenter – 2 baner innendørs
Adresse: Furuset – Tevlingveien 5. Booking gjennom MATCHi-appen. Tilbyr utleie av utstyr. Les mer her.

Fremtidig baner i Oslo er på vei; Nordic Padel på Rødtvet, Padel City på Ryen og Heming Tennis’ nye klubbhus med baner innendørs.

Ønsker du å bli medlem av en klubb, sjekk ut Oslo Padelklubb. Her kommer du virkelig inn i miljøet og blir kjent med andre spillere i Oslo. De arrangerer klubbkvelder 2-3 ganger i måneden, med forskjellige varianter som damenes aften, åpen americano, hurtigpadel, sosiale sammenkomster og grupper med dedikerte nivåer.

En divider for å skille mellom tekst

Hva er padel tennis?

Padel er en racketsport, en krysning av tennis og squash som kombinerer god trening med moro og sosiale sammenkomster. Det er en av de raskets voksende idrettene i verden, og sporten er egnet for alle aldre og ferdighetsnivåer. De fleste får taket på sporten allerede i løpet av den første halvtimen. Det sørger for raskt engasjement, bratt læringskurve, glede på banen og ikke minst – en effektiv treningsøkt. 

I Sverige er det over 1,2 millioner som sverger til sporten og 40% av spillerne er kvinner. Padel i Oslo vil med andre ord treffe like godt hos både kvinner og menn, så vel som barn, ungdom og seniorer. Dette er en inkluderende sport hvor både barnebarn, foreldre og besteforeldre kan spille sammen.

Sporten spilles to mot to, men kan også spilles en mot en. To mot to gjør det til en sosial sport for folk i alle aldre. Veggene kan brukes når dere spiller, hvilket betyr at ballen holdes lettere i spill, men det betyr også at ballen kan sprette i alle uventede retninger.

En divider for å skille mellom tekst

Hva er reglene i padel?

Det viktigste du må huske og lære deg når du skal spille er regelen om «minimum advantage of 2». Les denne artikkelen “Hva er reglene i padel?” for å forstå hva det betyr og ALT annet du trenger å vite om de grunnleggende reglene.

Poengsystemet er likt som i tennis: 15 / 30 / 40 / game

1e poeng gir 15
2e poeng gir 30
3e poeng gir 40
4e poeng gir Game – får du 4e poeng vinner du Game 

Hvis hvert par har vunnet tre poeng hver (40 – 40), blir det «deuce». Her kommer «minimum advantage of 2» inn. Ved «deuce» vil vinneren av første poeng etter “deuce” få «advantage» (Adv. – 40). Hvis paret med “advantage” vinner et poeng til vinner de Game med «minimun advantage of 2», altså 2 poeng over motstander og dermed Game-vinner. Hvis paret med “advantage” taper påfølgende poeng, vil poengsummen gå tilbake til «deuce». Slik fortsetter det til et par med “advantage” også vinner det siste poenget og har vunnet med 2 poeng («minimum advantage of 2»). Du må vinne med 2 poeng for å vinne et Game. For å vinne et sett må du vinne 6 Games. Skal du vinne hele matchen må du vinne 2 av 3 sett.

Men hva hvis det blir uavgjort enten i games for å vinne et sett, eller uavgjort i sett for å vinne matchen? Hva skjer da? Det kalles “tie-break” eller “sudden death”. Ta en titt her for full forklaring, også med bilder.

Oversikt over poengsystem i Padel Tennis

Padel spilles både dobbel og singel, både innendørs og utendørs. Spillerne må holde seg innenfor banens 10 meter lange kortsider og 20 meter lange langsider. Padelbanen har vegger rundt av glass og nettinggjerder, og delt i to av et “tennisnett”. 

  1. Varm godt opp før dere begynner å spille. 
  2. Fest stroppen på padeltennis racketen rundt håndleddet og hold i racketen med et hammergrep.
  3. Spillet begynner med en serve. Serven sendes ved å slippe ballen til siden av kroppen og slå den med racketen i eller under hoftehøyde i trefføyeblikket.
  4. Dersom første serve ikke er godkjent får spilleren en sjanse til. Blir det dobbeltfeil får ikke paret poeng og ny serve går til motstanderen.
  5. Under en serve og under spillet må ballen alltid sprette i gulvet på motsatt side før den spretter inn i en av veggene. Hvis ballen treffer nettet i midten eller veggen eller nettingsgjerdet på motsatt side uten å sprette i gulvet først, mister laget et poeng.
  6. Under spillet kan du hele feltet på sin side.
  7. Når ballen kommer til din side i et spill kan velge smashe ballen tilbake med en volley, altså at ballen ikke spretter i gulvet på sin side først, eller slå den tilbake til motsatt side ved slå ballen i veggen på din side.
  8. Ballen har lov til å treffe en eller flere vegger etter et sprett i bakken så lenge ballen sendes tilbake før den treffer bakken for andre gang. Altså, sørg for at ballen spretter kun en gang i gulvet før den sendes tilbake.

 

Under spillet anses returen riktig:

  • Hvis ballen spretter en gang i motstanders bakkefelt før den treffer veggene eller gjerdet på motstanders side.
  • Dersom ballen spretter en gang i motstanders bakkefelt og deretter spretter ut av banen.
  • Hvis ballen treffer vegg eller netting på ditt felt og spretter rett tilbake til motstanders bakkefelt.
  • Dersom ballen treffer toppbåndet på nettet i midten og faller ned i motstanders felt.

Under spillet får du ikke poeng hvis:

  • Ballen treffer en spiller hvor som helst på kroppen
  • Du kommer borti nettet i midten med racketen, med klærne eller med kroppen
  • Ballen blir slått og treffer en metallisk del eller kant på eget felt av padelbanen
  • Begge spillerne på samme lag slår ballen
  • En spiller ved uhell eller med vilje berører ballen mer enn én gang med racketen

Jeløy Folkehøyskole forklarer det kort og godt på deres YouTube-video som du også ser under her.

Hvordan velge padel racket?

Den viktigste å tenke på når du skal kjøpe en racket er ditt spillnivå. En tommelfingerregel er at en lett racket er lettest å håndtere. En tung racket er tyngre å flytte, men gir langt mer kraft i slaget. Kraft avgjøres også av balansepunktet. Lettere racketer er mildere mot albue og håndledd, dog vil en tung racket kreve mindre armkraft. Enten du er en avansert spiller eller en nykommer, er det en viktig avgjørelse å velge riktig racket.

Les: Hvordan velge padel racket? – en utfyllende artikkel med alt du trenger å vite om racketer.

Padelball

Ballen har lik størrelse som en tennisball, men med litt lavere trykk og den er litt mykere. Den går litt saktere enn en vanlig tennis, og gir derfor mer kontroll. 

Padelsko

Valget av riktige og gode sko er utvilsomt nøkkelen til en hyggelig opplevelse. Sko har en avgjørende faktor på kvaliteten på spillet og, viktigst av alt, sikkerheten for å forhindre skade. Underlaget på padelbaner har et lag med sand. Det er derfor anbefalt å bruke padelsko eller en type grussko brukt til tennis. Skoene har unike spor i sålen og vil gi et bedre grep på underlaget når du spiller. Det blir ofte mange korte løp frem og tilbake, det er derfor lurt å bruke passende og stabile sko. Joggesko er ikke anbefalt.

Her finner du forklaring av 3 ulike typer padelsko, deres funksjoner og hvilken type som passer for hvem.

Klær

Denne er enkel! Kle deg som om du skal på trening – med klær som puster godt, er komfortable og som gjør det lett å bevege seg.

Prøv deg på trendsporten du også! Du kommer ikke til å angre. “It’s padel tennis time!” – Oslo

Hvem kan spille? 

Om du er på jakt etter en sosial, morsom og god treningsøkt er dette sporten for deg! Uansett ballferdighet, styrke og kondisjon; alle kan spille padel. Det krever ingen tekniske ferdigheter for å begynne. Dette gjør det til en sport som passer både voksne og barn, hvilket gjør sporten populært blant alle aldre og til verdens raskest voksende sport. På tross av at det er en krysning mellom to idretter, trenger du ikke å ha spilt tennis eller squash for å mestre eller like padel. 

Racketen, underlaget og ballen er laget slik at det går saktere enn i vanlig tennis. Det er dermed enklere å beherske og krever mindre styrke og ferdigheter.

Å spille padel i Oslo øker i popularitet

De aller fleste som tester kommer tilbake for mer. Det er morsomt, det er utfordrende, det er enkel mestring, det er lagspill, det er sosialt, det er en god treningsøkt og det er en sport som passer alle. Spillerne lærer raskt hvordan padel fungerer og fremgangen merkes allerede under første forsøk. Prøv en av verdens raskest voksende idretter, du også!

En divider for å skille mellom tekst