Søk i Aktiv i Oslo

Akrobatikk og gjøglerier i Oslo og Akershus

Akrobatikk og gjøglerier er på moten! 
Her finner du oversikt over akrobater og gjøglere på Aktiv I Oslo.

Dette er profesjonelle artister som du kan leie til opptredener av ulike slag og som ofte kan gi deg opplæring hvis du ønsker det.

Hva slags akrobatikk?
Akrobatikk er elementer som kan være til stede i mange slags aktiviteter og idretter, enten det er på snowboard, på stupebrettet eller innen dans som break og rock´ n roll. Likevel forbinder vi vel akrobatikk mest med spektakulere sceneshow for eksempel på sirkus. Akrobatene svever i trapesene, balanserer på liner, tar trippelsaltoer, sykler på ethjulssykler over tynne planker, løfter og kaster hverandre, bretter seg dobbelt og så videre. Det nærmeste de fleste av oss kommer når det gjelder akrobatikk er stylter, saltoer ned i vannet, stå på hodet og slike ting. Imidlertid er det stadig flere som prøver å balansere på line og mange idretter får større og større innslag av akrobatikk.

Idretter som capoeira, freestyle på skicheerleading, skateboard og så videre dreier seg i stor grad om akrobatikk. Det kan derfor være lurt å lære seg litt mer om grunnleggende akrobatikk.

Gateakrobatikk – parkour
Parkour er den formen for akrobatikk du kan se i James Bond-filmer med løping opp vegger, salto over biler og svev fra til tak. Parkour er en sport som stadig blir mer populær også blant litt mer vanlige folk.
Les om parkour her>>

Hva er gjøgling?
Mange tenker i første rekke på en gjøgler som en slags klovn, og det stemmer til en hvis grad, men gjøglere driver med mye annet en klovnestreker, Gjøglere behersker gjerne akrobatikk, sjonglering, ildsluking og så videre i tillegg til at de legger vekt på å være morsomme å få publikum til å le. Ordet gjøgler kommer fra det franske ordet jongleur som er kommer fra det latinske iocus eller engelske joke (vits).

Sjonglering er en populær aktivitet som mange prøver seg på. Det sjongleres med baller, devilsticks, kjegler, ild, diabolo og poi som er lysende eller brennende kuler i enden av lange tau. Du kan selvfølgelig sjonglere med hva som helst du er i stand til å kaste og ta imot.

Hardt å være gjøgler i middelalderen
Mange gjøglere arbeider som gateartister eller har opptredener på festivaler og lignende. Gjøglertradisjonene har en lang historie. Omreisende gjøglere fantes helt tilbake i antikken, og i middelalderen var det mange gjøglere som reiste rundt. Teater i vanlig forstand fantes ikke, så gjøglerne var velkommen underholdning.

Noen høy status fikk de likevel ikke. Gjøglere hadde hverken fast bopæl eller eiendeler å snakke om, de fikk derfor ikke samme rettigheter som bofaste bønder og borgere i byer. Det var et tøft liv, tidlig i middelaldere fikk gjøglerne hverken gifte seg i kirken eller døpe sine barn. Gjøglerne kunne heller ikke begraves i vigslet jord. Etter hver ble heldigvis bedre rettigheter for gjøglere.

Vil du lære deg akrobatikk? Se siden om sirkus. Sirkusskoler rundt omkring har spennende tilbud til barn og unge, og myke voksne.
Se også vår side om turn.

Stunts?
Er du på jakt etter en stuntmann? Ta en titt på stuntmannsiden vår!