Søk i Aktiv i Oslo

 

Tradisjonelt sirkus og ny-sirkus

Sirkus er eventyr og drømmer for mange barn og unge – akrobatikk og ablegøyer. Eksotiske mennesker og eksotiske dyr – skrekkblandet fryd og latterkrampe. Sirkus er klovner, popkorn og elefanter – show og sagmugg i skjønn forening – en opplevelse og noe å drømme seg bort i.

Denne siden på Aktiv I Oslo gir deg oversikt over norske sirkus, litt sirkushistorie og litt informasjon om hva ny-sirkus er.

Sirkus er ikke lenger bare hva det en gang var

Selv om sirkus er gøy i seg selv har kanskje sirkus blitt enda mer spennende i det siste.

Sirkusutdannelse

Utdannelse inne sirkus er plutselig blitt aktuelt. Særlig innen ny-sirkus er det behov for utdannelse. Nå har ny-sirkus blitt populært og med ny-sirkus har sirkuskoler dukket opp i Norge. Mange kulturskoler satser på sirkus og sirksuskoler og akrobatikk er blitt svært populært blant barn og unge. Fjordane Folkehøgskule har en ettårig sirkus-linje, hvor du kan lære, sjongelering, akrobatikk, linedans og klovning.

Sirkusfamilier

Sirkuset her ikke særlig lange tradisjoner i Norge sammenlignet med andre land. I Norge har sirkusutdannelsen stort sett foregått i sirkusene som drives av såkalte sirkusfamilier. Sirkustradisjonene og ferdighetene har rett gått i arv til de barna som har vokst opp i et tradisjonelt og romantisk sirkusmiljø. I Norge er sirkusene omreisende og er ganske nær beslektet med de omreisende tivoliene

Ny-sirkus

De siste årene har det vært ny-sirkus-festival i Bærum denne formen for sirkus har blitt svært populær. Ny-sirkus er sirkus uten dyr og i ny-sirkus forestillinger spiller elementer som musikk og dans og lyssetting en stor rolle. Ofte forteller forestillingen en sammenhengende historie og har derfor en del til felles med et teaterstykke.

Ny-sirkus er en spennende ny form for sirkus som vever sammen halsbrekkende akrobatikk, spektakulære visuelle effekter, historiefortelling og musikk til et sterkt bilde for alle sanser.

Sirkusklovnen og akrobaten

Klovner hører med til det tradisjonelle sirkuset. Les mer om klovner. Det er vanskelig å si hva som er viktigst i sirkus, men jeg tror at selv om klovnen er viktig og en vanskelig kan tenke seg sirkus uten klovner, så er akrobaten enda viktigere. Les mer om akrobatikk som underholdning.

Drømmefabrikk for barn

Sirkus er god underholdning for hele familien. Barn har til alle tider elsket sirkus. Sirkusforestillinger har gitt fantasien vinger og vekket til live planer og drømmer. Her finner du tips for barnebursdagen>>