Søk i Aktiv i Oslo

Lyst til å dra på tivoli?

Her finner du oversikt over tivoli rundt om i Norge

Du skal være temmelig gammel om ikke ordet gir deg en liten kiling i magen, og de virkelig unge, ja, de blir jo elleville.

Når jeg hører ordet tivoli tenker jeg av og til på små tivolier på markeder og i parker, og hvor fantastisk det var når det kom tivoli til byen. Vi ungene var der fra morgen til kveld og tagg om å få kjøre gratis karusell. Jeg tenker også på sommerkvelder på tivoli i København og barndommens frydefulle grøss over de skumleste Berg-og-dalbanene på Liseberg. Heldigvis snakker dagens barn om tivoli på nøyaktig samme måte.

Tivolimoro har vært populært i 500 år og kanskje lenger, men den første gangen ordet tivoli ble brukt var da Georg Carstensen åpnet Tivoli i København i 1843. Men det har vært omreisende og faste tivoliaktige fornøyelsesparker i Europa siden 1600- tallet. Disse tivoliene ble gjerne satt opp i forbindelser med markedsdager og folkefester

Ingen karuseller

Tivoliene fra den gangen var svært forskjellig fra dagens tivoli. Det var ingen karuseller, for teknologien fantes jo ikke ennå. Så på den tidens tivoli var det leker, konkurranser og underholdning av mange slag.

Et tivoli på den tiden kunne ofte ha en del til felles med sirkus, og hadde gjerne oppvisninger med sterke menn og slangemennesker og så videre. Det kunne også være tryllekunstnere og dukketeater og så videre på gamle dagers tivoli.

Men så kom karusellen
– som gikk til kvelden

Denne typen tivoli fortsatte langt opp i våre dager, og det er topp, men noe manglet…
Men så…. med den industrielle revolusjonen på 1800-tallet kom morsomme maskiner inn i tivoliet. Og på 1920-tallet ble motorkarusellene som er selve kjernen i det vi oppfatter som tivoli oppfunnet. Tivolier med markeder og underholdning finnes fremdeles. Tenk bare på Momarken.

Det første stasjonære norske tivoliet

Tivolihaven i Oslo eller Christiania var det første stasjonære tivoliet i Norge. Tivolihaven hadde faktisk røtter tilbake til 1689 og var et stasjonært tivoli. Haven var et sted for folkefester, teater og andre forlystelser og lignet ikke så mye på dages tivoli.

Liseberg i Gøteborg og Tivoli i Kjøbenhavn og Tusenfryd ved Vinterbro er populære stasjonære tivolier eller fornøyelseparker som de også kalles.

De omreisende tivoliene

Omreisende tivoli ble veldig populært i Norge og på 60-tallet fantes det hele 40 slike. I dag er det fem-seks norske tivoli. I tillegg er det en del svenske tivoli som reiser rundt i Norge. På listen nedenfor har vi med både de norske omreeisende tivoliene og de svenske som er mye i Norge.

Tusenfryd er den eneste fornøyelsesparken i Norge som er et stasjonært tivoli, men ingen kaller Tusenfryd for tivoli, slik som vi gjør når vi omtaler Liseberg…