Søk i Aktiv i Oslo

Parkour Oslo – Undergrunnsport og fartslek

Parkour kan vel ikke sies å ha blitt vanlig, men populartiteten til denne sporten er økende og mange har i hvert fall en idé om hva det er.

Vi ser for oss luftige veggsaltoer og svev fra tak til tak, og flere driver med parkour Oslo.

Parkour er kunsten å bevege seg

Navnet er fransk og parkour dreier seg rett og slett om kunsten å bevege seg. Vi snakker om å ta seg fra a-å over og gjennom diverse hindringer med kun sin egen kropp til hjelp. Forseringen av hindrene skal skje på kortest mulig tid. Hindrene kan være alt mulig, som biler, gjerder, vegger, tak, trær og så videre.

Raskeste måte

Målet om å flytte seg så raskt som mulig fra sted til sted gjør stuntene naturlige. Det går fortere å hoppe ned en trapp enn å gå og så videre.

Det betyr blant annet du hopper gjennom vinduet på en bil i stedet for å åpne døren og sette deg. En person som driver med parkour kalles traceurs.

David Belle – sportens grunlegger

Sporten ble utviklet av franskmannen David Belle og hans venner. David Belle var inspirert av bestefaren som var brannmann. Han beundret besluttsomheten og den mentale og fysiske styrken til brannmenn som reddet mange liv. Parkour er laget for å trene om fysiske og mentale ferdigheter, mot og vilje.

Se film med David Belle på YouTube>>

Ungdom over hele verden, også i Norge har oppdaget parkour, og det finnes mange filmer både på YouTube og Snutter. Det å filme stuntene å legge dem ut på nettet er en viktig del av aktiviteten. Det er i liten grad konkurranse som er drivkraften for utøverne. De fleste i miljøet er imot å konkurrere og er mer interesserte i det å ha det gøy sammen med venner.

Parkour på YouTube

Mer parkour på film

James Bond-filmene er fulle av parkour-stunt. Alle som jakter på skurker i høyt tempo må jo beherske kunsten å stupe ut gjennom åpne vinduer, løpe opp vegger og hoppe over biler. Madonna bruker også parkour i sine musikkvideoeer.

Filmen over alle filmer for parkourentusiaster er dog den franske filmen B13 (Banlieu 13) med parkourens far David Belle i hovedrollen.