aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Nyttårsaften Oslo 2019 - alt du trenger å vite til nyttårsaften

Godt Nytt År

Nyttår feires over hele verden, alle kulturer som måler tid har en eller annen form for nyttårsfeiring. Overgangen mellom det gamle og det nye er svært viktig. Mennesker over alt tenker over det gamle året, gleder seg over det gode, og finner nyttårsforsetter for veien videre.

Nyttår Oslo 2019 – Farvel til det gamle og velkommen til det nye året

Nyttårsaften er en dag for mimring over året som har gått, for å ta farvel med det gamle samt en dag for feiring av det nye året vi går inn i. For mange er det viktig å møte det nye året sammen med de riktige menneskene. Tradisjonen rundt 12-slaget er viktige, da skal det klemmes, kysses, drikkes, spise, smelles og så videre. Alt dette er for å sikre seg Godt Nytt År med mye kjærlighet, vennskap, mat og drikke.

Nyttårsfest hjemme eller ute?

I Norge er det mest vanlig å feire nyttårsaften hjemme med store eller mindre vennefester – god mat og champagne.

Mange utesteder i Oslo arrangerer nyttårsfester på nyttårsaften. Her gjelder det å bestille bord i tide, de fleste restauranter er stengt, men noen holder altså åpent og tilbyr spesielle nyttårsfester.

Fyrverkeri på nyttårsaften

Før nyttårsaften 2008 ble det innført forbud mot nyttårsraketter med styrepinne. Andre typer fyrverkeri er forsatt tillatt under forsvarlig bruk. Les mer om fyrverkeri og om bestemmelser rundt fyrverkeri. 1. januar 2010 ble det innført en ordning med sertifikat for personer som skulle være ansvarlig for salg av fyrverkeri.

I Oslo ble det nyttårsaften 2008 arrangert offentlig fyrverkeri for første gang. Det er blitt en tradisjon!

Hvorfor nyttår 1. januar?

Første januar er ikke en selvsagt nyttårsdag, men den gregorianske kalenderen blir i dag brukt over store deler av verden. Vi teller årene fra Jesus fødsel og året begynner første januar. Det har ikke alltid vært slik. I gammel europeisk tradisjon var det vanlig å feire nyttår på våren, rundt vårjevndøgn. De gamle førkristne keltere feiret nyttår 31. oktober, altså på datoen vi nå feirer Halloween. Også det romerske året startet den 1. mars. Da Julius Cæsar innførte den julianske kalenderen i 45 f. Kr, ble det bestemt at 1. januar var den offisielle starten på året i Romerriket. Det tok imidlertid lang tid før alle var enige om når nyttår skulle være. Den kristne kirken innførte den gamle keiserens system i 532, mens Frankrike ventet til 1564. Engelskmennene holdt fast på sin gamle nyttårsdag, som var 25. desember, helt frem til 1751.

Nyttår på TV

Det knytter seg mange TV-tradisjoner til nyttårsfeiringen i Norge. På nytårsaften holder Kongen nyttårstale til folket. Første nyttårsdag gjør statsministeren det samme. Nyttårshopprennet 1. nyttårsdag i Garmisch-Partenkirchen er også en tradisjon for mange. Dessuten er det mange som koser seg med nyttårskonserten i Wien på formiddagen 1. nyttårsdag.

Nyttårskonserter

Det er ikke bare nyttårskonserten i Wien som er populær. Det arrangeres flere nyttårskonserter rundt omkring de første dagene i januar.
Se oversikt over nyttårskonserter>>

Dette skjer nyttårsaften

 • Nyttårsfeiring hos Kullt

  Bli med på en uforglemmelig avslutning på 2019, og få en pangstart på det nye året! Fra Kullt sin takterrasse har du kanskje Oslos beste utsikt over fyrverkeriet.

  Les mer
 • Se nyttårsrakettene fra høyden! Bli med på spektakulær feiring på Stratos.

  Se nyttårsrakettene fra høyden! Bli med på en spektakulær markering av årets viktigste fest. For 17. året på rad arrangerer Stratos nyttårsaften på Oslos tak.

  Les mer
 • Nyttårsfeiring på Son Spa

  Son Spa gjentar suksessen, og inviterer også i år til stor nyttårsfeiring! Bli med å feire det nye året! Her kan du også oppgradere til Chefs Table eller få din egen suite.

  Les mer
 • Nyttår hos Hanami

  Med fjordutsikt, fullt hus og fantastisk mat i kombinasjon med drikke, lover Hanami deg en minneverdig kveld.

  Les mer
 • Nyttårsaften 2019 – Oslo Prohibition Party

  Her blir dere tatt med på en unik reise 100 år tilbake i tid til forbudstidens Oslo på 1920-tallet. Det blir et helaftens show med swingmusikk, dans og caberet fra øverste hylle!

  Les mer
 • Nyttårsfeiring med meksikansk vri

  Coyo inviterer til nyttårsfeiring med egen nyttårsmeny, livemusikk og fantastisk stemning i vannkanten på Sørenga! Samle vennene dine og gå inn i 2020 på meksikansk vis.

  Les mer
 • Nyttårsaften på ASIA Aker Brygge

  ASIA Aker Brygge holder åpent på nyttårsaften! Få førsteklasses utsikt mot fyrverkeriet i havnebassenget fra deres terrasse.

  Les mer
 • Big Latin Party - Nyttårsfest

  Gå ikke glipp av Oslos største nyttårsfest – la Radio Latin-Amerika være din vert for feiringen av nyttårsaften i år! Her invitereres du til en varm, sydende og fyrrig nyttårsfest.

  Les mer
 • Nyttårsfest på Blå

  Som vanlig kan du forvente mange overraskelser, morsomme gags, outrerte kostymer, feite beats og anything-goes-stemning over hele schmæla!

  Les mer
 • Fyrverkeri på Tjuvholmen!

  På nyttårsaften blir det vakkert fyrverkeri på Tjuvholmen.

  Les mer
 • Offentlig fyrverkeri

  For noen år siden ble det forbudt for privatpersoner å skyte opp raketter med styringspinne. Som en erstatning spanderte Oslo kommune spektakulært offentlig fyrverkeri på flere steder i Oslo nyttårsaften 2008. Dette tilbudet ble svært populært, og er blitt en viktig tradisjon.

  Les mer
 • Nyttårsfeiring på Rodins

  Rodins har gleden av å invitere til en fantastisk nyttårsfeiring midt i hjertet av Oslo. De har satt sammen en egen nyttårsmeny og ser frem til å lage en flott stemning inn i det nye året!

  Les mer
 • Nyttårsaften med Restaurant Fjord

  I år lager Restaurant Fjord en pop-up restaurant hos sin søsterrestaurant Eik Annen Etage med tilhold i annen etage hos Hotel Continental, og inviterer til feiring av nyttårsaften!

  Les mer

Om nyttårsfeiringen

 • Nyttårsforsetter

  Nyttårsforsetter - er de tullete eller verdifulle?

  Les mer
 • Romjulssalg

  Romjulen er for mange en tid for shopping, igjen! Skulle tro folk var lei etter desember, men nei. Romjulssalg er en stor tradisjon, og du kan gjøre mange kupp på romjulssalg landet over. De fleste høst- og vinternyheter fra året som gikk kommer på romjulssalg etter jul. I romjulen er det dessuten tid for bytting av gaver.

  Les mer
 • Første nyttårsdag

  Godt nytt år! Les alt om første nyttårsdag her.

  Les mer