Søk i Aktiv i Oslo

Advent - Alt om advent

Hva er advent og adventstiden?

Advent og adventstid

Advent er ventetiden før jul. Ordet advent betyr egentlig Herren komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.

I 2017 faller første søndag i advent på den 3. desember.

I protestantiske og katolske kirker varer adventstiden 4 uker mens det i den reformerte kirken i Nederland og den anglikanske kirken ikke markeres noen advent. I ortodokse kirker varer advent 6 uker.

Adventstiden er også forbundet med faste. Ca. år 480 ble det bestemt at hver mandag, onsdag og fredag i advent skulle man faste. Dette for å sikre åndelig forberedelse til feringen av Jesu fødsel. Mange katolske land praksiserer fremdeles fastereglene. I protestantiske land har ikke reglene hatt stor betydning siden 1500-tallet. I det norske bondesamfunnet var det likevel innskjerping på kostholdet i ukene før jul.

Mat og advent

Noen steder i Norge startet tiden med måtehold den 23. november, som er St. Clements dag, Det var en regel om at fra nå av og frem til jul skulle barna få mindre mat, slik at de ville bli ekstra glade over den fete maten i julen.

Blant fastematen sto fisk høyt – det er kanskje derfor vi fortsatt ser at det er høysesong for lutefisk på norske restauranter i adventstiden.

Advent i våre dager

I våre dager kan advent likevel ikke sies å være preget av måtehold, tvert imot. De mange julebordene som bugner av mat og ikke minst drikke har ført til at advent snarere har blitt en tid for fråtsing.  Adventstiden brukes til stortstilt shopping av julegaver. I advent er butikkene ofte søndagsåpne i hvertfall på en del av søndagene og mange shoppingsentre har svært lange åpningstider og det er ikke uvanlig med nattåpne butikker. Mange baker julekaker og å går på julekonserter eller juleforestillinger.

Julemarkeder er også populært og det blir stadig flere slike i Norge. På julemarkeder er det gammeldags julestemning og muligheter for å få kjøpt unike, håndlagde julegaver og ekslusive matvarer.

Mange liker å lage pynt, gaver og julegodterier selv og arrangerer juleverksteder med venner og kjente koser seg med pepperkaker og julegløgg.

Skoler, barnehager, idrettslag og foreninger arrangerer juleavslutninger og julelunsjer. Blant skoleelever og studenter er det også vanlig med juleball.

I tidligere tider ble julefestene for det meste arrangert etter julaften og helligdagene, i våre dager har de store festene flyttet til advent, mens det er familien som står i sentrum i selve julen.

Adventspynt

Før i tiden – frem til den annen verdenskrig – ble advent kun markert i kirkene. De siste årene har det blitt vanlig å pynte hjemmene med forskjellig adventspynt som adventskranser, lys og adventskalendere med mer,

Adventslysestaken finnes i mange hjem. For hver søndag i advent tenner vi et nytt lys i staken og synger/leser et vers om advent.

Som adventsfarger brukes oftest lilla.

Adventsvers / adventssang

Det er vanlig å tenne et adventslys hver søndag i advent. Siden advent har fire søndager blir det fire lys. Mange har en spesiell adventsstake og mange synger et vers av sangen advent. Det er flere adventssanger og dikt. Nedenfor finner du to av dem.

ADVENT

(mel: Jeg folder mine hender små)

Nå tenner vi det første lys,
alene må det stå.
Vi venter på det lille barn,
som i en krybbe lå.

Nå tenner vi det andre lys,
da kan vi bedre se.
Vi venter på at Gud, vår Far;
vil gi sin sønn hit ned.

Nå tenner vi det tredje lys,
det er et hellig tall.
Vi venter på at kongen vår
skal fødes i en stall.

Nå tenner vi det fjerde lys,
og natten blir til dag.
Vi venter på en Frelsermann
for alle folkeslag.

ADVENT

av: Inger Hagerup

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred
på denne lille jord, hvor menneskene bor

Se også siden med julesanger og siden med barnesanger på Aktiv I Oslo

Underholdning i advent

I adventstiden skjer det mange førjulsarrangementer i Oslo. Se vår oversikt over arrangementer.

Se også: