Søk i Aktiv i Oslo

Julekaker

Julekaker

Vi har alle et forhold til julekaker. Enten det er kransekake, smultringer eller pepperkake som er favorittenes spiller ingen rolle. Julekaker er godt å spise og koselig å bake! I følge tradisjonen skal vi ha “syv slag” julekaker. Det er ingen fast tradisjon for hvilke julekaker som er de syv slagene, men en undersøkelse fra Aftenposten i 1992 viste at smultringer, sandkaker, sirupsnipper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann var de mest populære.

Julekaker med tradisjoner

Verdens mest tradisjonelle julekake er trolig britenes plumpudding. Denne har overlevd fra middelalderen når grøt var hovedingrediensen i alle måltider. Opprinnelig var plumpudding en tykk grøt, kokt på kjøttrester, talg, fruktsaft, krydder og brødsmuler – dette er også stort sett ingrediensene i dag.

I Frankrike er den tradisjonelle julekaken Bûche de noël – dette er en sjokoladekake fromet som en julestokk. Navnet skal minne om “julestokken” som ble brent i juletiden i gamle dager. Kaken er en mørk sjokoladekake ofte fylt med kastanjepuré eller marsipan. Kaken pyntes slik at den ser ut som bark. På toppen dekoreres med marsipansopper og grønne blader.

Peppernøtter skal ha vært i bruk siden middelalderen, og regnes for den eldste og mest utbredte form for julekaker.

Bake julekaker

Pepperkaker er enkelt å lage og gøy for barna!PEPPERKAKER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 180 stk. Ovnstemperatur 200 °C Steketid ca 5 min.

250 g margarin eller smør
2½ dl (225 g) farin
1 dl sirup
2 ss kanel
1 ss nellik
½ ss natron
1 ss vann
1-1½ dl mandler
7½ dl (ca. 450 g) hvetemel

Smelt fettet. Rør i sukker og sirup. Avkjøl blandingen. Tilsett krydderet, natron rørt ut i vann og de finhakkede mandlene. Bland den kalde røren med melet og arbeid alt sammen til en deig. Hvis røren er lunken, renner fettet ut og deigen blir vanskeligere å håndtere. Form deigen til 4-5 cm tykke ruller. La dem ligge kaldt, innpakket i folie, til dagen etter. Kjevl deigen ut på bakebord lett drysset med mel, stikk ut kakene tett i tett og legg dem på kalde plater. Stek kakene midt i ovnen i ca 5 minutter.

KORINTKAKER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 70 stk. Ovnstemperatur 175 °C Steketid ca 10 min.

1 dl (50 g) korinter
3 dl (175 g) hvetemel
1 dl potetmel
1 ts bakepulver
1 ½ dl (125 g) farin
150 g smør eller margarin
1 egg

Deigen trilles til kuler som rifles med en gaffel. Forvarm ovnen. Skyll eventuelt korintene. Bland dem med alt det tørre i en bolle. Legg i fettet. Smuldre det i melblandingen med en gaffel. Tilsett sammenvispet egg og arbeid deigen raskt sammen. Rull drøyt fingertykke lengder, del dem i jevne emner og trill små biller. Legg dem på plater eller bakepapir. Trykk lett til med en gaffel. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter.

KOKOSMAKRONER

(Takk til Anne Marit)
Gir ca 35 stk. Ovnstemperatur 175 °C Steketid ca 10 min.

50 g margarin eller smør
2 middels store egg
1 dl (90 g) farin
200 g 85-6 dl) kokosmasse

Forvarm ovnen. Smelt fettet. Bland egg og sukker. Tilsett kokos og fett. La røren stå i ca. 10 minutter, slik at kokosmassen sveller. Legg massen på en plate ved hjelp av to teskjeer, platen skal være dekket med bakepapir eller være godt smurt. Kakene får plass på en plate, de flyter ikke ut. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Løsne kakene fra platen eller bakepapiret før de er avkjølt.

SIRUPSSNIPPER

1 dl 20% fløte eller fløtemelk
250 gr mørk sirup
125 gr sukker
100 gr margarin
1/4 ts pepper, finmalt
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts natron rørt ut i 1 ss melk
Ca 500 gr hvetemel

Ha fløten, sirupen, sukkeret og margarin i en kjele og kok opp under omrøring. Hell blandingen over i en bolle og avkjøl før krydderne og hvetemelet tilsettes. La deigen stå kjølig en stund, før den kjevles tynt ut og skjæres i snipper. Stek sirupsnippene ved 200°C på øverste rille i ovnen.

Det er mange slag som skal bakes før julKRUMKAKER

3 egg
150 gr sukker
150 gr smør
150 gr hvetemel
1/2 ts kardmomme

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Tilsett smeltet, avkjølt smør og melet blandet med kardemomme. La røren svelle i 1 time. Legg en stor teskje røre på midten av jernet. Steke kakene lys gyllenbrune. Rull dem straks til kremmerhus. Eller legg kakene over en kopp. Da får vi krumkaker som kan fylles med deilig krem, gjerne tilsatt multer eller bringebær. Legg krumkaker i tett boks så de holder seg sprø.

 

FATTIGMANN

5 eggeplommer
5 ss sukker
5 ss kremfløte
1 ss konjakk
1/4 ts kanel
1/4 ts kardemomme
1 eggehvite
300-350 gr hvetemel

Pisk eggeplommer og sukker. Stivpisk fløten og bland den i eggedosisen. Ha i konjakk og krydder. Stivpisk eggehvitene og bland forsiktig. Bland i ca. 200 gr hvetemel og la deigen stå tildekket natten over på et kjølig sted.

Bruk resten av melet og så lite som mulig til utkjevling. Jo mindre mel, desto finere kaker. Kjevle meget tynt og bare litt om gangen. Skjær ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver. Kok dem lysegule i varmt fett. La dem avkjøles på kjøkkenpapir og oppbevar i tett boks.

SMULTRINGER

5 egg
250 gr sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl kremfløte
1 1/2 dl kulturmelk
3 ts hornsalt
1 ts kardemomme
Ca. 350 gr hvetemel
1 kg smult

Visp eggedosis, tilsett vispet kremfløte og melk. Bland det tørre og rør i melet og smøret. La deigen stå til neste dag. Kjevle til 1 cm tykk leiv, og stikk ut ringer. Sett kakene kaldt til de skal stekes, da holder de fasongen bedre. Stek kakene i smult. Avkjøl. Frys kakene i plastposer.

SANDNØTTER

250 gr margarin
250 gr sukker
1 egg
300 gr potetmel
125 gr hvetemel
4 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Rør margarin og sukker skummende. Tilsett det sammenpiskede egget og sikt deretter i det tørre. Arbeid deigen godt sammen. La deigen hvile en times tid før den trilles til små kuler. Stek kakene ved 180°C i 8-10 minutter.

JULEKAKE

Til 2-3 julekaker

850 gr hvetemel
200 gr smør
100 gr farin
1 ts kardemomme
1/2 l melk
1 egg
50 gr (1 pk) gjær
250 gr rosiner
Egg til pensling

Smuldre mel og smør. Tilsett sukker og kardemomme. Rør gjæren ut i lunken melk. Visp i egget. Elt alt du orker, minst 5 min. La deigen heve lenge – til dobbel størrelse. Elt inn rosinene og del deigen i tre emner. Bak ut tre runde kaker eller legg dem i form. Etterhev godt og pensle med egg.
Stek i ovnen ved 200°C i ca 40 minutter.

BRUNE PINNER

200 gr sukker
200 gr smør
1 eggeplomme
1 ss lys sirup
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
4 kopper hvetemel
Hakkede mandler til pynt

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett oppvarma sirup og de andre ingrediensene og rør sammen til en deig. Rull ut tynne pølser som trykkes flate. Smør med egg og strø over hakka mandler. Legg dem på steikeplate og steik i ovn ved 200c i ca 10-15 min. Skjær dem opp på skrå mens de er varme.

KAKEMENN

100 gr smør
3 1/2 dl sukker
1 ts hornsalt
2 1/2 dl melk
ca 12 dl hvetemel

Smelt og avkjøl smøret. Bland alt det tørre. Rør inn den smeltede avkjølte smøret + melken og arbeid deigen hurtig sammen. Legg plast over deigen og la deigen stå kjølig i 1-2 timer. Elt deigen lett sammen, og kjevl den til en 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kakemenn. Legg figurene på smurt plate og stek dem ved 200c i 7-10 min. De skal være hvite og porøse når de er ferdige. Avkjøl kakene på rist.

Pynt med konditorfarve blandet med litt vann, eller melisglasur iblandet litt kakao.

KRANSEKAKE

500 g mandler
1/2 kg melis
4 eggehviter (ikke for store egg)

Ønsker du en litt lysere deig, kan du skolde halvparten av mandlene. Kaken blir egentlig penere å se på også. Grovmal mandlene i food prosessor. Alle maskiner gjør ikke dette like bra. En gammeldags kvern går også bra. Grovheten på mandlene skal være som gammeldags grovmalt kokekaffe.

Tilsett melis og mal videre til ønsket finhetsgrad. Pisk eggehvitene og rør med. For mye eggehvite gjør at deigen sveller, så bruk egg av middels størrelse. Bearbeid deigen 1 min. Pakk i al.folie, legg midt i kald stekeovn, skru på 100 grader og la den ligge der 1 time. Da er den gjennomvarm. Avkjøl deigen godt. Den skal være helt kald. Du kan gjerne vente flere dager med å fortsette prossesen.

Smør formene med smeltet smør (meieri) og sett i kjøleskap. Smør en gang til og dryss med semulegryn. Bank av det overflødige. Del den kalde deigen i emner og rull ut eller bruk kakesprøyte. Trykk sammen skjøtene.

Legg ringene inni hverandre (2 stekinger) og stek på nederste rille ved 175 grader i ca. 15 min. (Stenger stekes midt i ovnen). Ringene er ferdige når de har fått gyllen farge. Når kakene er godt avkjølt (en tur ut på trappen, men ikke for mange minusgrader), tas de ut av formene.

Glasur
Rør inn melis i 1 stor eggehvite til en smidig masse. Sprøyt med kakesprut etter hvert som du setter ringene oppå hverandre. Kaken er super å fryse på forhånd (god og seig). I to deler får du de små ringene inni de store, akkurat passe i en kakeboks.

SERINAKAKER

150 g margarin eller smør
125 g sukker
1 egg
200 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
¼ ts hornsalt
egg til pensling
100 g grovhakkede mandler

Slik gjør du
Rør margarin eller smør og sukker hvitt. Ha i egget og pisk massen godt. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og hornsalt, og arbeid deigen lett sammen. Deigen må stå kaldt 2 – 3 timar, til den er fast.

Trill deigen til kuler. Trykk kulene litt flate. Pensle med sammenvispede egg og dryss på litt hakkede mandler.
Stek serinakakene lys gulbrune ved 180 °C.

JULEHORN

2 l hv.mel
10 ss. smør
150 gr tørrgjær
6,5 dl melk
eventuelt litt salt

Gjær blandes i melet, smøret smuldres i.
Ha i mel og melk vekselvis til passe deig.
Heves ca. 30 min. Kjevles ut til en stor sirkel
(ca. diameter 30cm) som deles i 6 like store deler.
Hver del rulles sammen til et horn.
Settes på stekebrett og etterheves i ca. 15 min.
Stekes ved 240 grader ca.15 min.

DELFIA-KAKE

200 gram delfia fett
300 gram kokesjokolade
2 egg
2,5 desiliter sukker
snop (Seigmenn, geletopper, marsipan)
1 pakke Per kjeks

Smelt fettet og sjokolade på svak varme. Plata skal stå på maks 1!

Pisk egg og sukker til eggedosis i en bolle og bland i sjokoladen og fettet.

Kle en avlang form (Brødform, men har du ikke det, så er du sikkert så
kreativ at du finner på noe annet!)med bakepapir.

Legg et lag med røre i bunnen. Legg i et lag med kjeks og snop. Legg i et nytt lag med røre, og så mer snop…. Husk at det skal være sjokoladerøre sist. Kaka må stå i kjøleskapet.

PEPPERNØTTER

250 gram sirup
750 gram sukker
1 dl fløte
saft og skall fra en sitron
1 dråpe rosenolje
500 gram smør
180 gram mandler (skoldet og hakket)
1250 gram hvetemel
2 toppet ts pottaske
4 ts kanel
2 ts kardemomme
Fremgangsmåte
OBS: Oppskriften gir godt 3 kg med deig, noe som passet godt da vi var flere generasjoner under samme tak.

Smøret smeltes og røres sammen med sukkeret. Så røres fløten i, sirup, sitronskall og sitronsaft. Deretter de hakkede mandlene og rosenolje. (Rosenolje i sukkebit knuses først.) Mel, pottaske, og krydder blandes og siktes i. Arbeides sammen til en smidig deig og kan ligge i kjøleskap for hviling i et døgn.

Deigen rulles ut til lange pølser og skjæres i små stykker som klemmes flate og stekes på plate. Stekes ved 200C til de er lys brune.

KRYDDERKAKE

75 g smør
175 g sukker
2 egg
180 g mel
1,5 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1 ts ingefær
1 1/2 dl lettrømme
2 ss appelsinmarmelade

Formkakeform, 1,5 liter
Stekeovn: 175 grader i ca. 1 time

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bland i egga, ett om gangen. Sikt sammen mel, bakepulver og krydder. Rør det i deigen sammen med rømmen og appelsinmarmeladen. Hell deigen i smurt form og stek kaka.

KRYDDERKAKE I LANGPANNE

2.l Hvetemel
12dl Sukker
1l Skummet kulturmelk
4dl Smeltet smør
2dl Skummet melk
1pk Rosiner
4ts Natron
2-4ts Ingefær
2-4ts Kardemomme
2-4ts Nellik

Slik gjør du:
Ta mel sukker kulturmelk,skummet melk og smør og bland det sammen.
Tilsett rosiner og krydder.

Stekes på 175grader i 3-5 kvarter på midterste rille i ovnen

TILSLØRTE BONDEPIKER

(4 porsjoner)

Ingredienser:
2-3 dl smuler av en eller flere slag tørre, sprø julekaker f eks goro, snipper eller berlinerkranser
3 dl kremfløte
3 dl eplemos

Fremgangsmåte:
Knus kakene i smuler og rist dem sprø i varm stekepanne. Avkjøl kakesmulene. Visp kremfløten til luftig krem. Anrett eplemos, kakesmuler og krem lagvis i dessertbolle eller porsjonsglass.

HAVREMAKRONER

150 g margarin
1,5 dl sukker
1 egg
6 dl store havregryn
4 ss hvetemel
1 dl rosiner (kan sløyfes)

Rør margarin og sukkeret skummende. Tilsett egget og bland inn gryn og mel. Trill deigen til små kuler som settes på en smurt bakeplate. Stek kakene til de er lyst gulbrune i ca. 12 minutter ved 180 grader i ovnen.

GORO

1 3/4 dl fløte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g smør

Visp fløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre smøret i de tørre ingrediensene og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig ca. 2 timer.
Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gyldne og sprø.

HONNINGKAKE

4 egg
250 g sukker
250 g honning
100 g smør
1/4 ts nellik
1/4 ts pepper
1/2 ts ingefær
1 ts bakepulver
250 g hvetemel

Langpanne, 18 x 26 cm
I stekeovnen: 150 grader, ca 50 minutter

Visp egg og sukker godt. Tilsett myk honning og smeltet smør. Bland det tørre og rør det inn. Hell røren i papirkledd liten langpanne eller ildfast form. Stek kaka og avkjøl.
Pynt evt. med sjokoladeglasur og mandler. Kaken kan også fylles med smørkrem. Honningkaken blir ekstra god når den får ligge og modne, godt innpakka i folie med plast utenpå.

MELISGLASUR

1 eggehvite
200-225 g melis

Visp eggehviten lett. Visp inn melis litt og litt til massen blir så fast at den danner myke topper. Bruk sprøytepose eller kremmerhus av matpapir.

JULEBLØTEKAKE

1 sukkerbrød – 24 cm i diameter
5 dl fløte
1 ts sukker
2 dl multesyltetøy
1 rull marsipan (500 g)
Pynt: farga marsipan eller bær/frukt

Del sukkerbrødet i 3 lag. Pisk fløte og sukker til krem. Bland halvparten med syltetøyet. Fyll lagene med multekrem og legg dem sammen. Dekk hele kaka med piska krem.

Kjevle ut marsipan til et lokk som dekker hele kaka. Løft det opp med en kjevle og plasser det på kaka. Klem til rundt kantene og skjær bort overflødig marsipan.

NISSEBOLLER

100 g smør
1 dl sukker
1 ss vaniljesukker
2-3 ss kakao
3 dl havregryn
2-3 ss sterk kaffe

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn kakao. Tilsett havregryn og kaffe. Rør godt om. Form små boller, og trill dem i kokos.

ENKLE SMÅKAKER

5 dl hvetemel
250 g smør
1 dl sukker

Ha mel i bollen, og tilsett kaldt smør. Smuldre til det blir grynete. Tilsett sukker, og elt deigen raskt. Trill kuler eller pølser i grovt sukker (perlesukker), og stek ved 180 C til de er gyldne.

SMÅKAKER M/ SJOKOLADE (Maryland Cookies)

200 g Smør
150 g sukker
150 g brun sukker
2 egg
275 g mel
1 ts bakepulver
1 pl kokesjokolade – hakkes

Smør, sukker og brun sukker røres sammen.

Settes med teskje

200C 10 minutter midt i ovnen

HVETESTUMP

2 l mel
250 gr margarin
250 gr rosiner
2,5 dl sukker
2 egg
7 dl melk
2 pk gjær
1 ts kardemomme

Mel og margarin smuldres.

200C ca 45 minutter nederste rille, Pensles med melk om man vil

 

Se oppskrift på juleribbe her >>

Stor oversikt over julemat finner du her >>