aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Julegløgg

Publisert: 11.11.2009 18:35 , av Linnéa Haug

Julegløgg og gløggfest

Julegløgg er mye mer enn en varm drikk med mandler og rosiner i. Julegløgg er stemning, tradisjoner, og ikke minst en anledning til å lage en liten førjulsfest!

Koselig førjulsfest

Inviter gode venner på julegløgg. Dekk på med fine kopper, juleduk og masse stearinlys, og server gløggen med rosiner og mandler, gjerne med julekaker ved siden av.

Gammel tradisjon

Julegløggen er den norske varianten av glühwein, en varm krydret vin. Gløggens historie går tilbake til 400 år før kristus og den gang het den «hipocris» etter legekunstens far Hippocrates.

Slik lager du gløgg:

2 dl vann
1 stykke hel kanel
2-3 hele nellik
1/2 ts kardemommefrø
1 fl rødvin eller god saft
Litt madeira, solbærlikør eller lignende
1 dl rosiner
1 dl mandler, skoldet
sukker

Kok opp vann og krydder, la det trekke i 10 minutter.
Sil krydderne fra.
Bland alt, varm forsiktig opp til kokepunktet.
Smak til med sukker.

NB! Husk å koke ut av kjelen med eddik før du lager gløggen, hvis ikke risikerer du å bli forgiftet, og da blir gløggfesten en lite koselig opplevelse.

God gløggfest!

Oppskrift på julemat finner du her >>

Tradisjonell juleribbe – oppskrift >>