Søk i Aktiv i Oslo

Juli er årets syvende måned - juli er ferie

Juli er ferie

Juli, noen sverger til juni men de aller fleste holder en knapp på juli som årets aller beste måned. Juli er synonymt med ferie for de aller fleste, ferie og sommer på en gang. Juli er solskinn og bad og lange, lyse, late dager.

Fakta om juli

Årets beste måned er oppkalt etter selveste Julius Cæsar. Det nordiske navnet på juli er ikke like vakkert, i norrøn tid ble juli kalt ormemåned. Ormer liker også sol og derfor kommer de frem i juli. Et litt hyggeligere navn var høymåned.

Høyonn er ikke ferie

Navnet høymåned kommer av at juli var tiden for å slått og høyonn i hele Norge. I gamle dager var ikke sommeren og juli ferietid, tvert imot var det en tid for hardt, men elsket arbeid. Selv om arbeidet var tungt var folk glade i høyonna. Alle var med og jobbet, både kvinner og menn, unge og gamle. Barna fikk tråkke høyet og sitte på lasset. Nei, ferie var det ikke i gamle dager, men sommer var det likevel og i sommerkveldene ble det danset for nettene var lyse og varme da som nå.

Juli er normalt årets varmeste måned

Det aller beste med juli er varmen, vi er ikke bortskjemt med der her opp i nord. De høyeste temperaturene som er målt i Norge har vært i juli og rekorden er 35 grader som ble målt i Flekkefjord 13. og 14. juli i 1897, i Oslo 21. juli 1901 og samme temperatur ble målt i Bergen 22. juli 1901. Juli er sommermåneden fremfor noen selv om kveldene er gradvis blir mørkere. I løpet av juli forlater midnattsolen fastlands-Norge, den kan sist bli sett på Nordkapp 29. juli.

Festivalmåned

I våre dager kunne vi kanskje kalle juli festivalmåned. Norge er festivallandet og juli er festivalmåneden over alle.
Sjekk vår festivalguide for inspirasjon>>

Sommer, sommer, sommer – aktiviteter i juli

Hva du skal gjøre i juli? Aktiv I Oslo.no pleier alltid å dele aktivitetstips. Det gjør vi ikke denne gangen. Du vet at du skal svømme, grille, bade, drive med sommersport som badminton, sandvolleyball, snorkling, krabbefisking og avslapping. Du skal på ferie, du skal oppdage Oslo og Akershus på nytt og nyte livet med familie, venner og helt alene.
Her er sommertipsene fra Aktiv I Oslo:
Ferie i Norge – oppdag ditt nærmeste ferieland på korte og lange turer>>

Merkedager i juli

2. juli – Syftesok, dagen for luking og feiring av St. Svithun eller jomfru Maria
Denne dagen er oppkalt etter St. Svithun. St. Svithun var biskop i Winchester og levde på 800-tallet. Etter hans død skal det ha skjedd mirakler ved graven hans. Noen steder i Norge kalles 2. juli Maria besøkelsesdag i stedet. På denne dagen besøkte Maria moren til Johannes døperen. Marias besøkelsesdag ble i liten grad feiret i Norge, siden feiringen i katolske land først ble vanlig etter reformasjonen. St. Svithun har heller ikke vært så viktig i Norge. Syftesok ble mange steder forbundet med luking i stedet for med St. Svithun. Det å luke bort ugress fra åkeren ble nemlig kalt for syfte.

3. juli – fest for apostelen Thomas
Katolikkene feirer Den hellige Thomas

4. juli – Dronning Sonjas fødselsdag
Dronningens fødselsdag er offisiell flaggdag i Norge. Dronning Sonja ble født 4. juli 1937.
Se alle norske flaggdager>>

4. juli – USA nasjonaldag
4. juli kalles Independence Day og marker USAs uavhengighet fra Storbritannia gjennom ”The Declaration of Independence” som ble undertegnet av representanter fra 13 britiske kolonier 4. juli 1776. I Oslo feires USAs nasjonaldag den søndagen som er nærmest 4. juli med et stort arrangement i Frognerparken. Parken er full av stander, linedance, amerikansk fotball, baseball, softball og andre amerikanske ting.
Les mer om nasjonaldager>>

7. juli – Værdag – merk deg været
Dersom det regnet på tre bestemte dager: 25. mars, 2. juli og 7. juli i dag, skulle det bli et forskrekkelig regnvær hele sommeren. Er de samme tre dagene vakre, blir det et godt år.

8. juli – Seljumannamesse, Kjell Fut, Sunnivadagen, Seljumesse og Kjell Sviebygg
8. juli er en dag med svært mange navn. Denne dagen ble blant annet St. Sunniva feiret. Hun er en ekte norsk helgen, og er fortsatt verdt å feire. 8. juli var også dagen for feiring av St. Kilian. På norsk ble St. Kilian kalt Kjell Fut. St. Killian var en irsk misjonær som ble biskop i Tyskland og som ble drept i 689. Senere ble han skytshelgen for Bayern og Baden. Dagen ble også kalt sviebygg og var en merkedag for at kornet nå godt kunne tåle litt tørke, siden det var kommet så langt på sommeren.
Les mer om St. Sunniva og de andre norske helgenene>>

10.-14. juli – Der er å på tide å starte slåttonna
10.-14. juli ble  Knut med ljåen og Kari med riva feiret og slåttonna startet.

11. juli – Internasjonal dag for verdensbefolkningen
Dette er FN og Unescos dag for å rette fokus mot at befolkningsveksten i verden skal komme ut av kontroll og for å spre informasjon i verden om familieplanlegging.
Se oversikt over FN-dager>>

14. juli – Den gamle midtsommerdagen
14. juli er midtsommer dagen, den blir gjerne kalt gamle midtsommer. Det er for at dagen ikke skal blandes med St. Hans. Denne dagen regner vi at halve sommeren har gått. Dagen var den midterst dagen på sommersiden til den gamle primstaven.. Første sommerdag, den dagen primstaven ble snudd til sommersiden er 14. april og første vinterdag er 14. oktober. Midtsommerdagens motstykke er midtvinterdagen 12. januar. I gamle dager ble det feiret denne dagen. Denne festen ble ikke opprettholdt etter at kristendommen ble innført.
Les om første vinterdag – hvis du vil?? >>
Les mer om sommersolverv >>
Les mer om Sankthans eller Jonsok >>

14. juli – Frankrikes nasjonaldag
Bastilledagen feires 14. juli er til minne om det berømte slaget ved festingen Bastillen i Paris. Dette var innledningen til den franske revolusjonen. Den 14. juli i 1789 ble Bastillen stormet av parisere med våpen i hånd. Den franske revolusjonen blir sett på som revolusjonenes mor, en ekte revolusjon der folket selv tar kommandoen og styrter den urimelige herskeren som ikke lenger har folket tillitt og derfor ikke rett til å styre.
Les mer om 14. juli og nasjonaldager i hele verden>>

20. juli – Vi feirer Kronprins Haakon
Offisiell flaggdag for kronprins Haakon, født 1973
Alle norske flaggdager her>>

20. juli – Marit Vassause
20. juli ble kalt Marit Vassause, Maritmesse eller Margretemesse, Denne dagen var en svært viktig dag for å så været og været ble spådd for mange uker fremover. Folk var opptatte av høy og korntørken. Dagen er til minne om St. Margrete. I følge legende ble  t Margrete  født på  200-tallet. En romer ville gjøre henne til sin, men hun nektet. Derfor ble Margrete torturert og kastet i fengsel. I fengselet prøvde en ildsprutende drage å sluke henne levende, men Margrete gjorde korets tegn mot dragen og dragen forsvant. Denne legende ble imidlertid erklært som falsk i 494 og derfor ble det ikke noen sterk kult rundt Margrete. 1000 år senere kom Margrete til verdighet igjen da korsfarere brakte med seg det de påstod var relikvier etter henne.  Hun fikk status en av de hellige tre jomfruer sammen med Barbara og Den hellige Katarina og dessuten som en av de 14 nødhjelperne. Hun ble tilbedt av kvinner spesielt ved barsel.
Les mer om de 14 nødhjelperne her >>

22. juli – Mari stol – dag til minne om Maria Magdalena
I følge folketroen var Maria Magdalena så elsket i himmelen at jomfru Maria reiste seg for henne og gav henne stolen sin. Denne dagen ba fol om godt vær og god høytørk.

23. juli – første hundedag
Hundedagene varer i cirka en måned.
Les mer om hundedagene her >>

25.juli – Jakob våthatt
Jakob våthat var minnedagen for apostelen Jakob. Jakob er Spanias nasjonalhelgen. Vi var mest opptatte av været også denne dagen og regn denne dagen var en uting da ville hele høsten bli våt.

27. juli – Syvsoverdagen
Syvsoverdagen høres ut som en dag for soving, men var det ikke. Som alltid i juli var folk her i landet opptatt av været og slik været var Syvsoverdagen skulle holde seg i sju uker framover.

29. juli – Olsok – den viktigste nordiske kirkefesten
Olsok minnes at Olav den hellige falt på Stiklestad. Olav Haraldssons døde i 1030. Det var den viktigste norske og nordiske kirkefesten i middelalderen. Feiringen av dagen holdt seg også lenge etter reformasjonen. Olsok feiret som helligdag med bålbrenning, på samme måte som Jonsok. Ennå feires dagen på Færøyene som en av de viktigste festene i året, men hos oss har de fleste middelalderske tradisjonene dødd ut. Det vil si bortsett fra på selve Stiklestad hvor Spelet om Heilag Olav har blitt framført hvert år siden 1954. På Stiklestad er det yrende folkeliv og middelaldermarked rundt Olsoktider. Mange steder er tradisjonene i ferd med å bli tatt opp igjen Olsokmat er spekemat og rømmegrøt. Ingen grunn til ikke å holde den tradisjonen ved like i alle fall.
Les mer om Olsok og Olsokfeiring i Norge >>

Stjernetegn i juli

KREPSEN
22. juni – 22. juli

Du har empati og er forsiktig, og ditt arbeid preges av inspirasjon og idealisme. Du kan ha et stort trygghetsbehov.

LØVEN
23. juli – 23. august

Du er individualistisk og målbevisst, og har et stort og varmt hjerte, men du kan bli for selvbevisst.