Søk i Aktiv i Oslo

Trening av kjernemusklene i kroppen

Core er det store nye begrepet i innen trening verden over. Core Training er inspirert av Østens treningsformer, fysioterapi og pilates blant annet. Pilates var lenge dansernes form for styrketrening, nå for tiden trener ”alle” pilates. Pilates var en ny måte å tenke trening på, og bygger på mange av de samme prisnippene som Core.

Core trening kan nesten regnes som en revolusjon. Vi snakker om trening av musklene i midten av kroppen på en helt ny måte. Core trening er en blanding av styrke- og kondisjonstrening, hvor balansetrening er sentralt.
Core Trening kan gjøres på matte, balansebrett eller ved hjelp av en ball gjerne kalt core-ball. Balansetreningen er flott for de sentralmusklene og også for hjernen og nervesystemet i kroppen.

Sunn kropp med fokus på kjernen

Mange trener muskler over alt i kroppen, i armer og ben, men glemmer er en viktig muskelgruppe – kjernemuskulaturen.  Det er musklene rundt ryggsøylen og i buken. Denne muskulaturen er ofte dårlig utviklet også hos mange som trener mye. Det er dagens livsstil som gjør at den viktige kjernemuskulaturen ikke blir stimulert i tilstrekkelig grad. Mange sitter stille dagen lang og en treningsøkt et par ganger uken er ikke nok for kjernemusklene som egentlig er bygget for å holde kroppen gående hele dagen med fysisk aktivitet. Du kan imidlertid rette på dette ved hjelp av  Core trening.

Hvorfor disse musklene er så viktige

Når du skal bevege deg trenger du alltid et stabilt punkt å starte bevegelsen fra. Dette punktet er Core. Dette er muskler som automatisk arbeider med å stabilisere ryggen samtidig som resten av kroppen beveger seg. Siden dagens samfunn ikke utfordrer og stimulerer disse musklene nok er de ofte så utrente at de ikke lenger virker automatisk og dette kan føre til problemer som ryggsmerter, når automatikken er borte må musklene trenes opp igjen.

Hva er nytt

Disse musklene har alltid blitt trent med sit-ups, rygghev, knipeøvelser og så videre. Problemet med disse øvelsene er at de egentlig ikke er funksjonelle i forhold til de oppgavene musklene skal utføre.

Sit-ups er en øvelse som trener magemusklene dynamisk på et fast underlag med en bevegelse vi ikke trenger i dagliglivet med unntak av når vi skal reise oss fra sengen.

Det er her Core treningen kommer inn.  Det er stor forskjell på de store bevegerne som knestrekker og biceps for eksempel og stabiliseringsmusklene som utgjør en viktig del av musklene i rygg og mage. De store bevegerne skal hjelpe oss til å løfte og til å bevege oss fort. De stabiliserende musklenes oppgave er ko-kontraksjon, det vil si at de skal holde leddet stabilt. Derfor er det andre øvelser som må til for å trene disse på riktig måte,

Gode virkemidler er:

  • Ustabilt underlag
  • Statiske hold-øvelser
  • Øvelser som ligner daglige aktiviteter eller spesifikke idrettsaktiviteter (om dette er målet) der musklene utfordres i stabilisering

Hjelpemidler

Bosuball
Bosu er en halv ball som kan brukes på begge sider. Med en Bosu kan du trene både balanse og core på en flott måte.

Balansebrett
Med ulike øvelser på balansebrett utfordrer du balanse, stabilitet og koordinasjon, samtidig som du får en god styrke og kondisjonsøkt.
De fleste treningssentre har en eller annen form for Core trening på programmet.

Utfordringer for Core muskulaturen
Det moderne livet utfordrer som nevnt ikke Core nok, men dette kan du selvsagt gjøre noe med. Turer i ulendt terreng, idretter med mye forandring av retning og start og stopp, for eksempel ulike lagidretter. Disse tingene er det dessverre mange voksne som har sluttet med. Det beste rådet er vel egentlig å sørge for masse turer i ulendt terreng, klatring og balansering. Treningssentrene tilbyr imidlertid også mange ulike treningstimer for deg som vil styrke Core musklene.